Blog > Komentarze do wpisu

Sos winegret

Kochani!

Odrobina mieszanki octu oraz oleju/oliwy potrafi doskonale podkreślić smak sałaty, jednak pod terminem sos winegret zaczęła ona występować dopiero od roku 1699. Wtedy to John Evely umieścił w swojej książce Acetaria przepis na sałatkę ogórkową doprawioną sosem składającym się z octu, oleju, soli oraz pieprzu określając go nazwą Vinaigrets, którą możemy tłumaczyć jako "Francuski dressing". Przez wiele lat ta prosta podstawa doczekała się wielu modyfikacji. I tak w sosie winegret znajdziemy: musztardę Dijon, szalotki, trufle, maliny, białka, zioła oraz przyprawy czy też aromatyczne sery. Daje nam to możliwość tworzenia unikalnych kompozycji smakowych dopasowanych idealnie do spożywanej sałatki. W zależności od doboru składników zmieniać może się również konsystencja oraz zabarwienie sosu. Moja wersja, inspirowana tą z Pozytywnej Kuchni zawiera w sobie posiekane szalotki, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny, który nadaje jej specyficznej barwy.

Składniki:

  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

Szalotkę drobno siekamy i posypujemy solą, odstawiamy na 5 minut, po czym łączymy ją w miseczce z octem i odstawiamy na 1-2 godzin do marynowania. Po tym czasie dodajemy musztardę Dijon i całość ubijamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, pieprz oraz cukier i całość ubijamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowym sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!
B

środa, 27 lutego 2013, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Faza na jedzenie

    No i stało się. W zasadzie nie powinnam być zdziwiona, bo w moim przypadku to taki jesienny standard - faza na jedzenie, podjadanie, wielkie żarcie. Co gorsza,

  • Dietetycznie, czyli lekko

    Przychodzą takie chwile, gdy zmęczony organizm pragnie posiłków lżejszych, łatwiej strawnych, ale bogatych w pożywne składniki. Już w dawnych czasach wiedziano,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
dusiowaa
2013/02/27 17:41:05
do winegretu nie dodaje się cukru, co najwyżej miód
-
od-kuchni
2013/02/27 18:27:09
Jedni powiedzą, tak inni inaczej :) Do klasycznego winegret nie dodajemy też musztardy - a tu bach, jest :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...