Blog > Komentarze do wpisu

Czadyjskie mini ptysie

Kochani!

Czad, kolejne afrykańskie państwo na naszej kulinarnej mapie. W kuchni tego kraju widać znaczące wpływy francuskieTym razem zaczynamy od deseru. Rodzaj ciasta parzonego, z którego powstają smażone na głębokim tłuszczu kulki - takie miniaturowe ptysie. Gotowe kule posypujemy cukrem pudrem oraz podajemy ciepłe. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 160ml wody
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 65g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

W rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem masła, soli oraz cukru. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od ścianek garnka. Rondelek zestawiamy z ognia, schładzamy po czym pojedynczo wbijamy jajka i całość ucieramy na gładką masę.
W wąskim, lecz wysokim garnku rozgrzewamy olej, po czym nabierając odrobinę ciasta na łyżkę (duże kawałki pozostaną surowe w środku) zsuwamy je drugą łyżką prost do wrzącego oleju. Kuliki smażymy przez kilka minut na złoto-brązowy kolor, po czym wyciągamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!
B



wtorek, 23 lipca 2013, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2013/07/23 13:07:58
świetnie wyglądają:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2013/07/23 18:18:24
Czadowe! :)
-
2013/07/29 21:36:23
aleś mi smaka narobiłą Kochana:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...