Blog > Komentarze do wpisu
Majonez z oleju rzepakowegoKochani! Słonecznie żółte pola to dość charakterystyczny element krajobrazu naszego kraju. Uwielbiam patrzeć na te falujące łany i piękny kontrast jaki tworzą z błękitem nieba. Jednak nie tylko piękno upraw sprawia, że Polska jest jednym z czołowych producentów rzepaku na Świecie - olej wytwarzany z jego nasion, zwany także czasem "oliwą północy" znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Olej rzepakowy zawiera 2 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-6 i aż 9 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-3 niż oliwa z oliwek. Dodatkowo zawiera również dwa razy mniej tych złych, nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do oliwy z oliwek. Dodatkowo, wybierając olej rzepakowy produkowany w Polsce nie tylko jemy produkt lokalny (a więc lepszy dla naszego organizmu), ale również wspieramy rodzimy przemysł. Składniki (na około 350ml):
Do wysokiej miski wlewamy mleko oraz ocet, spieniamy mikserem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w rękach majeranek, cukier oraz musztardę. Całość ponownie miksujemy przez około 3-4 minuty. Po tym czasie do masy dodajemy olej. Robimy to partiami po około 2-3 łyżki przez cały czas miksując. W czasie miksowania zauważymy że sos zacznie gęstnieć, aby ostatecznie przybrać majonezową formę. W tym momencie przestajemy ubijać, majonez doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni. Smacznego! wtorek, 09 lipca 2013, od-kuchni
Tagi:
sosy
TrackBack
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/09 06:23:34
Niestety ja pola rzepakowe widzę baardzo sporadycznie. :( A uwielbiam ten widok. Jakoś mają nie po drodze z moimi ścieżkami.
karmel-itka
2013/07/09 08:24:57
hm no patrz, miałam dziś taki sam pomysł na majonez! ale spokojnie, niczego nie podpatrzyłam. też czaję się na konkursową nagrodę.
ale i tak, Twoje zdjęcia są o wiele ładniejsze :] pozdrawiam! 2013/07/10 20:47:50
Uwielbiam domowy majonez:) jest duż o pyszniejszy i zdrowszy od nawet najlepszego kupnego:)
Gość: gruszka, *.echostar.pl
2013/08/04 12:13:03
Też robię majonez z oleju rzepakowego (ma najbardziej neutralny smak), ale nigdy nie przyszło mi do głowy, by robić go z mlekiem :)
|
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |