środa, 27 lutego 2013

Kochani!

Odrobina mieszanki octu oraz oleju/oliwy potrafi doskonale podkreślić smak sałaty, jednak pod terminem sos winegret zaczęła ona występować dopiero od roku 1699. Wtedy to John Evely umieścił w swojej książce Acetaria przepis na sałatkę ogórkową doprawioną sosem składającym się z octu, oleju, soli oraz pieprzu określając go nazwą Vinaigrets, którą możemy tłumaczyć jako "Francuski dressing". Przez wiele lat ta prosta podstawa doczekała się wielu modyfikacji. I tak w sosie winegret znajdziemy: musztardę Dijon, szalotki, trufle, maliny, białka, zioła oraz przyprawy czy też aromatyczne sery. Daje nam to możliwość tworzenia unikalnych kompozycji smakowych dopasowanych idealnie do spożywanej sałatki. W zależności od doboru składników zmieniać może się również konsystencja oraz zabarwienie sosu. Moja wersja, inspirowana tą z Pozytywnej Kuchni zawiera w sobie posiekane szalotki, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny, który nadaje jej specyficznej barwy.

Składniki:

  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

Szalotkę drobno siekamy i posypujemy solą, odstawiamy na 5 minut, po czym łączymy ją w miseczce z octem i odstawiamy na 1-2 godzin do marynowania. Po tym czasie dodajemy musztardę Dijon i całość ubijamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, pieprz oraz cukier i całość ubijamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowym sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 lutego 2013

Kochani!

Jeśli pokusiliście się o zrobienie kremu Kinder Bueno i zastanawiacie się jak elegancko można zaserwować taki smakołyk to coś dla Was mam! Pyszna krucha beza (taka jak na Pavlową) przekładana tym słodkim orzechowym kremem, a to wszytko przykryte warstwą posiekanej ciemnej czekolady. Jest słodko, ale pysznie! Przepis autorski.

Składniki

 

  • 8 białek
  • 4 łyżki mąki 
  • 2 łyżki octu
  • odrobina soku z cytryny
  • 360g cukru
  • krem Kinder Bueno (przepis)
  • 30g ciemnej czekolady
  • szczypta soli

4 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do ubitej piany po woli dodajemy 180g cukru i nadal ubijamy. Do tak przygotowanej piany przesiewamy 2 łyżki mąki, dodajemy 1 łyżkę octu oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na papier do pieczenia tworząc okrąg o średnicy około 20 centymetrów. Pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Studzimy. Proces ponawiamy przy przygotowaniu drugiej bezy, z drobną zmianą średnicy okręgu na około 18-17cm. Wystudzone blaty bezowe przekładamy masą Kinder Bueno (około 3/4 porcji), pozostałą 1/4 wykładamy na wierzch bezy. Całość dekorujemy posiekaną czekoladą. Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (8) »
czwartek, 14 lutego 2013

Kochani!

Dziś Walentynki. Bardzo różowa i słodka data w kalendarzu. Zapewne część z Was, która 14 lutego świętuję zastanawia się właśnie w jaki sposób zaskoczyć ukochaną osobę w ten szczególny dzień - ta druga część ma już wszystko zaplanowane w najdrobniejszych szczegółach. Zapewne będzie to dzień pełen miłości i dobroci lub też buntowi przeciwko komercjalizacji miłości. Jednak niezależnie od tego czy obchodzicie Walentynki, czy też nie mam dla Was propozycję na przekąskę która zdecydowanie przypadnie do gustu Waszej drugiej połowie. Kokilki wypełnione pikantno-słodkim puree z batata wymieszanym z chrupkim bekonem i wyrazistym serem cheddar. Jest to naprawdę wciągająca kompozycja, która w małej ilości doskonale zaostrza apetyt na kolejne dania... Przepis autorski.

Składniki (na 3 kokilki):

  • 1/2 dużego batata
  • 5 plasterków bekonu
  • 3 garstki startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 lub więcej łyżeczka papryki ostrej

Batat obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miksujemy na gładkie puree. Bekon pozbawiamy tłuszczu i obsmażamy z obu stron na patelni. Puree mieszamy z pociętym w małe kawałki bekonem oraz tartym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy paprykę. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do małych naczynek do zapiekania. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 lutego 2013

Kochani!

Kilka dni temu w wielu Polskich domach zajadano przeróżne słodkie smakołyki. Dziś z kolei w wielu krajach anglosaskich świętowany jest naleśnikowy wtorek. W zeszłym roku z tej okazji prezentowałam przepis na klasyczne przygotowywane z tej okazji naleśniki (do znalezienia tutaj), dziś zapraszam Was na pancakes - puchate placuszki z dodatkiem masła orzechowego. Jeśli więc jesteście miłośnikami tego smaku nie wahajcie się nawet chwili z ich zrobieniem - do tego odrobina dodatkowego masła orzechowego na wierzch oraz kilka kropel syropu klonowego zapewnią Wam pyszne i pożywne śniadanie. Przepis autorski.

Składniki (na 4-5 placuszków):

  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • masło do smażenia

Masło orzechowe ucieramy mikserem z jajkami, dodajemy mąkę, mleko oraz cukier i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (4) »
niedziela, 10 lutego 2013

Kochani!

Jeśli właśnie zastanawiacie się co podać rodzinie na niedzielny obiad mam dla Was pomysł. Szybkie w wykonaniu i pyszne polędwiczki w sosie czosnkowo-bazyliowym. Dzięki wstępnemu smażeniu na oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią już od pierwszej chwili nasiąkają ich aromatem. Następnie duszone w sosie śmietanowym z dodatkiem jeszcze większej ilości tych aromatycznych składników wprost nie pozwalają się sobie oprzeć. Przepis autorski.

Polędwiczki biorą udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze
  • sól i pieprz w młynku
  • 2-3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 150ml śmietanki 30%
  • 150ml pełnotłustego mleka
  • 1 duża garść suszonej bazylii
  • 4 ząbki czosnku

Polędwiczkę tniemy na mniejsze kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju, a następnie zalewamy śmietanką oraz mlekiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztartą w dłoniach bazylię, doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy pokrywką. Na wolnym ogniu dusimy przez około 20-30 minut aż mięso stanie się miękkie. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
13:11, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
sobota, 09 lutego 2013

Kochani!

Te krakersy to fajna i szybka wytrawna przekąska. Bez zbędnych sztucznych dodatków za to fajnie chrupkie i mocno czosnkowe. Do stworzenia przepisu zainspirował mnie olej czosnkowy z serii Kujawski ze Smakiem, posiłkowałam się przepisem na krakersy znalezionym na blogu Notatnik Kulinarny Odkrywców. Krakersy to moja pierwsza propozycja do zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem prowadzonej przez Majankę.

Składniki (na 65-75sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duża garść suszonego oregano
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka kurkumy (opcjonalnie, dla uzyskania koloru)
  • 1/4 szklanki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztarte w dłoniach oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz kurkumę. Mieszamy. Dolewamy olej oraz gorącą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 2-3mm i wykrawamy z niego dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do na grzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy od 15 do 17 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi sosami.

Smacznego!
B



Tagi: przekąski
19:34, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »

Kochani!

Miałam kiedyś etap w życiu, kiedy to nie wyobrażałam sobie dnia bez mojej chwili na batonik Kinder Bueno i szklankę mleka. Było to doskonałe połączenie, które na chwilę pozwalało zapomnieć o tym co mnie aktualnie otacza i skupić się jedynie na sobie. Taka drobna przyjemność, która sprawia że codzienność nie wydaje się aż tak monotonna. I chociaż po tym rytuale pojawiały się i znikały następne, do dziś lubię smak teko delikatnego batonika. Dlatego też ciężko było mi odmówić sobie zrobienia domowej wersji pysznego kremu który jest jego wypełnieniem i jednocześnie smakową perfekcją. Przepis znaleziony na blogu Podniebne Pieszczoty, delikatnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • kostka niesolonego masła
  • 3 łyżki miodu

Orzechy rozdrabniamy blenderem na malutkie kawałki (ale nie na mączkę) i chwilę podprażamy na rozgrzanej patelni. Masło rozpuszczany w rondelku razem z cukrem waniliowym i zalewamy nim przełożone do miski uprażone orzechy, miksujemy razem na wolnych obrotach. Do miski z orzechami dodajemy śmietankę oraz miód i ponownie miksujemy całość na wolnych obrotach. Dosypujemy mleko i nadal miksując całość ucieramy na puszysty krem.

Krem można wykorzystać jako dodatek do ciast czy też deserów lub jako pyszny krem kanapkowy na śniadanie do naleśników i tostów (zamiast Nutelli)

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (21) »
czwartek, 07 lutego 2013

Kochani!

