Blog > Komentarze do wpisu

Idealne pieczone ziemniaki

Kochani!

Obiadowe dodatki są dla mnie równie ważnym elementem posiłku jak i danie główne. Jednym z ulubionych bez wątpienia są zapiekane ziemniaczki. Te z chrupką skórką i pysznym kremowym, delikatnym środkiem. W otoczce z ulubionych przypraw podkreślą smak podawanego mięsa lub polane sosem stworzą sytą przekąskę. Przepis pochodzi z książki The ICA Cookbook - książki kucharskiej wydanej pod redakcją stowarzyszenia irlandzkich gospodyń domowych. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 500-600g ziemniaków
  • sól oraz ulubione przyprawy (u mnie pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa i oregano)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Ziemniaki obieramy i przecinamy na pół, gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i kilka razy energicznie potrząsamy znajdującymi się w środku ziemniakami. Pozwoli to delikatnie ubić ich powierzchnię dzięki czemu skórka podczas pieczenia zrobi się cudownie chrupiąca podczas gdy wnętrze nadal pozostanie miękkie. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy i pieczemy bez przykrycia 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

poniedziałek, 07 stycznia 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/01/07 06:36:24
zgadzam się, wyglądają idealnie!
-
2013/01/07 06:47:06
W tych przyprawach wyglądają bardzo smakowicie!
-
2013/01/07 14:27:12
Najlepsze pieczone ziemniaki to te z dodatkiem tłuszczu gęsiego zamiast oliwy.
-
2013/01/07 15:33:09
Robię pieczone ziemniaki w identyczny sposób, są wspaniałe ....uwielbiamy je:). Pozdrawiam
-
2013/01/07 22:48:47
Ja też robię bardzo podobnie, ale tego potrząsania nie znałam. Muszę koniecznie wypróbować :)
-
2013/01/10 07:16:04
zawsze robiłam bez triku z potrząsaniem garnkiem. dzięki za podzielenie się tajemnicą :)
-
2013/01/10 23:15:13
Dzięki za miłe słowa :) Mam nadzieję, że te z trikiem posmakują Wam równie mocno jak mi
gotowaniomania - oliwę lub olej rzepakowy za to łatwiej dostać niż gęsi tłuszcz :)
-
Gość: radek, 91-102-108-4.ip.skylogicnet.com
2013/03/11 13:43:50
sprawdziłem , są pyszne !! polecam !!
-
2013/03/11 19:06:20
@radek - ogromnie cieszę się, że smakowały!
-
2013/04/01 17:47:45
Pieczona postać ziemniaków to moja ulubiona:)
-
Gość: , 178-36-86-43.adsl.inetia.pl
2013/04/02 20:18:13
Pytanie gotowanie 10 minut to od momentu gdy woda zacznie wrzeć, czy 10 minut na gazie? Totalny laik w kuchni od razu dodam na własne usprawiedliwienie.
-
2013/04/03 00:18:36
10 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć z założeniem, że ziemniaki włożyłaś do zimnej wody :) Generalnie powinny być one lekko miękkie jednak nie rozpadać się pod naciskiem widelca.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...