poniedziałek, 25 listopada 2013

Kochani!

Na blogach ostatnio modna zrobiła się kasza jaglana. Spoglądała na mnie z przepięknych zdjęć, zachęcała apetycznymi opisami… Raz kozie śmierć! – pomyślałam, że i ja spróbuję. Podejście numer jeden uważam za bardzo udane. Jaglanka połączona z soczystą, słodką dynią oraz chrupiącymi orzechami ma w sobie „to coś”. Dodatkowego aromatu dodawał jej 100% sok pomarańczowy w którym była gotowana. Tak przygotowaną...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: śniadania
17:48, od-kuchni , Śniadania
Link
niedziela, 24 listopada 2013

Kochani!

Aż wstyd się przyznać, ale ostatnio robiłam to ciasto kilka lat przed założeniem bloga. Wstyd tym większy, bo robiłam je z torebki… Teraz widząc w sklepie osoby wrzucające do koszyków gotowe mieszanki do przygotowania ciast, czasem mam ochotę do nich podejść, porozmawiać i wytłumaczyć, że zdrowiej, smaczniej i w niewiele dłuższym czasie można przygotować takie ciasto bez mieszanek. Jednak wtedy biję się w czoło i myślę...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
13:58, od-kuchni , Desery
Link
poniedziałek, 18 listopada 2013

Kochani!

Dziś zapraszam Was na eleganckie finger food. Mini serniczki z serka mascarpone oraz Philadelphia na podstawie z gryczanych ciasteczek, udekorowane plastrem wędzonego łososia to lekka i ciekawie wyglądająca przekąska. Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis z magazynu YesChef Ireland. Moje modyfikacje polegały na zastąpieniu...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
19:37, od-kuchni , Przekąski
Link
wtorek, 12 listopada 2013

Kochani!

Sałatka gyros nie była popularna w moim ani A. domu, jednak mieliśmy ostatnio okazję kilka razy spróbować jej u znajomych. To co nas zaskoczyło poza tym, że każda z tych sałatek była niesamowicie pyszna, to fakt, że każda z nich była zupełnie inna. Klasyczne połączenie  kurczaka oraz sałaty zyskiwało za każdym razem inne dodatki oraz różne sosy, zmieniała się kolejność warstw i wielkość sałatki. Każda z tych sałatek...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sałatki
18:40, od-kuchni , Sałatki
Link
niedziela, 10 listopada 2013

Kochani!

Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz dodatków. Co jednak zrobić jeśli mamy ochotę na tej pyszny, sezamowy dip, a w szafkach brak ciecierzycy? Jesienią, w dyniowym sezonie można do jego przygotowania wykorzystać...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sosy
13:36, od-kuchni , Sosy
Link
środa, 06 listopada 2013

Kochani!

Buraki są zdecydowanie mocno niedoceniane w naszej kuchni. Ich intensywny kolor, mocno ziemisty smak oraz piękny kształt aż proszą o to, aby z buraka wyczarowywać prawdziwe cuda. Ja po buraki sięgam najczęściej do przygotowania zup – barszczu i chłodniku, jednak lubię je też bardzo w sałatkach. Burak na śniadanie? Tego jeszcze u mnie w domu nie było…
Aż do niedawna…

CZYTAJ DALEJ...

22:54, od-kuchni , Śniadania
Link
wtorek, 05 listopada 2013

Kochani!

Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykryta folią ląduje w mojej lodówce zastanawiam się co z tym fantem począć. I tak powstają bezy, kokosanki, makaroniki oraz inne lekkie cuda z puszystej piany. Co jednak, jeśli potrzebujemy czegoś na szybko? Odpowiedź na to pytanie znajduje się również w magicznym...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
21:47, od-kuchni , Desery
Link
poniedziałek, 04 listopada 2013

Kochani!

Te sztywne, mocno karbowane liście spoglądały na mnie podczas kolejnych wizyt w sklepie. W koszyku jednak lądowały inne produkty, zostawiając smutnie uśmiechającą się do mnie paczkę jarmużu na półce. Później, przeglądając kulinarne blogi i podziwiając pyszne zdjęcia oraz potrawy wykonane z jego udziałem moje sumienie dawało...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
21:09, od-kuchni , Przekąski
Link
niedziela, 03 listopada 2013

Kochani!

Likieru z  żółtek, lub jak też wolicie – ajerkoniaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ja najbardziej lubię go w wersji domowej, mocno kremowy, gęsty – najlepszy wyjadany łyżeczką. Advokat jest prosty w przygotowaniu, a jeśli boicie się surowych jajek wystarczy zachować środki ostrożności polegające na sparzeniu skorupek jajek wodą...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: napoje
12:22, od-kuchni , Napoje
Link
sobota, 02 listopada 2013

Kochani!

Po obejrzeniu jednego z odcinków dość popularnego programu z udziałem szefów kuchni zamarzyłam o fioletowych ziemniakach. Możecie sobie wyobrazić wielkość uśmiechu na mojej buzi gdy zobaczyłam je w moim ulubionym sklepie. Leżały sobie zapomniane, na uboczu, omijane przez ludzi zapatrzonych w przeróżne kształty i kolory dyń. Gdy tylko dotknęłam tych małych, fioletowych kuleczek automatycznie wiedziałam co z nimi zrobić...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sałatki
14:07, od-kuchni , Sałatki
Link




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...