Blog > Komentarze do wpisu

Pollo Arvejado , czyli kurczak z marchewką i groszkiem rodem z Chile

Kochani!

Sposób na tego kurczaka najprawdopodobniej przywędrował do Chile razem z Hiszpanami. Przez setki lat wgryzał się kulturę tego kraju, stając się obecnie jednym z popularniejszych sposobów na kurczaka. Tradycyjnie danie to przyrządza się z całego kurczaka podzielonego na części, a następnie duszonego razem z warzywami odpowiednio długo aby sprawić, że mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Szybsza wersja pollo arvejado, którą prezentuje na blogu zakłada użycie pozbawionych kostek piersi z kurczaka. Jeśli macie ochotę nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełnić to danie o dodatkowe warzywa - jednak pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z groszku - to właśnie on jest sercem całej potrawy! Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1/4-1 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 szklanka wina
  • 1-3 szklanek rosołu drobiowego
  • 4-5 łyżek mąki

Pierś z kurczaka pozbawiamy ewentualnych kostek oraz błonek i przecinamy wzdłuż na 2-3 kotlety, które następnie obtaczamy w mące i odkładamy.
Na sporej i wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszając przesmażamy je aż staną się miękkie i aromatyczne. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler oraz kumin, paprykę i oregano. Całość podsmażamy razem przez następne 2-3 minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kurczaka, którego lekko podsmażamy na złotobrązowy kolor po obu stronach.
Całość podlewamy winem oraz odpowiednią ilością rosołu by przykryć kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz groszek i mieszamy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



środa, 29 maja 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ogr, 163.244.62.*
2013/05/31 11:01:21
Smaczne - polecam :)
-
2013/06/02 21:26:58
fajny pomysł na obiad:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...