Blog > Komentarze do wpisu

Czeskie knedliki drożdżowe

Kochani!

Klasyk czeskiej kuchni - knedle. Ziemniaczane, drożdżowe, z dodatkiem chleba - na słodko, na słono - każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej podawane z sosami mięsnymi, które idealnie później spijają z talerza. Co prawda moja przygoda z zamówieniem w Czechach knedli skończyła się wielkim rozczarowaniem, jednak przygotowując je w domu w pełni już wiedziałam czego się spodziewać :) Knedliki jednak nie zawiodły mnie ze względu na ich smak, a bardziej ze względu na to co zamiast nich wylądowało na talerzu A. Podczas gdy ja męczyłam te kluski podane w towarzystwie kotleta przypominającego mortadelę, mój towarzysz życia zajadał się świeżo upieczonym prosiaczkiem. Cóż, jednak przyszedł czas na zrobienie ich w domu - tym razem w towarzystwie o wiele smaczniejszego domowego sosu z wołowiny. I tak te podobne do naszych klusek na parze knedliki wylądowały na naszym stole. Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki (na 2osoby):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 W misce mieszamy ze sobą ciepłe mleko, drożdże oraz cukier, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Do tak przygotowanego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko oraz żółtko, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto również odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 5-6 części i formujemy z nich kule, odstawiamy na chwilę aby podrosły po czym wrzucamy je partiami do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i gotujemy przez następne 10 minut. Gotowe knedliki odsączamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



czwartek, 08 sierpnia 2013, od-kuchni
Tagi: obiadowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/08/08 09:50:14
Wiesz, że nie jadłam jeszcze tych prawdziwych czeskich?
-
od-kuchni
2013/08/08 10:59:55
Jeśli już wybierzesz się aby to zmienić, uważaj co do nich zamawiasz :) No chyba, że jesteś fanką wyrobów mortadelo-podobnych ;)
-
2013/08/08 13:05:26
to ja akurat miałam szczęście, bo w Czechach jadłam przepyszne knedliki:) ....najczęściej z porządnym gulaszem:) Twoje to werrsja luksusowa:) piękne:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...