Blog > Komentarze do wpisu

Czeskie Trdlo

Kochani!

To już ostatni przepis w tej edycji akcji "Kuchnie Świata - od kuchni". Doskonale znany w czeskiej kuchni smakołyk o dość trudnej do wymówienia nazwie - Trdlo. Wypiekane drożdżowe ciasta obtoczone w aromatyzowanym cynamonem cukrze są naprawdę uzależniające. Przepis na niego, razem z filmem instruktażowym znalazłam na blogu Pauliny i Michała z KotletTV. Ja ze swojej strony Trdelnik gorąco polecam i zachęcam do wykonania.

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 260g mąki pszennej
  • 110ml ciepłego mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30g masła
  • odrobina oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego

Drożdże mieszamy w małej miseczce z 1 łyżeczką cukru oraz 4-5 łyżkami mleka, odstawiamy na 10-15 minut aby je aktywować.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, masło, mleko, jajko oraz przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Na początku będzie ono lepkie, jednak z czasem zacznie gęstnieć i zrobi się elastyczne. Jeśli ciasto przez długi czas będzie zbyt lepkie można do niego dosypać łyżkę mąki.
W międzyczasie na płaskim półmisku mieszamy ze sobą dwa rodzaje cukru, cynamon oraz cukier waniliowy. Odstawiamy.
Gotowe ciasto obtaczamy w odrobinie oleju i odkładamy na około godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o szerokości około 35 centymetrów. Gotowy prostokąt tniemy na pasy szerokości około 4 centymetrów.
Na wałek nawijamy odrobinę foli aluminiowej, zgniatamy aby lepiej się trzymała. Na tak przygotowany podkład nawijamy pojedynczo paski ciasta. Robimy to okrężnym ruchem, delikatnie po skosie. Tak przygotowane Trdlo obtaczamy w przygotowanej wcześniej cukrowej posypce. Folię aluminiową z nawiniętym na nią ciastem zsuwamy z wałka, zawijamy do środka wystające kawałki folii i tak przygotowane Trdlo ustawiamy pionowo na kratce do pieczenia.
Przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Podajemy ciepłe, ewentualnie obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
B



sobota, 10 sierpnia 2013, od-kuchni
Tagi: desery

Polecane wpisy

  • Szwedzkie ciasto z jabłkami (Äppelkaka)

    Kochani! Cóż może smakować lepiej o tej porze roku jak nie ciasto z dodatkiem jabłek. Nadal w lekko jesiennym, ciepłym klimacie, jednak dzięki aromatowi korzenn

  • Ciasto Kopiec Kreta

    Kochani! Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc

  • Ciasto piegus

    Kochani! Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykry

  • Ostatni wtorek przed Środą Popielcową…

    … czyli Ostatki. Czy da się je kulinarnie przygotować na ostatnią chwilę? Oczywiście. Bez wychodzenia z domu po wielkie zakupy, bez kupowania gotowych pąc

  • Biszkopty migdałowe

    Szybkie małe co nieco, do przygotowania jako szybka i zdrowa przekąska lub na deser. Biszkopty migdałowe: 100 g migdałów 3 łyżki ksylitolu zapach migdałowy kilk

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: justin dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/10 09:29:26
Bomba!! :)
-
Gość: pasjonatka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/10 12:29:46
ciekawe ;)
-
Gość: Opalanka, *.toya.net.pl
2013/08/10 15:03:59
Bardzo ciekawe:)
-
Gość: karolina, *.dynamic.chello.pl
2013/08/10 15:11:38
wygląda bardzo interesująco:)! tak mało znam kuchnie czeską!
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2013/08/10 17:19:51
Z chęcią zapisuję przepis:)
-
2013/08/24 07:11:01
Widzę, ze znów nazbierało mi ise zaległosci w oglądaniu cudownosci na Twoim blogu ... nie jadłam jeszcze trdlo ... ale jak to ślicznie wygląda:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...