czwartek, 31 stycznia 2013

Kochani!

Zasłodziłam się :) Ciasteczka Milionera to chrupka ciasteczkowa podstawa przełożona karmelem i polana czekoladą. U mnie dziś w wersji z odrobiną soli morskiej, która odrobinę równoważy mieszaninę słodkich smaków. Przepis znaleziony na blogu TheRedMangetout okazał się strzałem w dziesiątkę - łakocie smakowały wszystkim testerom :)

Składniki (na blaszkę 20x20):

  • mała puszka gotowego karmelu (lub słodzonego mleka skondensowanego, którą należy gotować zamkniętą, kompletnie przykrytą wodą przez 1-2 godzin)
  • sól morska w młynku
  • 100g niesolonego masła
  • 3 łyżki golden syrupu
  • 300g ciasteczek digestive
  • 150g ciemnej czekolady

Ciasteczka digestive kruszymy i łączymy z roztopionym masłem oraz golden syrupem. Dokładnie mieszamy i uzyskaną masa wykładamy wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut na złoto.
na wystudzony, upieczony blat wykładamy karmel i posypujemy go solą, odstawiamy do lodówki na 30 minut aby całość odrobinę stężała. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch karmelu, schładzamy w lodówce do zestalenia czekolady a następnie kroimy w małe kawałki i podajemy. Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
wtorek, 29 stycznia 2013

Kochani!

Chyba najlepsza pasta kanapkowa jaką do tej pory zrobiłam. Bardzo wyrazista w smaku, ze zdecydowanie wyczuwalną słodką nutką pieczonej papryki. Idealna jako podkład na kanapki, do ulubionej wędliny oraz sera. Przepis autorski.

Składniki:

  • 125g kremowego serka
  • 1 duża łyżka gęstej śmietany
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • garść posiekanego drobno szczypiorku
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Paprykę przekrawamy wzdłuż, pozbawiamy pestek oraz odkrawamy białe części ze środka, myjemy i nacieramy oliwą z oliwek oraz posykujemy solą i pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Z delikatnie przestudzonej papryki zdejmujemy skórę, a następnie tak przygotowane papryki siekamy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy kremowy serek, śmietanę, papryki oraz szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kochani!

Te mięciutkie, pachnące i pełne pysznych słonecznikowych ziaren bułeczki doskonale sprawdzą się na Waszym śniadaniowym stole. Jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem i podane z ulubionymi dodatkami sprawią, że dzień od razu wyda się Wam bardziej słoneczny. Przepis autorski.

Składniki (na 3 większe lub 6 mniejszych bułek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklaka maślanki
  • 2 łyżeczki soli
  • 125g łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g suszonych drożdży 
  • jajko do posmarowania + słonecznik do posypania bułek

Maślankę podgrzewamy do około 45-50 stopni. W miseczce mieszamy cukier, drożdże oraz 3-4 łyżki maślanki, odstawiamy na około 5 minut w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować. Do większej miski przesiewamy mąkę oraz sól, dodajemy pozostałą maślankę oraz drożdżowy rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy słonecznik i całość ponownie wyrabiamy w razie potrzeby podsypując mąką, tak aby uzyskać gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Tak przygotowane dzielimy na mniejsze części w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki i formujemy je w prostokątne kształty. Układamy na wysypanej mąką blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 stycznia 2013

Kochani!

Mieszkając na Zielonej Wyspie niemożliwością jest znalezienie miasta, miasteczka lub wsi w których nie ma chociażby jednego miejsca w którym możemy zaopatrzyć się w Fish&Chips. Danie to, trafiło na brytyjskie stoły za sprawą żydowskiego imigranta Josepha Malina, który to w 1860 roku otworzył pierwszy sklep we wschodnim Londynie, gdzie sprzedawał rybę w cieście smażoną w głębokim oleju podawaną razem z pokrojonymi i usmażonymi ziemniakami. Stamtąd Ryba z Frytkami powędrowała do innych krajów anglosaskich stając się tym samym daniem kultowym. Co ciekawe do Dublina przywędrowała ona dzięki Włochom. Giuseppe Cervi, który przypadkiem zszedł na ląd w czasie cumowania statku - którym płynął do Ameryki - w Cobh (które znane jest również jako ostatni port Titanica), zapoznał Dublińczyków z tym daniem. Po przejściu całej drogi z hrabstwa Cork do odległej o ponad 250 kilometrów stolicy otworzył wraz z żoną pierwszy sklep sprzedający Fish and Chips w centrum Dublina. Dziś trudno wyobrazić sobie brak w brytyjsko-irlandzkich jadłospisach tego charakterystycznego dania. Często serwowanego razem z surówką Coleslaw, odrobiną octu czy też ćwiartką cytryny.
Do przygotowania ryby z frytkami najlepiej użyć świeżego dorsza lub plamiaka, jednak każda inna świeża biała ryba również dobrze się sprawdzi. Przepis zapożyczony od Jamiego Olivera.

Składniki (na 2 osoby):

  • 600-700g filetów ze świeżego dorsza (ze skórą, pozbawionych ości)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka piwa
  • 2 białka
  • sól do smaku
  • głęboki olej do smażenia

rybę myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, posypujemy delikatnie solą. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, przesiewamy do nich mąkę i mieszamy. Do masy wlewamy piwo, całość łączymy w jednolitą masę, dosalamy do smaku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście a następnie wkładamy do mocno rozgrzanego oleju (około 180 stopni). Smażymy na złoto, przekręcając w połowie smażenia drugą stronę. Odsączmy na ręczniku papierowym i podajemy z ulubionymi frytkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
środa, 23 stycznia 2013

Kochani!

Przygotowanie hummusu, czyli pasty z ciecierzycy o lekko sezamowym posmaku zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki na jego przygotowanie łatwo mieć pod ręką, w spiżarni. Kilka ruchów blendera i na stole ląduje zdrowy dip którym można raczyć się w dowolnej chwili. Nawet jeśli najdzie Was ochota aby późnym wieczorem zajrzeć do lodówki, sięgnięcie właśnie po świeże warzywa z dodatkiem humusu to doskonały i zdrowy pomysł. Można go z powodzeniem używać również jako smakowitej bazy do kanapek. Przepis pochodzi z bloga Fat Free Vegan Food, delikatnie zmodyfikowany. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki płynu z puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i dokładnie miksujemy zaczynając na najniższych obrotach i przechodząc do coraz szybszych aby zyskać gładką pastę. Jeśli hummus okaże się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą do smaku, odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 stycznia 2013

Kochani!

Słodkie, bananowe, na kruchym spodzie i dużą dozą miłości? Wiecie o czym mówię? Tak to banofee. Tym razem w wersji mini - akurat na dwa gryzy. Są uroczym deserem, który doskonale nadaje się na spotkania przy kawie i ciachu. Przepis na banofee pochodzi z bloga Moje Wypieki, proporcje zmodyfikowane do wersji mini.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 85g rozpuszczonego masła
  • 150g ciasteczek digestive
  • 25g migdałów
  • 25g orzechów laskowych
  • 1 banan
  • 1/4 puszki gotowej masy toffi
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 25g gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 30g cukru pudru

Pokruszone ciasteczka digestive (lub Złotokłose) mieszamy razem ze zmielonymi orzechami i migdałami, a następnie całość dokładnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wypełniamy foremkę na 12 mini muffinek, tak aby na środku zostało spore zagłębienie. Całość pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - wyjmujemy po wystudzeniu, bo inaczej spody mogą popękać. Banana rozgniatamy z sokiem cytrynowym oraz esencją waniliową i tak przygotowaną masę nakładamy do przygotowanych spodów (po około łyżeczce na 1 sztukę), na masę bananową układamy następnie po 1 łyżeczce masy toffi, całość odstawiamy. Dobrze słodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i nakładamy na wierz każdego banofee, całość posypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Podajemy schłodzone.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (15) »
sobota, 19 stycznia 2013

Kochani!

Jeśli macie akurat chwilę czasu oraz ochotę na nietypową sałatkę mam dla Was propozycje. Mieszanka liści sałat wymieszana z włoskimi orzechami, wyrazistym serem i udekorowana gruszką gotowaną w cytrusowym syropie. Niezwykła przeplatanka smaków którą można albo pokochać albo znienawidzić... Przepis pochodzi z książki The ICA Cookbook. 

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat
  • 2 gruszki
  • 2 garści połówek włoskich orzechów
  • 100g ulubionego wyrazistego sera pleśniowego
  • 400ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 100ml białego wina (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz

Gruszki obieramy cienko, delikatnie aby zachowały swój kształt. W garnku mieszamy ze sobą wino, wodę oraz cukier. Dodajemy pokrojone w ćwiartki cytryny oraz pomarańcze i wkładamy obrane gruszki. Gotujemy przez 30-40 minut na wolnym ogniu pilnując aby gruszki cały czas były w pełni zanurzone. W międzyczasie na talerzu mieszamy ze sobą sałatę oraz orzechy, a następnie oprószamy całość serem. Ugotowane gruszki ostrożnie wyjmujemy i trzymając za ogonek nacinamy wzdłuż przez 3/4 długości, tak aby powstał wachlarz. Gruszki układamy na sałatce, całość skrapiamy odrobiną płynu w którym gruszki się gotowały. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 16 stycznia 2013

Kochani!

Jeśli szybko uzależniacie się od chrupkich przekąsek nie róbcie tych nachosów! Wpadniecie na amen :) Szybkie w przygotowaniu, pikantne - świetne do pochrupania w czasie oglądania filmu z ulubionym sosem. Przepis na nie znalazłam na blogu Crispy Biscuits, zmodyfikowałam.

Składniki (na 120-150 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanką gotującej się wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pieprz w młynku do posypania (opcjonalnie)

W misce mieszamy ze sobą mąki, pieprz, sól oraz papryki. Dodajemy olej i całość zalewamy wrząca wodą, mieszamy łyżką a następnie po odczekaniu minuty do dwóch wyrabiamy ręką elastyczne ciasto w razie potrzeby dodając więcej mąki. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki które rozwałkowujemy na cienkie plaski. Wykrawamy prostokąty o szerokości około 4-5 centymetrów, a następnie wycinamy z nich trójkąty. Gotowe posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, który delikatnie wklepujemy w ciasto i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kochani!

Na dobre rozpoczął się tegoroczny karnawał. Okres częstszych spotkań ze znajomymi to również okres częstszego przebywania w kuchni. Jeśli poszukujecie pomysłu na szybką i ciekawą przekąskę jaką można zaserwować gościom oto ona - papryka zapiekana z pomidorami, pesto oraz Waszym ulubionym serem. Przepis znaleziony w The ICA Cookbook - książce kucharskiej wydanej pod redakcją stowarzyszenia irlandzkich gospodyń domowych. 

Składniki (na 2 papryki czyli 4 połówki):

  • 2 spore czerwone papryki
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 8-12 wolno zapiekanych pomidorków (semi-dried tomatos)
  • 8 łyżeczek pesto
  • 100g miękkiego białego sera (użyłam koziego)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz w młynku
  • 4 garści ulubionych liści sałaty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octy balsamicznego

Paprykę przecinamy wzdłuż, myjemy i pozbawiamy pestek. Papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Do środka każdej z papryk wkładamy kilka przeciętych na pół pomidorków, 2-3 suszonych pomidorków, po 2 łyżki pesto, delikatnie mieszamy. Na wierzch każdego z wypełnień kruszymy odrobinę sera, całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową i następnie 15 minut bez folii. W międzyczasie przygotowujemy dressing do sałaty z wymieszanej oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego. Papryki podajemy ciepłe w towarzystwie liści sałaty polanych przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 stycznia 2013

Kochani!

Delikatne i kruche mięso z jelenia potrzebuje specjalnej oprawy. Bukiet leśnych grzybów, aromatyczne przyprawy oraz piwo Książęce Korzenne Aromatyczne sprawiły, że w garnku ochoczo bulgotał pyszny gulasz. Podany z puszystymi ziemniaczanymi plackami idealnie podkreślał smak korzennego piwa z browaru Książęcego. Przepis autorski, skomponowany z myślą o piwie Książęce Korzenne Aromatyczne.

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 300g łopatki z jelenia
  • 1 litr wody
  • 4 szalotki
  • 2 garści świeżych lub 1 garść suszonych grzybów
  • 100ml piwa Książęce Korzenne Aromatyczne
  • 1 laska cynamonu
  • 6-7 goździków
  • 5-6 liści laurowych
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli + do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu + do smaku
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/4 łyżki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżki zmielonego ziela angielskiego
  • 3 kromki chleba razowego

Łopatkę z jelenia myjemy i tniemy w kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę oleju, łyżkę octu, sól, pieprz oraz zmielone ziele angielskie, imbir i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy szalotki i tniemy w plasterki, odstawiamy. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem ziaren ziela angielskiego, kardamonu, liści laurowych, laski cynamonu oraz goździków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3-5 minut jelenia oraz szalotki, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Patelnie deglasujemy (zalewamy) piwem Książęcym Korzennym Aromatycznym i ponownie jej zawartość dolewamy do garnka. Do garnka z gulaszem dorzucamy grzyby, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i zostawiamy gotujący się na wolnym ogniu przez następne 30 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego oraz 1/2 łyżki cukru, mieszamy i ponownie gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do gulaszu 3 kromki razowego chleba i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie całość ponownie na wolnym ogniu gotujemy przez jakieś 20-30 minut co jakiś czas mieszając. Gotowy gulasz podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami oraz szklanką piwa Książęce Korzenne Aromatyczne.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...