Blog > Komentarze do wpisu

Wątróbka z cebulą w sosie z białego wina

Kochani!

Co prawda będąc w Chorwacji nie szukałam za bardzo dań z wątróbki, jednak natrafiłam w sieci na bloga kulinarnego pewnej Chorwatki, gdzie można znaleźć kilka ciekawych lokalnych przysmaków. Jednym z nich był przepis na aromatyczną wątróbkę z cebulką w sosie z białego wina. Taką właśnie wątróbkę przygotowuje mama autorki - nie mogłam obok tego przepisu przejść obojętnie.
Wybraliśmy się więc a A. do rzeźnika po świeżą wątróbkę. W Irlandii nie jest to takie łatwe zadanie - duża część rzeźników trzyma wątróbki drobiowe w ogromnych foliowych paczkach i nie ma zbyt uśmiechniętej miny gdy wchodzę do sklepu i kupuję skromny kilogram. Poza tym, często już w domu okazuje się, że spora część tej wątróbki nadaje się do kosza - pokryte resztkami żółci kawałki nie mają najlepszych walorów smakowych oraz zdrowotnych. Na szczęście w pobliskim miasteczku, jest jeden mały sklep w którym wątróbka drobiowa traktowana jest na równi z innymi kawałkami kurczaka i czyściutka oraz świeża czeka na klientów.
Tak więc zaopatrzona w najważniejszy składnik wróciłam do kuchni smażyć kolację....

Składniki (na 2 osoby):

  • 400-500g wątróbki (rodzaj w zależności od upodobań)
  • 2 posiekane cebule
  • 1 marchew, drobno starta
  • woda
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 200ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę aż będzie miękka i szklista, dodajemy startą marchew i smażymy razem do zbrązowienia cebuli.
Następnie dodajemy oczyszczoną i osuszoną wątróbkę i smażymy do momentu gdy nie będzie już dłużej surowa. Dolewamy 1/4 szklanki wody, aby ponownie zmiękczyć cebule i uzyskać gęsty sos gdy woda wyparuje.
Do tak przygotowanej wątróbki dodajemy przecier pomidorowy, czosnek oraz pietruszkę i całość ponownie zalewamy 1/2 szklanki wody. Całość podgotowujemy do czasu aż wątróbka zmięknie. Następnie dodajemy liść laurowy oraz wino i całość gotujemy następne 5-10 do lekkiego zgęstnienia sosu.
Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



czwartek, 20 czerwca 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/21 18:04:33
Przyznam szczerze, ze drobiowej watróbki jeszcze nie jadłam ...zawsze kupuję wieprzową:)
-
od-kuchni
2013/06/23 00:00:58
Jolu, ja z koli nie mogę przekonać się do innej niż drobiowa :)
-
mopswkuchni
2013/06/25 11:20:07
Chętnie poeksperymentowałabym z wątróbką, ale mój mąż znosi ją tylko w kaszance i pasztecie ;) Muszę zaprosić jakieś znajome i zrobić dla nich ;)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...