Blog > Komentarze do wpisu

Czadyjska sałatka

Kochani!

Gotowanie podczas upałów jest nie lada wyzwaniem, spędzanie godzin przy piekarniku raczej nie wchodzi w grę. Dlatego też do akcji "Kuchnie Świata", staram się wybierać lekkie propozycje. Ostatnim przykładem kuchni czadyjskiej będzie sałatka. Lekka, orzeźwiająca, słodko-kwaśna - świetna na upały. Odrobina ryżu, soczystego ogórka, słodkich rodzynek oraz bananów i chrupkich migdałów oblana lekko pikantnym cytrynowym sosem to smaczna propozycja na lekki obiad. Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki:

  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 duża garść rodzynek
  • 1-2 garści ugotowanego ryżu
  • 1 garść pokruszonych migdałów
  • 1-2 bananów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka płynnego miodu

W misce mieszamy ze sobą ryż, pokrojony cienko ogórek, rodzynki, migdały oraz pokrojone w plastry banany, odstawiamy.
Aby przygotować dressing w szklance mieszamy oliwę z oliwek, sok oraz skórkę z cytryny, sól, kolendrę, kumin, pieprz kajeński oraz miód. Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Schładzamy przez 30 minut i podajemy.

Smacznego!
B



sobota, 27 lipca 2013, od-kuchni
Tagi: sałatki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/07/27 17:06:56
oj tak, taka sałatka na upały będzie świetna
-
2013/07/29 21:41:53
szybka i orzeźwiająca :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...