Blog > Komentarze do wpisu

Chińskie naleśniki ze szczypiorkiem

Kochani!

W poszukiwaniu nowych smaków i zapachów na najbliższe dwa tygodnie kulinarnie przenoszę się do Chin. Będzie więc ciekawie, kolorowo i zdecydowanie smacznie. Na początek chciałabym pokazać Wam chińskie naleśniczki, które od tych znanych nam różnią się wszystkim! Jeśli o mnie chodzi, odrobinę bardziej przypominają mi podpłomyki, jednak smakują inaczej.
Ich wykonanie jest proste, jednak odrobinę czasochłonne. Każdy z placuszków należy bowiem najpierw rozwałkować, posypać szczypiorkiem oraz solą, następnie zwinąć w rulonik, rulonik w ślimaczka i całość ponowie rozwałkować. Jednak nie martwcie się - przy każdej kolejnej sztuce ta cała procedura wchodzi w krew.
Tak przygotowane placuszki mogą urozmaicić śniadanie, spotkanie ze znajomymi (gdy podamy je z różnymi sosami) czy też stanowić doskonały dodatek do obiadu. Przepis znaleziony na blogu aptiteforchina.com.

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 6 garstek posiekanego szczypiorku
  • 6 szczypt soli

W sporej misce mieszamy ze sobą mąkę oraz wodę, wyrabiamy ciasto. Powinno być ono elastyczne i nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki.
Gotowe ciasto z miski przekładamy na podsypany mąką blat i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut, po czym przekładamy je do czystej, wysmarowanej olejem miski, a następnie przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i dostawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na podsypany mąką blat, przez chwilę wyrabiamy po czym formujemy z niego rulon i dzielimy go na 6 części.
Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który lekko smarujemy olejem, posypujemy szczyptą soli oraz garścią szczypiorku. Następnie bardzo delikatnie, uważając aby szczypiorek pozostał na swoim miejscu przygotowane placki ponownie zwijamy w ruloniki, a ruloniki w ślimaczki.
Tak przygotowane ślimaczki ponownie rozwałkowujemy do postaci placków.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przygotowane wcześniej naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



czwartek, 06 czerwca 2013, od-kuchni

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/06 06:09:29
Wyglądają smacznie:)
-
2013/06/06 06:28:22
Nie słyszałam jeszcze o takich naleśnikach, ale już wizualnie bardzo mi się podobają :) Zapisuję do zrobienia!
-
2013/06/06 08:35:18
Od dawna noszę się z zamiarem ich zrobienia, Twoje zdjęcia zachęciły mnie jeszcze bardziej :)
-
2013/06/06 15:11:21
wyglądają bardzo apetycznie :)
-
Gość: , dxg205.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/06 16:31:48
Zjadłabym, bo mega apetycznie wyglądają!

Pozdrawiam,

Agata
-
2013/06/08 06:51:39
Rzeczywiscie troszkę z nimi pracy, ale ja akurat lubię takie zajęcia:) ...cudne te naleśniki:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...