Blog > Komentarze do wpisu

Cypryjska fasolada

Kochani!

Upały na Wyspie mają się dobrze. Za każdym razem otwierając rano okno i czując na twarzy powiew ciepłego powietrza zastanawiam się kiedy to się skończy. Prawdziwe lato w Irlandii wydaje mi się takie ulotne i nietrwałe, odwracam wzrok ku niebu w poszukiwaniu deszczowych chmur, lecz na mojej twarzy ląduje kolejny promień słońca.
Idealna na tą pogodę wydaje się cypryjska wersja zupy fasolowej. W odróżnieniu od dobrze nam znanej fasolówki, fasolada jest lekka, całkowicie warzywna i zupełnie bezproblemowa w przygotowaniu. Przepis znaleziony na stronie justaboutcyprus.com.

Składniki:

  • 500g białej fasoli
  • 1 duża biała cebula
  • 3 laski selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3l zimnej wody

Do sporego garnka wsypujemy fasolę i dolewamy wody, tak aby przykrywała fasolę z nadwyżką. Zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany seler, plasterki marchwi oraz pokrojone pomidory. Ponownie dolewamy wodę, aby przykryła całość warzyw i dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, liście laurowe oraz posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką oraz gotujemy przez około 1godzinę 15minut na wolnym ogniu. Gotową zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy.

Smacznego!
B



środa, 17 lipca 2013, od-kuchni
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • Zupa krem z kalarepy

    Kochani! Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy była

  • Zupa z kiszonej kapusty

    Kochani! Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym nies

  • Chińska zupa "Egg Drop"

    Kochani! Poszukując inspiracji oraz przepisów na ciekawe chińskie dania od razu w oczy rzuciła mi się zupa nazywana "egg drop". Jej nazwę trudno przetłumaczyć n

  • Zarzucajka - stary, domowy przepis z XIX wieku

    Zarzucajka to zupa z kiszoną kapustą i ziemniakami. Syta, rozgrzewająca, w sam raz na zaczynające się chłody. Przywędrowała ta zupa do Małopolski (gdzie mieszka

  • Zupa ogórkowa na imieniny

    W moim domu była tradycja, że każdy na swoje imieniny dostaje taki obiad, jaki najbardziej lubi. Dla mnie mama gotowała zupę ogórkową i kotlety schabowe. No, mo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/17 06:52:01
Współczuję troszkę tej niepewności co do pogody. Chociaż i w Polsce już nigdy nie można być przekonanym, czy zaraz nie spadnie deszcz.

Pozdrawiam serdecznie, A.
-
2013/07/29 21:26:17
Fajnie prezentuje się ta fasolada, bardzo smakowicie:)
-
fantazjemagdyk
2013/09/21 12:06:16
Zrobiłam i wyszło przepysznie.
Pozdrawiam gorąco :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...