Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz z suszoną śliwką

Kochani!

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Chinka już ubrana, powoli wymiatam kurz z ostatnich kątów. Pora więc zacząć myśleć o potrawach jakie pojawią się w tym roku na stole w tą magiczną noc. Z racji iż Wigilię jak co roku spędzamy z rodzicami A., jego bratem oraz jego uroczą żoną, którą część z Was zna lepiej jako Mopsa W Kuchni, nie mam zbyt wiele gotowania. Jednak nie wyobrażam sobie Wigilijnej kolacji bez kubka czerwonego barszczu zagryzanego kapuścianym pasztecikiem. Nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie gdy na pierwszej takiej Wigilii daleko od domu zaskoczono mnie...zupą grzybową. Ale jak to, niema barszczu? Jak się okazało gospodarze byli tak samo zdziwieni tym iż my jemy na wigilię czerwony barszcz jak ja faktem iż podano grzybową. Jak się później okazało to nie jedyna Mazursko-Łódzka różnica w Wigilijnym menu. Przepis na ten barszcz można było znaleźć także na starym blogu, tutaj publikuję go ponownie w wersji ulepszonej, a stary przepis usuwam. Przepis autorski.

Składniki (na około 2 litry barszczu):

  • 2kg czerwonych buraków
  • 3 litry wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 suszonych śliwek
  • 6 listków laurowych
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy obrane i przekrojone na ćwiartki buraki, obrany i posiekany seler, marchew, pietruszkę oraz pora. Dorzucamy śliwki, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Pozwalamy się całości zagotować, po czym zmniejszamy moc palnika pod garnkiem i na wolnym ogniu gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier, sok z cytryny, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Całość gotujemy przez następne 1,5-2 godziny na wolnym ogniu, odcedzamy i podajemy.

Smacznego!
B

środa, 19 grudnia 2012, od-kuchni
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • Zupa krem z kalarepy

    Kochani! Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy była

  • Zupa z kiszonej kapusty

    Kochani! Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym nies

  • Cypryjska fasolada

    Kochani! Upały na Wyspie mają się dobrze. Za każdym razem otwierając rano okno i czując na twarzy powiew ciepłego powietrza zastanawiam się kiedy to się skończy

  • Daleko od miasta

    Książkę Natalii Sosin-Krosnowskiej "Cisza i spokój" pochłonęłam w niesamowitym tempie. Autorkę znałam wcześniej z programu "Daleko od miasta", w którym to poka

  • Krupnik pani Ćwierczakiewiczowej

    Kiedy czytałam "Córkę kucharki" (o losach Tosi, przybranej córki słynnej pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej), od razu wiedziałam, że muszę wypróbować przepis na kr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/19 17:18:58
Uwielbiam barszczyk, ale dodatek suszonej sliwki to dla mnie nowośc:). Piekny kolor ma Twój barszcz:) pozdrawiam
-
mopswkuchni
2012/12/19 18:43:16
Super barszczyk! Mam nadzieję, że to właśnie taki będzie na naszej wspólnej Wigilii :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...