Blog > Komentarze do wpisu

Ajvar

Kochani!

Chorwacja. Gorące, kamieniste plaże, czyste wody Adriatyku, malownicze górskie krajobrazy i szalenie mili oraz uśmiechnięci ludzie. A ponad to ajvar - smak tego sosu idealnie uzupełnia grillowane dania. W Chorwacji słoiczki z tym paprykowo-bakłażanowym sosem dostaniecie wszędzie - w dużych marketach, lokalnych sklepikach czy też na pachnącym świeżymi warzywami rynku. Jego smak przywodzi na myśl palące twoją skórę słońce, szum wody oraz wakacyjny luz.
Ajvarem zajadaliśmy się na zeszłorocznych wakacjach - nawet 0,5kg słoiczki były mi niestraszne. Ten czerwony, aromatyczny sos dodawałam uparcie do wszystkiego co tylko nawinęło mi się pod rękę. I chociaż każdy ma swoją własną, ulubioną wersję ajvaru, wszystkie są zdecydowanie pyszne.
Moja propozycja, jest lekko pikantna, pełna kawałków mocno spieczonej papryki. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie aby Wasz ajvar był bardziej mazisty - wystarczy wtedy paprykę zmiksować blenderem zamiast zgniatać ją widelcem.
Przepis znaleziony u niezawodnej FatFreeVegan, lekko zmodyfikowany.

Składniki (około 300-400g):

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 bakłażan
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1/2 - 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku

Papryki oraz papryczki chili przekrawamy na pół wzdłuż, pozbawiamy pestek oraz białych części i układamy na papierze do pieczenia wypukłą częścią do góry. Bakłażan przekrawamy wzdłuż i układamy obok papryk. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-70 minut do momentu uzyskania lekko szczernionych paprykowych skórek - mi zajęło to 60 minut.
Gotowe papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Bakłażan wydrążamy łyżką, miąższ przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojone w kostkę przypieczone papryczki chili, posiekany czosnek, ocet winny, paprykę wędzoną oraz pieprz kajeński i miksujemy na gładką masę. Gotową przekładamy do większej miski, odstawiamy.
Papryki obieramy ze skórek i rozgniatamy na mniejsze kawałki, mieszamy ze zmiksowanym wcześniej bakłażanem. Całość doprawiamy odrobiną soli do smaku i ponowienie mieszamy.
Gotowy sos możemy przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie lub zawekować.

Smacznego!
B



wtorek, 18 czerwca 2013, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Domowy ketchup paprykowo - pomidorowy

    Pyszny, domowy, pikantny ketchup, doskonale pasuje jako dodatek do kanapek lub innych dań a nawet jako dodatek lub baza sosu. Ketchup: 1 kg papryk czerwonych 1/

  • Chutney (głównie) gruszkowy

    W tym roku obrodziły nam gruszki. Miałam w związku z tym wiele planów kulinarnych, ale skończyło się na marmoladzie jabłko & gruszki, gruszkach na serniku o

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Spiżarnia smaków, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/18 19:48:55
Chodzi za mną już od dawna ;)
-
2013/06/21 18:01:40
Mój Połówek uwielbia ajvar, ja zjem ale szału nie ma:). Kiedyś oglądałam program o rodukcji ajvaru i mówili tam, że warzywa powinno isę przepuszczać przez maszynkę do mięsa, żeby ajvar miał grudkowatą konsystencję ...a Twoj widzę taką ma:)
-
Gość: Prawie Wyszło, *.dynamic.chello.pl
2013/06/23 21:53:42
Piękna stylizacja.
-
mopswkuchni
2013/06/25 11:22:59
Muszę zrobić do mojej akcji psiankowatej w tym roku ;)
-
Gość: ewa, *.olsztyn.mm.pl
2013/07/14 14:40:57
to tak jak bulgarska lutenica....pyszne,pyszności):)
-
domaskowa
2013/08/11 17:46:32
Już zdecydowałam, że po powrocie robię dużo słoiczków ajvaru - i to wlaśnie z Twojego przepisu :)
-
od-kuchni
2013/08/11 18:50:23
Widzę, że na wakacjach Ci strasznie zasmakował :) Mam nadzieję, że moja wersja również przypadnie Ci do gustu!
-
domaskowa
2013/08/11 19:59:33
Jadłam go kiedyś wcześniej, siostra go wyciągnęła spod ziemi (tj. kupiła w Polsce, ale nie wiem gdzie) i bardzo mi smakował, ale w Chorwacji to dopiero ma smak! Dlatego domowy zrobię obowiązkowo :)
-
domaskowa
2013/08/20 18:19:24
Już Ci prywatnie mówiłam, ale muszę skomentować! Ajvar wyszedł przepyszny, idealny wręcz i pokuszę się nawet o stwierdzenie, że smaczniejszy, niż ten kupiony przeze mnie w Chorwacji :)
Pominęłam dodatek cayenne i papryki wędzonej, ale mimo to wyszło świetnie. Polecam! :)
-
od-kuchni
2013/08/20 20:00:16
Cieszę się ogromnie, że tak Ci smakowało :)
-
Gość: ilka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/02 12:38:05
Pasta wyszła pyszna. Teraz mam smak wakacji zamknięty w słoikach:)
-
od-kuchni
2013/09/02 12:47:10
Cieszę się razem z Tobą :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...