środa, 30 listopada 2011

Kochani!

Za każdym razem gdy przeglądam przepisy z krajów azjatyckich zachwyca mnie różnorodność występujących tam płaskich chlebów. Często pomimo podobnych składników potrafią smakować zupełnie inaczej. Te proponowane dziś przypominają mi podpłomyki których próbowaliśmy kiedyś z A. podczas wycieczki do Biskupina. Proste, mało zdecydowane w smaku ciasto które jest ciekawą propozycją na śniadanie lub przekąskę. Przepis oryginalny znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki mleka

W misce mieszamy mąkę, jajko, mleko, cukier oraz sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, przekładamy do mniejszej miseczki, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nacierając co jakiś czas olejem rozwałkowujemy je / rozciągamy rękoma na bardzo cienkie, niemal przezroczyste ciasto. Dzielimy na 4 części i każdą z nich rolujemy, a następnie zwijamy w ślimaka. Układamy w miseczce, ponownie przykrywamy i odkładamy na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie placki rozpłaszczamy i na patelni z odrobiną oleju smażymy z obu stron na słoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: chleby
00:01, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 listopada 2011

Kochani!

Pasty śniadaniowe to zdecydowanie kapitalny wynalazek! Wystarczy prosta baza, ciekawe dodatki, chwilką miksowania i już mamy niecodzienny pomysł na śniadanie. U mnie ostatnio gościła na stole pasta migdałowo-bananowa której podstawą był delikatny kremowy serek. Swoją stroną byłaby z niego ciekawa masa do ciasta. Przepis autorski.

Składniki:

  • 125g serka kremowego typu Philadelphia
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka brązowego cukru

Do pojemnika blendera wkładamy płatki migdałowe i miksujemy je na drobne kawałki (nie mączkę, jednak wystarczająco małe by nie trzeba było ich gryźć). W miseczce umieszczamy utarte migdały, serek, pokrojony w plastry banan i cukier. Całość dokładnie zagniatany widelcem na gładką pastę. Podajemy na tostach.

Smacznego!
B

 

Tagi: śniadania
00:01, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 28 listopada 2011

Kochani!

Termin stir-fry oznacza szybkie smażenie. Jest to wymyślona w Chinach technika szybkiego przygotowywania potraw z patelni - głównie z woka. Dziś proponuję Wam stir-fry z Birmy - kraju sąsiadującego z Chinami i posiadającego w swojej kulturze - także w kuchni - wiele chińskich wpływów. Przepis znalazłam tutaj. Oryginalnie ten stir-fry podawany jest bez dodatków, ja postanowiłam podać jednak do niego makaron chiński. Kurczak tak przyrządzony jest ciekawy w smaku, A. stwierdził nawet, że smakuje jak wątróbka...tyle, że bez wątróbki.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 białko jajka
  • szczypta soli
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 2 zielone cebulki
  • odrobina świeżego szczypiorku
  • makaron chiński/ ryż do podania

Kurczaka myjemy i tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miseczki, dodajemy sos ryby i 1/4 łyżeczki kurkumy, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. W międzyczasie cebulę kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki, doprawiamy 1/2 łyżeczką kurkumy i smażymy na złoto na łyżce oleju. Odkładamy. W kolejnej miseczce rozbijamy białko jajka z mąką kukurydzianą i solą, a następnie obtaczamy w tym kurczaka. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Ponownie rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, 1/4 łyżeczki kurkumy, posiekaną drobno zieloną cebulkę (razem ze szczypiorkiem) i chilli, podsmażamy przez minutę po czym dodajemy kurczaka. Smażymy całość przez około 7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Podajemy z ryżem/makaronem posypane ze złoconą cebulą i odrobiną świeżego szczypiorku.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
00:05, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (5) »
niedziela, 27 listopada 2011

Kochani!

PAPAJA, zwana również melonowcem właściwym pochodzi z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Ten bardzo smaczny, miękki i soczysty owoc. Jej miąższ przypomina odrobinę melona, jednak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty i mniej mdły w smaku. Po rozkrojeniu papai zdecydowanie polecam wyjąć z niej pestki - które mimo iż jadalne są odrobinę gorzkie w smaku. Obecnie papaję uprawia się głównie w USA i Meksyku, skąd jest eksportowana do innych krajów. W Polsce robi się coraz bardziej popularna, jednak niestety jej cena często bywa jednak wciąż dość wysoka.

Jak jeść? Jak to z owocami bywa - najlepiej oczywiście na surowo, po pozbyciu się pestek i skórki. Moim zdaniem jednak papaja potrzebuje towarzystwa - sama w sobie jest odrobinę dyniowo-melonowa. Jednak po dodaniu jej do ciasta, sałatek, soków lub koreczków będzie stanowiła pyszne i zdrowe uzupełnienie naszej diety.

