Blog > Komentarze do wpisu

Pikantne Nachos

Kochani!

Jeśli szybko uzależniacie się od chrupkich przekąsek nie róbcie tych nachosów! Wpadniecie na amen :) Szybkie w przygotowaniu, pikantne - świetne do pochrupania w czasie oglądania filmu z ulubionym sosem. Przepis na nie znalazłam na blogu Crispy Biscuits, zmodyfikowałam.

Składniki (na 120-150 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanką gotującej się wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pieprz w młynku do posypania (opcjonalnie)

W misce mieszamy ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. Dodajemy olej i całość zalewamy wrząca wodą, mieszamy łyżką a następnie po odczekaniu minuty do dwóch wyrabiamy ręką elastyczne ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki które rozwałkowujemy na cienkie plaski. Wykrawamy prostokąty o szerokości około 4-5 centymetrów, a następnie wycinamy z nich trójkąty. Gotowe posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, który delikatnie wklepujemy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

środa, 16 stycznia 2013, od-kuchni
Tagi: przekąski

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Crispy Biscuits, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 00:13:33
O, jaka miła niespodzianka :) Przypomniałam sobie, że sama niedawno robiłam nachosy i chciałam zobaczyć Twój przepis :) Zgadzam się, jeśli ktoś nie ma silnej woli, lepiej, żeby ich nie robił :) Podoba mi się pomysł z dodaniem papryki wędzonej :)
-
karmel-itka
2013/01/16 09:11:32
mm.. świetna przekąska :]
-
2013/01/16 10:36:50
Zapiszę przepis ....będzie jak znalazł na przekąskę, jak nas najdzie ochota:) pozdrawiam
-
Gość: kocie-smaki, *.play-internet.pl
2013/01/17 10:33:23
mimo ostrzeżeń - nie mogę się powstrzymać przed zrobieniem. trudno, będzie kolejny nałóg ;)
-
ervisha
2013/01/17 11:17:16
Trzeba będzie zrobić :D
-
Gość: ja12, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/07 19:38:01
Mam pytanie czy zamiast maki kukurydzianek możnaby dodać kaszkę kukurydzianą?
-
od-kuchni
2013/03/07 21:34:27
Obawiam się, że nie...




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...