Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe po Stubicku

Kochani!

Co prawda polędwiczka wieprzowa w towarzystwie suszonych śliwek to temat odrobinę oklepany, jednak Chorwacki sposób ich przygotowania totalnie zmienia smak potrawy. Mięso jest delikatne, duszone w białym winie, z lekką nutą śliwowicy wyczuwalnej z każdym gryzem. Przepis na nie wywodzi się podobno z XVII wieku. Danie to jadane było przez chorwackich feudałów z regionu Zagorje. Nazwa dania Polędwiczki wieprzowe po Stubicku pochodzi z kolei od nazwy miejscowości - Stubicy - w której w XVII wieku wybuchło powstanie chłopskie. Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z tej strony, lekko zmodyfikowany.

Składniki (na 2 osoby):

  • 500g polędwiczki wieprzowej (1 sztuka)
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 garści suszonych śliwek bez pestek
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 szklanki wina
  • 200g śmietany 30%
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 50ml śliwowicy
  • garść posiekanej liści pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczkę przekrawamy na pół a następnie nacinamy każdy z kawałków wzdłuż tworząc kieszonkę. W powstałej kieszonce układamy śliwki, uprzednio nadziewając je odrobiną masła (w miejsce pestki). Pozostałe śliwki siekamy.
Nadzianą śliwkami polędwiczkę spinamy wykałaczkami i oprószamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy przygotowane wcześniej polędwiczki. Dodajemy posiekane wcześniej śliwki i całość podsmażamy razem przez 3-4 minuty. Na patelnię wlewamy wino i całość podgotowujemy przez około 20 minut, tak aby polędwiczki były miękkie. Odlewamy nadmiar wina i dolewamy obie śmietany oraz śliwowicę. Mieszamy i dusimy całość przez następne 2-3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy dolą oraz pieprzem, mieszamy. Gotowe polędwiczki wyjmujemy z sosu, tniemy na mniejsze kawałki i podajemy polane sosem z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



sobota, 22 czerwca 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/25 09:56:42
zjadłabym, oj zzjadła:) ....bo jak nie przepadam za połączeniem mięsa i owoców tak z suszoną śliwką akurat mi smakuje:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...