Muszę się Wam do czegoś przyznać! Tłusty Czwartek to jeden z moich ulubionych dni w roku, a ja nigdy, przenigdy nie robiłam pączków! Zawsze jakoś skłaniałam się bardziej ku faworkom (przepis na nie znajdziecie tutaj) - ich chrupkości i temu, że ciężko dostać je w cukierni w normalny dzień. Pączek, jak to pączek - towar popularny, chociaż o dobrego trudno. Jednak teraz, 2500km od domu, w kraju gdzie królują nie tak znowu smaczne (chociaż urocze) donuty zachciało mi się pączka. Przeczytałam więc Internet, tak z trzy razy i zdecydowałam się na pełne pysznych składników pączki warszawskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej, które znalazłam na blogu Kraina Szczęśliwości. U Fuchsi pięknie się prezentowały, takie złociste polane połyskującym lukrem - aż żal byłoby sobie takiego odmówić! I tak jak reprezentacja polski poniosła w środę wieczorem klęskę w meczu z Irlandią, tak B poniosła klęskę przy pieczeniu polskich pączków na irlandzkiej ziemi... Nie smakową, bo pączki są niczego sobie, ale wyglądu już tak ładnego nie mają (ach, gdzie się podziałeś biały pasku?!). Winić mogę tu oczywiście siebie ale z drugiej strony nie wiem za co.... Postępowałam zgodnie z instrukcjami, ciasto wyrobiło się pięknie i równie pięknie wyrosło. Niestety już po nadzianiu, w drugiej turze rośnięcia podwoiło swoją objętość w szerz - czyli mówiąc kolokwialnie - rozlazło się. Pączki z kulek stały się plackami, a ja biedna załamałam ręce. Ok - na całe 5 minut - później rozgrzałam olej i monitorując jego temperaturę za pomocą nowego gadżetu jaki ostatnio sprawił sobie A. (taki mały, ręczny pirometr który laserowo mierzy temperaturę w zakresie od -50 do 900 stopni :D) zaczęłam smażenie. Pączki nabrały objętości, usmażyły się na trochę więcej niż złoto i są zjadliwe - a to najważniejsze :) Tak więc pierwsze koty za płoty, Tłusto-Czwartkowe marzenie o pączku spełnione a ja wracam do zastanawiania się co jeszcze poszło nie tak...

Was zostawiam z pączkami, a chętnych po przepis odsyłam tutaj, do Krainy Szczęśliwości.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 lutego 2013

Kochani!

Na zimowe smutki najlepsze jest kolorowe jedzenie! Słoneczne, kremowe, przypominające o ciepłych promieniach muskających ciało. Delikatnie rozgrzewające od środka i uwalniające wspomnienia wszystkich minionych wakacji. To curry z kurczaka z dodatkiem płatków migdałowych oraz kolendry, bazowane na kremowym mleczku kokosowym przeniesie Was na pełną kołyszących się palm plażę i na chwilę pozwoli zapomnieć o szarym krajobrazie malującym się za oknem. Przepis autorski.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 muszka mleka kokosowego
  • 1 garści posiekanych liści kolendry
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1-2 łyżek curry Kamis
  • 2 łyżki oleju

Pierś z kurczaka tniemy w kostkę, oprószamy pieprzem, solą oraz imbirem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmielone migdały i szybko mieszając obtaczamy w nich kurczaka. Całość zalewamy mleczkiem migdałowym i dodajemy kolejno płatki migdałowe, sok z limonki, kolendrę, curry, kurkumę oraz cukier. Sos mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 lutego 2013

Kochani!

Uwielbiam te chlebowe paluszki! Idealne do pogryzania w trakcie oglądania ulubionego filmu czy też czytania książki. Szybkie do zrobienia i łatwe w ewentualnym przechowywaniu - o ile oczywiście zostanie coś do przechowywania... Przepis na grissini pochodzi z książki Hamlyn Complete Italian Cooking, zmodyfikowałam go o suszone pomidory. 

Składniki (na około 14 długich paluchów):

  • 250g mąki
  • 115ml mocno ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 duża garść suszonych pomidorów

Do miski przesiewamy mąkę oraz sól, odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w odrobinie ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut aby zaczęły pracować. Do miski z mąką dodajemy pozostałą ciepłą wodę, oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 40-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy posiekane drobno pomidory i całość ponownie zagniatamy. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rolujemy z nich cienkie i długie paluszki. Układamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i pieczemy około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...