Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka z gotowaną cytrusową gruszką i orzechamiKochani! Jeśli macie akurat chwilę czasu oraz ochotę na nietypową sałatkę mam dla Was propozycje. Mieszanka liści sałat wymieszana z włoskimi orzechami, wyrazistym serem i udekorowana gruszką gotowaną w cytrusowym syropie. Niezwykła przeplatanka smaków którą można albo pokochać albo znienawidzić... Przepis pochodzi z książki The ICA Cookbook. Składniki (na 1-2 osoby):
Gruszki obieramy cienko, delikatnie aby zachowały swój kształt. W garnku mieszamy ze sobą wino, wodę oraz cukier. Dodajemy pokrojone w ćwiartki cytryny oraz pomarańcze i wkładamy obrane gruszki. Gotujemy przez 30-40 minut na wolnym ogniu pilnując aby gruszki cały czas były w pełni zanurzone. W międzyczasie na talerzu mieszamy ze sobą sałatę oraz orzechy, a następnie oprószamy całość serem. Ugotowane gruszki ostrożnie wyjmujemy i trzymając za ogonek nacinamy wzdłuż przez 3/4 długości, tak aby powstał wachlarz. Gruszki układamy na sałatce, całość skrapiamy odrobiną płynu w którym gruszki się gotowały. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! sobota, 19 stycznia 2013, od-kuchni
Tagi:
sałatki
TrackBack
|
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |