środa, 29 lutego 2012

Kochani!

Dziś zapraszam Wam ponownie do Burkiny Faso. Smażone na patelni, maślane i słodkie ciasteczka są warte spróbowania, jednak stosunkowo kapryśne. Wymagają bardzo delikatnego płomienia, częstego wymienia oleju i cierpliwości. Przepis na te burkińskie ciasteczka znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 2 garści kandyzowanego ananasa
  • olej do smażenia
  • odrobina mleka (opcjonalnie)

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz masło. Zagniatamy aż do momentu uzyskania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko oraz ananas i całość zagniatamy to uzyskania jednolitego ciasta. W zależności od konsystencji dodajemy odrobinę mleka by je bardziej uelastycznić lub mąki by usunąć nadmiar wilgoci. Z gotowego ciasta formujemy krążki na 5mm wysokie i o średnicy od 3 do 6cm. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niskim ogniu do zezłocenia z obu stron. Podajemy wystudzone.

Smacznego!
B



Tagi: desery
00:19, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 lutego 2012

Kochani!

Luty to zdecydowanie tortowy miesiąc na blogu. Nadarza się tyle okazji do wymyślenia czegoś pysznego, że nie potrafię sobie odmówić żadnej z nich! Tym razem tort przygotowany na urodziny A. Orzechowy biszkopt przełożony kremem z czekolady i kremówki, do tego Lemon Curd, m&m'sy i wafelki. Zdecydowanie spora dawka kalorii! Inspirację na m&m'sową dekorację zaczerpnęłam od Cukrowej Wróżki.

 

Składniki:

  • 7 jajek
  • 200g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500ml śmietanki 36%
  • 300g ulubionej mlecznej czekolady
  • 300g Lemon Curdu
  • 2 świeże cytryny
  • 100ml białego wina
  • 300g ananasa
  • 2 duże opakowania M&M'sów
  • wafelki do ozdoby

W garnku podgrzewamy śmietankę razem z czekoladą przez cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia po czym umieszczamy na co najmniej 4 godziny w lodówce. W międzyczasie pieczemy orzechowy biszkopt. Orzechy miksujemy blenderem na bardzo drobne kawałki, odkładamy. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Następnie kontynuujemy miksowanie dodając partiami cukier. Odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie, dodajemy żółtka i orzechy kontynuując delikatne ale dokładne mieszanie. Gotową masę wylewamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (średnica około 22cm). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez około 35 do 40 minut. Gotowe ciasto odkładamy do przestygnięcia. W międzyczasie z lodówki wyjmujemy masę czkoladowo-kremówkową i ubijamy ją mikserem na sztywną masę. Odkładamy.

Wykonanie tortu:

Biszkopt przecinamy na 3 części każdą z nich nawilżamy mieszanką soku z 2 cytryn i wina. Podstawę układamy na talerzu i smarujemy masą czekoladowo-kremówkową (około 1/4 całości) i układamy na niej pokrojonego w kostkę ananasa. Przykrywamy następnym blatem ciasta. Smarujemy Lemon Curdem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta.

Całość pokrywamy pozostałą masą czekoladową, boki dekorujemy wafelkami i górę tortu posypujemy M&M'sami. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:14, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 27 lutego 2012

Kochani!

ANANAS - to dobrze nam znany, niezwykle smaczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Ten walcowaty owoc z zielonym pióropuszem liści swoją najlepszą cześć chowa pod twardą, odrobinę zdrewniałą skórką. Jednak wystarczy chwila pracy ostrym nożem aby dobrać się do żółtego, soczystego i słodkiego miąższu. Ananas pochodzi z Brazylii (i tam nadal czasem rośnie dziko), jednak aktualnie 1/3 światowej produkcji owocu odbywa się na Hawajach (to już teraz wiemy skąd nazwa popularnej wersji pizzy). Co ciekawe jednak nazwa tego Południowo Amerykańskiego owocu ma swoje korzenie w Indiach - "nana" oznacza tyle co zapach - a tego ananasowi zdecydowanie odmówić nie można!

Jak jeść? Ja oczywiście nigdy nie potrafię odmówić sobie plasterka świeżego ananasa. Jednak jest on również znanym i cienionym dodatkiem do mięs (kurczak z ananasem), pizzy (kto z nas nie kocha hawajskiej?), soków i koktajli, drinków, ciast, deserów i przekąsek. Generalnie ananas łatwo się komponuje i ciekawie zabarwia swoim smakiem nawet najprostszą potrawę.

Ananas oczywiście doskonale znany jest ze swoich właściwości dietetycznych - podobno spożycie plasterku ananasa po posiłku przyśpieszy procesy trawienia (działa tutaj surowa bromelaina w którą owoc jest bogaty). Dodatkowo może pomagać przy procesie gojenia się ran, siniaków, złamań i tym podobnych urazów. Działa również bakteriobójczo przeciwzapalnie. Co ważne jednak - niedojrzałych owoców nie powinny spożywać kobiety w ciąży - niedojrzały ananas może spowodować bowiem wywołanie przedwczesnego porodu lub poronienia. Jednak jeśli macie przed sobą świeży, dojrzały okaz - jedzcie śmiało - ma jedyne 30 kcal w 100 gramach!

Do napisania!
B

00:33, od-kuchni , Owoce Świata
Link
sobota, 25 lutego 2012

Kochani!

Dziś ponownie proponuję Wam coś z kuchni Burkiny Faso - tym razem są to kotlety z fasoli. Jeśli szukacie akurat jakiegoś innego dodatku do obiadku niż ziemniaki, makaron lub ryż jest to zdecydowanie propozycja dla Was! Kotleciki będą się świetnie komponowały z mięsnymi i niemięsnymi dodatkami. Do ich wykonania zachęca dodatkowo czas oraz prostota. Zapraszam! Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (oryginalnie fasola "czarne oczko")
  • 2 średnie lub jedna duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajko
  • pieprz i sól do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Fasole dokładnie odsączamy z zalewy i wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną cebulę oraz jajko. Całość miksujemy na gładką masę. Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotową masę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni na ciemni złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
01:07, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (7) »
czwartek, 23 lutego 2012

Kochani!

Chutney z mango chodził za mną już od dłuższego czasu. Ale nie mógł być to jakiś zwykły chutnej, kupiony w sklepie, bez specjalnych dodatków i niewymagający wysiłku. Było tak do czasu aż nie wpadłam na przepis proponowany przez Irenę i Andrzeja na ich blogu - o tutaj. Chutney ten zawiera sporo chrupkich i ciekawych smakowo dodatków, jest pyszny i dosłownie można go wyjadać ze słoika łyżeczką! Polecam.

Składniki:

  • 1 mango
  • 250ml octu winnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • garść pokruszonych orzechów nerkowca
  • garść rodzynek
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i octem. Zaczynamy gotować. Po około 5 minutach dodajemy orzechy, imbir, rodzynki i posiekane papryczki chilli. Gotujemy całość przez około 30 minut co jakiś czas mieszając, po czym przekładamy do słoików. Podajemy do kanapek, mięs oraz innych ulubionych potraw.

Smacznego!
B

Tagi: przetwory
13:15, od-kuchni , Przetwory
Link Komentarze (2) »
środa, 22 lutego 2012

Kochani!

Kulinarne ścieżki ponownie zawiodły mnie do Afryki. Tym razem chciałabym zaprezentować Wam ciekawy napój z Burkina Faso. Odżywczy i orzeźwiający - co z pewnością doskonale sprawdza się w afrykańskich warunkach. Lekka nuta ananasa, ogrom witaminy C i odrobina słodyczy. Zainteresowani? Zapraszam! Przepis wygrzebany tutaj.

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 3 cytryny
  • 1 szklanka ryżu
  • 1,5l chłodnej, przegotowanej wody + woda do gotowania ryżu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Ananas obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, cytryny przekrawamy i wyciskamy sok cytrynowy do miski z ananasem, miksujemy na gładki mus. Do miski z musem ananasowym dodajemy ryż oraz 1,5l wody. Dokładnie miksujemy kolejny raz, dodajemy esencję waniliową oraz cukier do smaku, miksujemy, przecedzamy, schładzamy i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: napoje
00:07, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (7) »
wtorek, 21 lutego 2012

Kochani!

W zeszły czwartek żegnaliśmy się tradycyjnie z mijającym karnawałem objadając się wszelakiej maści pączkami, faworkami, oponkami oraz innymi słodkimi wyrobami, aby spokojnie przeczekać okres postu. W krajach takich jak Anglia, Irlandia, Australia, Nowa Zelandia oraz kilku innych (głównie anglojęzycznych) obchodzony jest natomiast Naleśnikowy Wtorek (Pancake Tuesday lub Pancake Day), który przypada akurat dziś (dzień przed Środą Popielcową). Panie domu przygotowują wtedy klasyczne naleśniki, podawane ciepłe posypane cukrem oraz polane sokiem z cytryny. Dla większych łasuchów jest oczywiście jeszcze syrop klonowy :) Ja dziś zapraszam natomiast na te najbardziej klasyczne, smażone na maśle Wtorkowe Naleśniki. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (dla około 4 osób):

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400ml mleka
  • masło do smażenia
  • drobny cukier do posypania
  • 2-3 cytryny

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka oraz mleko i miksujemy na gładkie, lejące się ciasto. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cienkie naleśniki na złoto. Ciepłe wykładamy na talerz, posypujemy cukrem i polewamy sokiem ze świeżej cytryny (około 1/4 cytryny na 2 naleśniki). Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:08, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 20 lutego 2012

Kochani!

MANGO - Ten pochodzący z Azji aromatyczny i smaczny owoc, jest również dość łatwo dostępny w Polskich sklepach. Co prawda na półki trafiają często jeszcze niedojrzałe okazy, dlatego też warto po zakupie odłożyć go na kilka dni, aby w temperaturze pokojowej dojrzał oraz zmiękł. Właśnie wtedy będziecie mieli okazje spróbować najbardziej soczystego i aromatycznego mango. Uprawiane aktualnie w Chinach, Malezji, Filipinach oraz Indiach, gdzie nazywa się je również "owocem bogów". Mango ma bowiem ogromnie popularne w hinduskiej religii oraz kulturze.

Mango jest pyszne zarówno jedzone na surowo jak i przetworzone. Po pozbyciu się nieco skórzastej skórki oraz sporej twardej pestki pozostaje nam słonecznie żółty miąższ z którego możemy przyrządzać desery, sosy, sałatki, napoje, dodatki do mięs czy zup. Jego smak zdecydowanie zachęca do przeprowadzania kuchennych eksperymentów!

Poza ciekawym smakiem mango posiada szereg właściwości wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminę C, B1, B2, potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo. Jest szczególnie polecane osobom posiadającym problemy ze wzrokiem, jelitami, paznokciami czy awitaminozą. Badania laboratoryjne potwierdzają także, że mango potrafi zwalczać komórki raka trzustki oraz prostaty. Do tego jest ono całkiem dietetyczne 100g zawiera jedynie 60 kcal.

Do napisania!
B

niedziela, 19 lutego 2012

Kochani!

Przygoda z kuchnią Bułgarii jest niezwykle przyjemnym doświadczeniem. Lekkie sałatki, orzeźwiające napoje, a teraz jeszcze na dokładkę pyszny drożdżowy placek nadziewany serem feta. Nadaje się doskonale na przekąskę do filmu lub spotkanie przy grillu - to ostatnie zostawmy jednak na cieplejsze dni :) Przepis znaleziony w Lawendowym Domu.

Składniki:

  • 400g mąki +ewentualna mąka do podsypania
  • 7g suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200g masła
  • 250ml ciepłego mleka
  • 400g sera feta
  • 2 jajka

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól. Mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy 100g masła. Do miski z mąką wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Gdy mąka zaabsorbuje całe mleko dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W międzyczasie rozkruszamy w misce ser feta  i mieszamy go z jajkami oraz rozpuszczamy 50g masła. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na placek, smarujemy rozpuszczonym masłem, pokrywamy go masą serową i zwijamy w rulonik. Gotowe ruloniki tniemy na trójkątne kawałki które układamy obok siebie w nasmarowanej masłem i wysypanej mąką, tak aby tworzyły spiralę która będzie schodziła się do środka. Blaszkę zapełnioną ciastem ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta pozostałymi 50g rozpuszczonego masła i zapiekamy całość w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: chleby
00:32, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (5) »
sobota, 18 lutego 2012

Kochani!

Jeśli należycie do grona osób - do którego, nieskromnie się przyznaję, należę również i ja - które uwielbiają karmel, pokochacie ten sos. Pasuje do owoców (A. uwielbia polane nim kiwi), lodów, ciast, a także do łyżeczki - bo ja na przykład uwielbiam jeść go prosto ze słoiczka :) Przepis autorski.

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 200ml śmietanki 36%

Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą, gotujemy często mieszając do momentu wrzenia, zestawiamy na chwilę z ognia. Gdy mikstura się uspokoi, ponownie ją zagotowujemy i dodajemy śmietankę przez cały czas mieszając. Trzymamy całość na ogniu przez około 2-3 minuty nie przerywając mieszania. Schładzamy, przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:56, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...