Blog > Komentarze do wpisu

Majonez z oleju rzepakowego

Kochani!

Słonecznie żółte pola to dość charakterystyczny element krajobrazu naszego kraju. Uwielbiam patrzeć na te falujące łany i piękny kontrast jaki tworzą z błękitem nieba. Jednak nie tylko piękno upraw sprawia, że Polska jest jednym z czołowych producentów rzepaku na Świecie - olej wytwarzany z jego nasion, zwany także czasem "oliwą północy" znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Olej rzepakowy zawiera 2 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-6 i aż 9 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-3 niż oliwa z oliwek. Dodatkowo zawiera również dwa razy mniej tych złych, nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do oliwy z oliwek. Dodatkowo, wybierając olej rzepakowy produkowany w Polsce nie tylko jemy produkt lokalny (a więc lepszy dla naszego organizmu), ale również wspieramy rodzimy przemysł.
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi olej rzepakowy doskonale sprawdza się w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów czy też marynat. Można używać go do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Doskonale sprawdzi się przy również pieczeniu ciast. Dziś postanowiłam skusić Was do przygotowania rzepakowego majonezu. Jest on doskonały dla wegan (wystarczy mleko odzwierzęce zastąpić roślinnym) czy też ludzi zabieganych - jego przygotowanie trwa krócej niż wyprawa do sklepu :). Dodatkowo taki domowy majonez można aromatyzować na różne sposoby - czosnkiem, koperkiem, papryką czy też różnymi ziołami. Zachęcam Was do eksperymentów oraz przyjrzeniu się bliżej poczciwemu olejowi rzepakowemu. Wiele ciekawych informacji możecie znaleźć na stronie pokochajolejrzepakowy.pl.

Składniki (na około 350ml):

  • 1/2 szklanki mleka (sprawdzi się zarówno mleko roślinne jak i zwierzęce)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Do wysokiej miski wlewamy mleko oraz ocet, spieniamy mikserem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w rękach majeranek, cukier oraz musztardę. Całość ponownie miksujemy przez około 3-4 minuty. Po tym czasie do masy dodajemy olej. Robimy to partiami po około 2-3 łyżki przez cały czas miksując. W czasie miksowania zauważymy że sos zacznie gęstnieć, aby ostatecznie przybrać majonezową formę. W tym momencie przestajemy ubijać, majonez doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Smacznego!
B

wtorek, 09 lipca 2013, od-kuchni
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Pasta czosnkowo-imbirowa

    Kochani! Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jak

  • Hummus dyniowo-żurawinowy

    Kochani! Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz d

  • Tzatziki

    Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do

  • Faza na jedzenie

    No i stało się. W zasadzie nie powinnam być zdziwiona, bo w moim przypadku to taki jesienny standard - faza na jedzenie, podjadanie, wielkie żarcie. Co gorsza,

  • Dietetycznie, czyli lekko

    Przychodzą takie chwile, gdy zmęczony organizm pragnie posiłków lżejszych, łatwiej strawnych, ale bogatych w pożywne składniki. Już w dawnych czasach wiedziano,

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/09 06:23:34
Niestety ja pola rzepakowe widzę baardzo sporadycznie. :( A uwielbiam ten widok. Jakoś mają nie po drodze z moimi ścieżkami.
-
karmel-itka
2013/07/09 08:24:57
hm no patrz, miałam dziś taki sam pomysł na majonez! ale spokojnie, niczego nie podpatrzyłam. też czaję się na konkursową nagrodę.
ale i tak, Twoje zdjęcia są o wiele ładniejsze :]
pozdrawiam!
-
2013/07/10 20:47:50
Uwielbiam domowy majonez:) jest duż o pyszniejszy i zdrowszy od nawet najlepszego kupnego:)
-
Gość: gruszka, *.echostar.pl
2013/08/04 12:13:03
Też robię majonez z oleju rzepakowego (ma najbardziej neutralny smak), ale nigdy nie przyszło mi do głowy, by robić go z mlekiem :)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...