Blog > Komentarze do wpisu

Crumble jabłkowo-migdałowe

Kochani!

Ja i jabłka to niełatwy związek. Gdy są twarde i świeże przechodzę obok nich obojętnie, w sklepie sięgam po nie niezwykle rzadko i raczej z myślą o sokach lub wypiekach. Natomiast przerobione właśnie na soki, marmolady, ciasta czy też nadzienia uwielbiam. W wersji z dodatkiem płatków migdałowych, pokryte słodką kruszonką smakują naprawdę doskonale. Szczególnie jeśli na porcję jeszcze ciepłych crumble położymy gałkę ulubionych lodów. Przepis autorski.

Składniki (na formę 15x20):

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 50g płatków migdałowych
  • 150ml wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150g zimnego masła

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i tniemy w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i podgrzewamy często mieszając przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy pozostałą wodę i płatki migdałowe oraz 2 łyżki cukru, zmniejszamy płomień i powoli odparowując wodę oraz co jakiś czas mieszając podgrzewamy jabłka przez następne 5-7 minut.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy przekładamy mieszankę jabłkowo-migdałową, odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy brązowy cukier oraz posiekane masło. Całość mieszamy w palcach tak aby powstała kruszonka - unikamy ugniatania, aby nie uzyskać zwartego ciasta.
Przygotowane wcześniej owoce posypujemy kruszonką i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy lekko przestudzone z lodami lub odrobiną słodkiej śmietanki.

Smacznego!
B

czwartek, 21 marca 2013, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

  • Sezon na cytrusy

    Nie będę oryginalna, gdy wyznam, że cytrus y najbardziej lubię jeść zimą. Może przyciągają zawarte w nich witaminy, tak potrzebne do zwalczania ataków wirusów?

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/21 07:14:07
Crumble, moja miłość. :))
-
Gość: Olinka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/21 18:43:56
piękne crumble, a jeszcze jak napisałaś z gałką lodów to już w ogóle musi być cudo! :)
Dziękuję bardzo za dodanie przepisu do mojej (już powoli dobiegającej końca) akcji "Zimowe Jabłuszka". Pozdrawiam i życze kolejnych udanych wypieków :)
Olinka - Smakowy Raj
-
wiosenka27
2013/03/21 20:23:11
Ja uwielbiam crumble chyba ze wszystkimi owocami:)
-
2013/03/25 12:04:21
Ja znów z jabłkami świeżymi bardzo się kocham:) ....ale i z cubmle i z jabłecznikami ..... a soki tłoczone przez znajomą Panią SaDOWNICZKĘ TO NIEBO W GĘBIE:) ..... WŁASNIE TAKIE JABŁKOWE CRUMBLE PLANUJĘ JUZ OD TYGODNIA, Z TYM, ZE JA Z MALINAM:)
-
2013/03/25 12:05:05
Oj przepraszam za wielkie litery,nacisnęłam "wyślij" i dopiero je zobaczyłam:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...