Papaja ma doskonałe właściwości wspomagające nasz organizm. Enzymy w niej zawarte ułatwiają trawienie i podobno przedłużają młodość... Dodatkowo wyciąg z liści papai wspomaga walkę z rakiem - specjalne czynniki hamują wzrost guzów. Ponadto pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, krzepnięcie krwi i serce.
Przy takich właściwościach wprost nie można nie kochać tego owocu!

Do napisania!
B

sobota, 26 listopada 2011

Kochani!

Przygoda z kuchnią Białorusi jakby nie była smaczna niestety już się kończy. Na szczęście na osłodzenie tego faktu mam dla Was proste i smaczne ciasto miodowe. Ekspresowe w wykonaniu, nie za słodkie. Od siebie dodałabym mu tylko odrobinę kremowej masy (na przykład waniliowej), tak do przełożenia. A natomiast wspominał coś o tym, że w tym cieście brakuje mu rodzynek... Przepis znalazłam tutaj.

Składniki (blaszka 20x20cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120g płynnego miodu
  • 5 łyżek masła
  • 5 jajek
  • łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

W misce miksujemy jajka, masło, cukier i sól na jednolita masę. Dodajemy esencję waniliową, miód i ocet, miksujemy. Do powstałej masy dosypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem i zagniatamy jednolite ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki przelewamy wyrobione ciasto i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30-35 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub startymi migdałami i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: desery
01:06, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (6) »
środa, 23 listopada 2011

Kochani!

Chłodniki, to zupy może niezbyt pasujące do jesiennych, chłodnych dni, jednak są nie sposób pominąć ich podczas eksplorowania kuchni Białorusi. Chłodnik Miński to ciekawa smakowo mieszanka szczawiu, buraków i ogórka. Co prawda nie przemawiało do mnie surowe jajko ujęte w przepisie więc odrobinę go zmodyfikowałam. Po wersję oryginalną zapraszam Was tutaj.

Składniki:

  • 1 słoiczek (270g) siekanego szczawiu (w sezonie zalecany szczaw świeży, ugotowany w osolonej wodzie i posiekany)
  • 300g obranych buraczków gotowanych w wodzie z dodatkiem octu + szklanka tej wody
  • 1/2 ogórka długiego
  • 2 garści szczypiorku + odrobina do ozdoby
  • 340g śmietany kwaśnej 30%
  • pieprz i sól do smaku

Do miski wkładamy posiekany szczaw (nie do końca odsączony), pokrojone w drobną kostkę buraki oraz ogórek. Dodajemy szklankę wody w której gotowały się buraki, śmietanę, posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. Próbujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
20:05, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 listopada 2011

Kochani!

Ostatnio zostałam zaskoczona pysznym prezentem. Prosto z Kolumbii przyleciała do mnie kawa 100% kawa kolumbijska Juan Valdez. Cóż mogę powiedzieć - jest po prostu pyszna. Rozpoczynając od aromatu, który jest o wiele bardziej silny niż standardowa włoska kawa (również 100 arabica) którą zawsze mam w domu, kończąc na fakcie iż zasmakowała mi na tyle, że pierwszy raz w życiu zrobiłam sobie kawę z samego rana, do śniadania!

Kolega razem z kawą zaserwował nam krótką lekcję którą odebrał na plantacji kawy. Generalnie fakt iż kupujemy w sklepie 100% arabicę nie zawsze musi oznaczać, że kawa będzie pyszna, bez szczególnie kwaśnego posmaku pozostawianego na długo. Poniższe zdjęcie (udostępnione ze zbiorów Kolegi), przedstawia ziarna tej samej kawy - jednak są to ziarna zupełnie innej jakości. Więcej niestety zbiera się tych po prawej. Są one głównie eksportowane do Europy i USA gdzie sprzedaje się je jako popularne 100% arabiki w dobrej cenie. Miks obu nasion to kawa już odrobinę lepsza - jednak również głównie eksportowana. Natomiast ziarna kawy z lewego kontenerka, uprzednio palone a następnie pakowane są sprzedawane właśnie jako 100% kolumbijska kawa.

Wspólna działalność małych i średnich Kolumbijskich plantatorów kawy doprowadziła do powstania jednej z bardziej znanych organizacji plantatorów kawy. Logo przedstawiające mężczyznę w kapeluszu z towarzyszącym mu mułem na tle gór stało się symbolem 100% Kolumbijskiej kawy, której smakowi możemy ufać w pełni. Juan Valdez to nie tylko zwykła marka kawy. To takie "fair trade" któremu możemy ufać. Kupując tą kawę wspieramy małe plantacje - nie jedną ogromną korporację, umożliwiając tym samym zarabianie normalnych pieniędzy zwykłym przedsiębiorcom którzy ich potrzebują. Dodatkowo pewien procent z zysków jest przekazywany na Fundusz Kawowy, który inwestuje te pieniądze w rozwój edukacji, opieki zdrowotnej i innych potrzebujących sektorów gospodarki Kolumbii.

Do napisania!
B

poniedziałek, 21 listopada 2011

Kochani!

