Blog > Komentarze do wpisu
Crumble jabłkowo-migdałoweKochani! Ja i jabłka to niełatwy związek. Gdy są twarde i świeże przechodzę obok nich obojętnie, w sklepie sięgam po nie niezwykle rzadko i raczej z myślą o sokach lub wypiekach. Natomiast przerobione właśnie na soki, marmolady, ciasta czy też nadzienia uwielbiam. W wersji z dodatkiem płatków migdałowych, pokryte słodką kruszonką smakują naprawdę doskonale. Szczególnie jeśli na porcję jeszcze ciepłych crumble położymy gałkę ulubionych lodów. Przepis autorski. Składniki (na formę 15x20):
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i tniemy w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i podgrzewamy często mieszając przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy pozostałą wodę i płatki migdałowe oraz 2 łyżki cukru, zmniejszamy płomień i powoli odparowując wodę oraz co jakiś czas mieszając podgrzewamy jabłka przez następne 5-7 minut. Smacznego! czwartek, 21 marca 2013, od-kuchni
Tagi:
desery
TrackBack
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/21 07:14:07
Crumble, moja miłość. :))
Gość: Olinka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/21 18:43:56
piękne crumble, a jeszcze jak napisałaś z gałką lodów to już w ogóle musi być cudo! :)
Dziękuję bardzo za dodanie przepisu do mojej (już powoli dobiegającej końca) akcji "Zimowe Jabłuszka". Pozdrawiam i życze kolejnych udanych wypieków :) Olinka - Smakowy Raj 2013/03/25 12:04:21
Ja znów z jabłkami świeżymi bardzo się kocham:) ....ale i z cubmle i z jabłecznikami ..... a soki tłoczone przez znajomą Panią SaDOWNICZKĘ TO NIEBO W GĘBIE:) ..... WŁASNIE TAKIE JABŁKOWE CRUMBLE PLANUJĘ JUZ OD TYGODNIA, Z TYM, ZE JA Z MALINAM:)
2013/03/25 12:05:05
Oj przepraszam za wielkie litery,nacisnęłam "wyślij" i dopiero je zobaczyłam:)
|
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |