Blog > Komentarze do wpisu

Chińskie pierogi z wieprzowiną i porem

Kochani!

Można powiedzieć, że kuchnia chińska pierogiem stoi. Mamy tu coś gotowanego, coś smażonego, coś gotowanego na parze, z całym wachlarzem smaków nadzienia. Ja zdecydowałam się spróbować przygotować pierogi dla mnie nietypowe - ich ciasto to jedynie mieszanka mąki oraz gotującej się wody, nadzienie bardziej swojskie z azjatycką nutą, jednak to sposób ich gotowania najbardziej mnie zaciekawił.
Potstickers (przywierające do patelni) to pierożki, które jednocześnie smażymy oraz gotujemy na parze. Jedna ich strona jest brązowa i chrupka, natomiast reszta ciasta pozostaje w jasnym kolorze o miękkiej konsystencji.
Z legend wynika, że pierożki te powstały przez przypadek. W czasie panowania dynastii Song (960-1280r n.e) kucharz na dworze Cesarza zapomniał o smażonych na patelni pierogach, jednocześnie przypiekając je zbyt mocno z jednej strony. Kucharz już zaczął obawiać się o swoją głowę, jednak z pomocą przyszedł jego syn proponując, że poda tak przypieczone pierogi cesarzowi jako swój nowy pomysł. Władcy tak mocno się spodobał pomysł chrupkich z jednej strony pierożków, że zostały one włączone na stałe do pałacowego menu.
Muszę Wam przyznać, że my z chęcią również dołączamy je do naszego repertuaru :)
Przepis na pierożki znaleziony tutaj, przepis na ciasto pochodzi z tego bloga.

Składniki (na około 16-18 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,6 szklanki gotującej się wody
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1x1cm kawałek świeżego imbiru
  • 300g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki sosy sojowego
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • woda

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy posiekanego pora, starty na tarce imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek aż staną się aromatyczne. Dodajemy mielone mięso oraz sos sojowy i smażymy całość do momentu gdy mięso nie jest już dłużej surowe. Pamiętając aby w czasie smażenia mięso rozdrabniać - ja zawsze w trakcie smażenia "siekam" je pionowo postawioną drewnianą łopatką. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą oraz zalewamy gorącą wodą. Ciasto wyrabiamy na początku mieszając całość łyżką, a następnie kontynuujemy ręką w celu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykrawamy - ja wykrawałam kwadraty na trójkątne pierożki, jednak o wiele bardziej popularne są potstickers z krążków.
Przygotowane skórki z ciasta nadziewamy farszem, zlepiamy i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę.
Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy łyżkę oleju i układamy kilka pierożków. Podsmażamy przez chwilkę, tak aby strona na której pierogi dotykały patelni stała się chrupka i brązowa. W tym momencie na patelnię wlewamy około 1/6 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Czekamy aż reszta ciasta ugotuje się w powstałej parze, zdejmujemy pokrywkę i kontynuujemy smażenie do całkowitego wyparowania wody oraz ponownego uzyskania chrupkości na brązowej stronie. Gotowe pierogi zdejmujemy z patelni i czynność ponawiamy z pozostałymi.
Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B



niedziela, 16 czerwca 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/16 06:59:06
Raz w życiu jadłam chińskie pierożki i trochę przeraziło mnie surowe mięso, którym były nadziane.. Co kraj to obyczaj. ;) Te wyglądają smacznie. :)
-
karmel-itka
2013/06/16 07:38:18
chińskich pierożków nigdy nie jadłam, ale to jeszcze przede mną.
pyszne to Twoje nadzienie :]
-
olamalagotuje
2013/06/16 11:06:30
O, danie chińskie, któremu podołam :))
-
Gość: Spiżarnia smaków, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/16 20:20:12
Uwielbiam takie smaki :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...