Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z kiszonej kapusty

Kochani!

Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym niespotykanym smakiem postanowiłam rozpocząć odkrywanie zakamarków czeskiej kuchni. Gdy szukając pomysłów na czeskie dania, natrafiłam na ten interesujący przepis nie mogłam się powstrzymać. Zupa z kiszonej kapusty wydała mi się czymś jednocześnie kuszącym i odpychającym. Musiałam przekonać się na własnej skórze jak ten wytwór może smakować. Co mogę Wam powiedzieć? Nie zawiodłam się :) Kwaśny, kapuściany smak zamknięty w kremowej, śmietanowej konsystencji tej lekkiej zupy. Polecam spróbować! Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 3-4 porcje):

  •  2 duże ziemniaki
  • 400g kiszonej kapusty
  • 1,2 litra wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, tniemy w kostkę i zagotowujemy razem z posiekaną kapustą w 1,2 litra wody.
W międzyczasie z miseczce mieszamy ze sobą miękkie masło, żółtko, mąkę oraz śmietanę na jednolitą masę. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie do gotującej się zupy dodajemy śmietanową masę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy przez następne 5 minut na wolnym ogniu. Gotową zupę dzielimy na porcje i podajemy.

Smacznego!
B



wtorek, 06 sierpnia 2013, od-kuchni
Tagi: zupy

Polecane wpisy

  • Zupa krem z kalarepy

    Kochani! Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy była

  • Cypryjska fasolada

    Kochani! Upały na Wyspie mają się dobrze. Za każdym razem otwierając rano okno i czując na twarzy powiew ciepłego powietrza zastanawiam się kiedy to się skończy

  • Chińska zupa "Egg Drop"

    Kochani! Poszukując inspiracji oraz przepisów na ciekawe chińskie dania od razu w oczy rzuciła mi się zupa nazywana "egg drop". Jej nazwę trudno przetłumaczyć n

  • Daleko od miasta

    Książkę Natalii Sosin-Krosnowskiej "Cisza i spokój" pochłonęłam w niesamowitym tempie. Autorkę znałam wcześniej z programu "Daleko od miasta", w którym to poka

  • Krupnik pani Ćwierczakiewiczowej

    Kiedy czytałam "Córkę kucharki" (o losach Tosi, przybranej córki słynnej pani Lucyny Ćwierczakiewiczowej), od razu wiedziałam, że muszę wypróbować przepis na kr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/08/06 11:08:21
O proszę, a mi całe życie tłumaczyli, że ziemniaki nie ugotują się z kiszoną kapustą.
-
milk_chocolate84
2013/08/06 23:11:08
popieram! Ja również miałam wpajane przez mamę że tak się nie uda. Baaa.. Nawet któregoś razu z pośpiechu o radzie zapomniałam i naprawdę się nie udało... Dziwne.. ;)
Może to zależy od ziemniaków? Kwas chyba jednak niezbyt dobrze na nie wpływa..
-
od-kuchni
2013/08/07 00:04:35
Ooo - a ja znów o radzie pierwszy raz słyszę :) Co prawda ziemniakom ugotowanie zajęło sporo dłużej niż normalnie (biorąc pod uwagę fakt, że były pocięte w naprawdę drobną kostkę), jednak ostatecznie się ugotowały.
-
2013/08/08 13:00:23
Ja ziemniaki zawsze gotuję z kapustą ...za to wiem, ze ryż do pomidorówki trzeba ugotować osobno:) .... czemu nie wiem, ale wiem:) .... uwielbiam kapuśniak (u mnie robi sie takowy z kiszonej kapust), ale nie jadłam go jeszcze w formie zabielonej:)




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...