Blog > Komentarze do wpisu

Kremowa zupa z dynią i wędzonym czosnkiem

Kochani!

To zdecydowanie jedna z lepszych zup dyniowych jakie jadłam. Delikatna, odrobinę rozgrzewająca ze słodką nutą. Mocno elektryzuje smakiem i pozostawia przyjemne uczucie ciepła na duszy. Przepis autorski.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 mała dynia piżmowa (butternut)
  • 4-5 ząbków wędzonego czosnku
  • 1 garść zielonej cebulki (białej części)
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i tniemy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy dynię i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek oraz kroimy cebulkę. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek oraz cebulkę, przykrywamy całość pokrywką i gotujemy przez 15-20 minut do czasu aż dynia zmięknie, a następnie całość ucieramy blenderem na jednolitą masę. Zupę ponownie stawiamy na średnim ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kolejne 5 minut po czym dodajemy śmietankę, mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

sobota, 13 kwietnia 2013, od-kuchni
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • Zupa krem z kalarepy

    Kochani! Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy była

  • Zupa z kiszonej kapusty

    Kochani! Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym nies

  • Cypryjska fasolada

    Kochani! Upały na Wyspie mają się dobrze. Za każdym razem otwierając rano okno i czując na twarzy powiew ciepłego powietrza zastanawiam się kiedy to się skończy

  • Zarzucajka - stary, domowy przepis z XIX wieku

    Zarzucajka to zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami. Syta, rozgrzewająca, w sam raz na zaczynające się chłody. Przywędrowała ta zupa do Małopolski (gdzie mieszka

  • Zupa ogórkowa na imieniny

    W moim domu była tradycja, że każdy na swoje imieniny dostaje taki obiad, jaki najbardziej lubi. Dla mnie mama gotowała zupę ogórkową i kotlety schabowe. No, mo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2013/04/13 12:25:32
Pięknie się prezentuje,a ja nigdy nie jadłam nic z dynia,wiele jeszcze smaków nieodkrytych na mnie czeka,pozdrawiam.
-
2013/04/14 22:00:31
Co to za wędzony czosnek? Nie spotkałam się z takim ... zupa cud miód:)
-
od-kuchni
2013/04/14 23:15:15
@LadyLaura - to polecam Ci te dyniowe smaki jak najszybciej nadrobić bo warto :)
@Jola - Joluś, ten czosnek to taki francuski przysmak. Ma bardzo silny, dymny zapach i bardzo delikatny wędzony posmak.
-
2013/04/17 09:43:23
Dzięuję za odpowiedz:) ...a czy ten czosnek można gdzieś u nas kupić?:) pozdrawiam
-
od-kuchni
2013/04/17 18:23:43
Jolu powinnaś go dostać w "kuchniach świata" lub jakimś lepszym warzywniaku :)
-
mopswkuchni
2013/04/19 21:12:06
Ano właśnie, też chciałam się o ten wędzony czosnek zapytać, to musi być świetny aromatyczny dodatek.




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...