Blog > Komentarze do wpisu

Hummus

Kochani!

Przygotowanie hummusu, czyli pasty z ciecierzycy o lekko sezamowym posmaku zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki na jego przygotowanie łatwo mieć pod ręką, w spiżarni. Kilka ruchów blendera i na stole ląduje zdrowy dip którym można raczyć się w dowolnej chwili. Nawet jeśli najdzie Was ochota aby późnym wieczorem zajrzeć do lodówki, sięgnięcie właśnie po świeże warzywa z dodatkiem humusu to doskonały i zdrowy pomysł. Można go z powodzeniem używać również jako smakowitej bazy do kanapek. Przepis pochodzi z bloga Fat Free Vegan Food, delikatnie zmodyfikowany. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki płynu z puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i dokładnie miksujemy zaczynając na najniższych obrotach i przechodząc do coraz szybszych aby zyskać gładką pastę. Jeśli hummus okaże się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą do smaku, odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

środa, 23 stycznia 2013, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Faza na jedzenie

    No i stało się. W zasadzie nie powinnam być zdziwiona, bo w moim przypadku to taki jesienny standard - faza na jedzenie, podjadanie, wielkie żarcie. Co gorsza,

  • Dietetycznie, czyli lekko

    Przychodzą takie chwile, gdy zmęczony organizm pragnie posiłków lżejszych, łatwiej strawnych, ale bogatych w pożywne składniki. Już w dawnych czasach wiedziano,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
daria8802
2013/01/23 00:09:15
Jeszcze nie robiłam, ale z każdym razem gdy patrze na przepis ochota wzrasta coraz bardziej. Pysznie i pięknie. Pozdrawiam.
-
Gość: kimek, 195.39.179.*
2013/01/23 08:13:55
Super hummusik w wersji "na bogato". I jeszcze troszkę oliwy z oliwek na wierzch i arabski chlebek - pycha.
-
Gość: milaya, *.echostar.pl
2013/01/23 13:16:24
Ja do hummusu dodaję jeszcze trochę oleju - może być oliwa z oliwek, tak jak radzi kimek ale ja wolę dodawać olej rzepakowy - nie ma swojego smaku, a nadaje hummusowi lepszej konsystencji. No i ma więcej omega-3 :)
-
2013/01/24 11:25:23
Zdrowy i dodatkowo jakże piękny wygladajacy:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...