Blog > Komentarze do wpisu

Chilijskie sopaipillas

Kochani!

Sopaipillas (czyt. sowajpijas) czyli chilijska przekąska narodowa. Dyniowe placuszki smażone w głębokim oleju, które traktowane bywają zarówno jako przekąska oraz jako chleb. Podawane na słodko - posypane cukrem lub polane słodkim sosem, jak i na słono w towarzystwie gęstych sosów oraz dipów. Ich pochodzenie datowane jest na wczesny XVIII wiek, do dziś są uwielbiane przez rzesze mieszkańców oraz turystów. Sopaipillas najczęściej serwowane są w chilijskich domach w deszczowe jesienne oraz zimowe dni - co wcale nie dziwi biorąc pod uwagę ich energetyzujący kolor, lub co dzień na ulicach.
Ja zaserwowałam ich wytrawną wersję z odrobiną dipu z kwaśnej śmietany i szczypiorku są po prostu niezrównane. Zjadając jeden, ręka od razu mknie w kierunku następnego krążka i nie wiedzieć kiedy znika cała górka.
Przepis podpatrzyłam na blogu Słodka Przygoda, prowadzonym przez sympatyczną Polkę, która właśnie jako swoje miejsce na Ziemi wybrała Chile.

Składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 50g miękkiego smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

W misce mieszamy ze sobą dyniowe pure, mąkę, smalec oraz sól i wyrabiamy elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto. Tak przygotowane podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość od 6mm do 1cm. Następnie wykrawamy z niego spore kółka, w których palcami robimy dwie dziurki (tak aby przypominały guziki).
W rondelku rozgrzewany olej, a następnie smażymy nasze sopaipillas z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

***Jeśli nie dysponujecie gotowym pure z dyni, aby je przygotować należy obrać dynię, pozbawić miąższu oraz pestek i pokroić w kostkę. Tak przygotowaną włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości, następnie odcedzić wodę i ugnieść dynię na pure tłuczkiem do ziemniaków.

Smacznego!
B



piątek, 31 maja 2013, od-kuchni
Tagi: przekąski

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2013/05/31 01:31:29
a jakby z ziemniaków takie zrobić?
też by smaczne wyszły!
-
Gość: Agos, *.cm.vtr.net
2013/05/31 01:51:58
I jak smakowały sopajpas (zdrobnienie chilijskie) ? Wyglądają przepięknie u Ciebie. Tutaj zaczął się sezon na nie właśnie, sama w weekend chyba polecę po kawałek dyni. Najlepsze są jeszcze cieplutkie. Jest jeszcze wersja z bardzo słodką i kleistą polewą ze skrystalizowanej melasy, zwanej tutaj chancaca z dodatkami wanilii, skórki pomarańczowej, goździkami i cynamonem...
-
od-kuchni
2013/05/31 14:02:21
@Karmelita - sądzę, że warto spróbować! Tylko niestety kolor już nie będzie ten sam - ale zawsze możesz na przykład podratować się odrobiną kurkumy :)

@Agos - a ja raz jeszcze gorąco dziękuję za przepis - zazdroszczę Ci takich smaków na co dzień! Na słodko moich nie próbowałam - zanim pomyślałam o cukrze już ich nie było :)
-
gin86
2013/05/31 18:52:13
Kolor mają cudny! Zapisuję przepis, z pewnością spróbuję takie zrobić :)
-
2013/06/02 21:31:15
alez słoneczne .... zjadłabym je z wielką przyjemnością:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...