Po intensywnym tygodniu gotowania po polsku, wracam do odkrywania smaków świata. Na początek nie uciekam znowu tak daleko z widelcem i nożem - jedynie za naszą wschodnią granicę - do Białorusi. Przygoda z kuchnią tego kraju będzie bardziej swojska niż może się wydawać - szczerze mówiąc trudno było mi wybrać przepisy do białoruskiego tygodnia, właśnie ze względy na ich powtarzalność się z naszymi polskimi daniami. No ale nic - na początek coś na obiad - proso, ale uwierzcie mi - bardzo smacznie! Nawet A. w pełni potrawę zaaprobował! Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 200g mięsa wieprzowego
  • 50g białej kiełbasy (użyłam surowej)
  • mała cebula
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki śmietany 30%
  • 1 szklanka wody
  • ulubione przyprawy do mięsa (u mnie Kamis grill klasyczny i Delikat Knorr)
  • pieprz i sól do smaku

Mięso kroimy na paseczki, kiełbasę w talarki (potrzebujecie bardzo ostry nóż), doprawiamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minut. W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę. Do smażącej się cebuli dodajemy doprawione wcześniej mięso i kiełbasę - smażymy przez kolejne 8-10 minut, po czym całą zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy całość przez około 7 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie w szklance rozrabiamy mąkę z śmietaną, dodajemy trochę gorącego wywaru z garnka, po czym całość przelewamy z powrotem do naszej maczanki. Gotujemy następne kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż maczanka zacznie robić się gęsta. Podajemy z chlebem, plackami ziemniaczanymi, pampuchami, blinami, czy czym tam tylko chcemy. Ważne aby zachować ideę maczania placka z sosie :)

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
19:25, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
niedziela, 20 listopada 2011

Kochani!

GRUSZKA CHIŃSKA zwana również gruszką azjatycka, koreańską, tajwańską, piaskową oraz nashi, pochodzi głównie z obszaru Azji obejmującego Chiny, Japonię i Koreę. Aktualnie jednak jej uprawa przeniosła się również w inne ciepłe obszary świata - w tym Australię i Nową Zelandię. W związku ze smakiem, który bardziej przypomina smak jabłka niż gruszki, oraz miąższem który nie jest tak przyjemnie gruszkowo-miękki zwana bywa również pod nazwą jabłka gruszkowego. We wschodniej Azji kwiaty gruszy chińskiej są symbolem wiosny budzącej się do życia.

Jak jeść? Najsmaczniejsze oczywiście są dojrzałe gruszki chińskie jedzone na surowo. Startych słodkich gruszek chińskich  do dosładzania sosów których bazą jest ocet lub sos sojowy. Idealnie nadają się również do marynowania mięsa. Pokrojone na kawałki możemy dodawać do sałatek. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie z nich ciasta lub marmolady. Jeśli decydujecie się na podanie gruszki pociętej w kawałki, warto na chwilę zanurzyć je w soku cytrynowym aby nie traciły koloru.

Gruszki zawierają dużą ilość witamin B, C, E, magnez, wapń i potas. Zdaniem naukowców to właśnie gruszka chińska zawiera najwięcej pożytecznych składników wśród wszystkich gruszek.

Smacznego!
B

sobota, 19 listopada 2011

Kochani!

Dziś zapraszam na moje ulubione ostatnimi czasy bułeczki. Połączenie syropu klonowego i orzechów pekan to wprost deserowe niebo w gębie. Plecionkę wykonuje się bardzo szybko i prosto - jeśli nadzienie przygotujecie poprzedniego dnia, i poświęcicie 25 minut rano na czekanie przywita Was pyszne słodkie śniadanie. Przepis znalazłam tutaj.

 

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 6 łyżeczek syropu klonowego + 2 do posmarowania ciasta
  • 100g orzechów pekan + kilka do dekoracji
  • 2 łyżeczki kremowego serka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Pekany wkładamy na około 5-7 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Schładzamy. Do blendera lub malaksera wrzucamy 100g pekanów, cukier, 6 łyżeczek syropu klonowego i kremowy serek. Wszystko ucieramy na masę nie do końca jednolitą jednak zawierającą bardzo dobrze posiekane orzechy. Masę odkładamy do lodówki na kilka godzin (u mnie stała całą noc). Kwadratowy płat ciasta przecinamy na pół i sklejamy razem węższymi bokami tworząc duży prostokąt. Ciasto nacinamy z obu stron po bokach tworząc tym samym środkowy pasek na którym układamy nadzienie i paski ciasta o wymiarach 0,5 na 1/5cm do jego przykrycia.

Na nienaciętej części ciasta układamy farsz i przeplatając przez siebie paski zaplatamy "warkocz". Gotowe ciasto tniemy na około 4 mniejsze kawałki, które układamy na posypanej mąką blaszce, smarujemy odrobiną syropu klonowego i dekorujemy posiekanymi pekanami. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Podajemy.

 

Smacznego!
B

Tagi: desery
13:38, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...