Blog > Komentarze do wpisu

Kalafior w sosie migdałowym

Kochani!

Kalafior otulony pysznym migdałowym sosem na bazie beszamelu to ostatni przepis prezentowany w ramach mojej kulinarnej podróży po Chile. Już w przyszłym tygodniu na stole zagoszczą specjały prosto z Chin, a ja mam nadzieję, iż uda mi się Was odrobinkę zaskoczyć.
Wracając do kalafiora, większość z was zna go pewnie w postaci lekko podsmażanej na maśle z odrobiną bułki tartej. Taki kalafior często gościł u nas w domu, a jego największą fanką była moja mama. Ja, szczerze mówiąc nigdy się z kalafiorem za bardzo nie zbliżyłam. I tak też, najczęściej kończy on gdzieś w zupie, albo na patelni w towarzystwie kilku innych warzywnych przyjaciół oraz kurczaka, tworząc dietetyczny obiad, który umiłował sobie A.
Jednak połączenie go z sosem migdałowym nadało tym niepozornym, białym różyczkom całkiem nowego charakteru. Sprawdzi się doskonale jako miła przekąska lub doskonałe zastąpienie ziemniaków w codziennym obiedzie. Przepis zaadaptowany z tej strony.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 100g masła
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki mączki migdałowej

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, lecz jednocześnie nadal sprężysty.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło, zestawiamy go z ognia, dodajemy mąkę i całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy 3/4 mleka i ponownie stawiamy na ogniu, przez cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, po czym dodajemy mączkę migdałową i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, ponownie dodajemy odrobinę mleka i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości.
Gotowy, odsączony z wody kalafior podajemy polany przygotowanym ciepłym sosem migdałowym i podajemy.

Smacznego!
B



niedziela, 02 czerwca 2013, od-kuchni

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
karmel-itka
2013/06/02 00:44:50
o, niebywałe. ciekawe połączenie, dla mnie dość odważne, ale nie znów takie, by się nie skusić.
zżera mnie ciekawość, jak smakuje!
-
wiosenka27
2013/06/02 19:46:10
Jak dla mnie bomba:)
-
2013/06/02 21:54:29
Ciekawe jak to smakuje, cieawe tak bardzo, ze wypróbuję któegoś dnia na sobie:) buźka




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...