piątek, 30 marca 2012

Kochani!

Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a jak do tej pory nie udało mi się poznać osoby której by nie smakowała :) Przepis pochodzi od starej znajomej.

Składniki:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250g żółtego sera
  • 1 mały jogurt naturalny (można zastąpić majonezem)
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 1 duża szczypta oregano
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina suszonych sproszkowanych pomidorów (opcjonalnie)

Ser kroimy w kostkę w wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy i odstawiamy. W kubeczku mieszamy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, pieprz, sól, suszone pomidory oraz jogurt naturalny. Gotowym sosem polewamy sałatkę, mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:02, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (11) »
środa, 28 marca 2012

Kochani!

Jeśli lubicie pomidorowe obiady które w dodatku można przygotować w kilka minut jest to zdecydowanie propozycja dla Was! Prosty, słodko-ostry sos z delikatnym aromatem gałki muszkatołowej będzie świetnym dopełnieniem obiadu na bazie ryżu lub makaronu. Ja przygotowałam sos do smażonej piersi z kurczaka i gotowanego ryżu - było apetycznie i ekspresowo. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów ( w sezonie lepiej użyć około 300-400g świeżych)
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 małe cebule
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/6 - 1/2 szklanki wody

Cebulę kroimy w sporą kostkę, odkładamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę do uzyskania miękkości, dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i przesmażamy przez około 5 minut. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól oraz liście laurowe. Mieszamy i trzymamy na słabym ogniu przez około 15 minut ewentualnie uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: sosy
00:02, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (3) »
wtorek, 27 marca 2012

Kochani!

Nie było mnie tu jakiś czas... Odrobina wolnego od bloga, od gotowania, pracy... ale nie od jedzenia! Ale jestem, z radością witam ciepłe, wiosenne promienie słońca delikatnie przemykające po mojej twarzy. Lekkie potrawy, lżejsze ubrania - wiosną zdecydowanie wszytko jest lepsze. Dlatego też proponuję dziś lekki i ciekawe spaghetti. Z pieczonymi warzywami, lekko anyżowe i pomidorowo słodkie. Obiad zdecydowanie wart polecenia! Przepis autorski.

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 2 duże garści pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • szczypta soli i pieprzu
  • makaron spaghetti według uznania

Koper włoski myjemy i odcinamy natkę od bulwy, odkładamy zieloną część, bulwę pozbawiamy zbyt twardych części i tniemy na mniejsze kawałki. W naczyniu do zapiekania (bez przykrycia) układamy pocięte kawałki fenkułu, umyte pomidorki. Dodajemy oliwę z oliwek, chrzan, przyprawę 5 smaków, pieprz i sól. Mieszamy i zapiekamy przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Na 20-15 minut przed końcem zapiekania warzyw gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z zapieczonymi warzywami, posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:04, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (6) »
czwartek, 22 marca 2012

Kochani!

Tak więc zestawy nagród w konkursie z okazji moich 2 lat blogowania wygrywają:

Jola Sz., której idealny poranek wygląda właśnie tak :)

oraz

dzismamochotena i jej wizja idealnego poranka :)

Serdecznie gratuluje i proszę o wysłanie adresów na mój adres mail: ryba022@o2.pl

Do napisania!
B

sobota, 17 marca 2012

Kochani!

Czas ucieka jak szalony, wydaje mi się że nie dalej jak wczoraj pisałam pierwszy post na blogu założonym na blog.pl a już za 2 dni minie całe 2 lata od tego czasu. Setki przepisów, tysiące zdjęć (z czego 90% dawno wylądowała w komputerowym koszu), dziesiątki tysięcy słów i milion myśli...

I pomimo upływu czasu, wirtualne przebywanie z Wami wszystkimi nadal sprawia mi tyle samo radości co na samym początku. Ok - kłamałam - sprawia mi jej więcej z każdym dniem. Z uśmiechem czytam Wasze komentarze, ciekawi mnie to co macie do powiedzenia. I jedyne na co mam nadzieję, to to iż jeszcze wiele lat blogowania przede mną!

W podziękowaniu za bycie ze mną tutaj już tyle czasu przygotowałam dla Was słodki konkurs. 2 zestawy słodkich drobiazgów w skład których wchodzą:

  • gwiazdki Milky Way 130g
  • moja ukochana irlandzka czekolada Butlers 100g
  • czekoladowy serek Philadelphia 160g

Aby otrzymać ode mnie paczuszkę taki zestaw (1 gwiazdki, 1 serek, 1 czekolada) trzeba wziąć udział w konkursie. Zasady:

  • Polubienie profilu od-kuchni na Facebooku
  • Przesłanie na mój mail (ryba022@o2.pl) zdjęcia (maksymalne wymiary 800x533) na którym przedstawicie swój idealny poranek. Interpretacja hasła jest dowolna :)

Wszystkie zdjęcia zamieszczę w specjalnym folderze na profilu bloga na Facebooku, gdzie będziecie mogli je podziwiać. Po zakończeniu konkursu razem z A. obiektywnie wybierzemy zwycięzców, czyli osoby których zdjęcia najbardziej wpadną nam w oko :)

Konkurs trwa od dziś 17.03.2012 do środy 21.03.2012 do godziny 24. Wyniki ogłoszę 22 marca :)

Do napisania!
B

piątek, 16 marca 2012

Kochani!

Na śniadanie zamarzył mi się omlet. Puszysty, kolorowy i aromatyczny. Krótkie zerknięcie do lodówki i chwilkę później na moim talerzu pojawił się cieplutki omlet z pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem. Takie śniadanie zdecydowanie zapewniło mi dobry humor i energię na cały dzień! Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5-7 pomidorków koktajlowych 
  • 2 plastry ulubionego żółtego sera (u mnie cheddar)
  • duża szczypta oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • łyżka masła

Na patelni rozpuszczamy masło, w międzyczasie do miski wbijamy jajka i dokładnie rozmącamy je widelcem delikatnie ubijając, dodajemy sól, pieprz, oregano i pokrojony w mniejsze kawałki żółty ser. Mieszamy dokładnie i odstawiamy. Pomidorki myjemy i przecinamy na pół. Przez 30 sekund podsmażamy na rozgrzanym maśle i zalewamy jajkami. Omlet smażymy pod przykryciem przez około 3-5 minut po czym delikatnie przewracamy na drugą stronę i dosmażamy następne 3 minuty. Podajemy ciepły ze świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
21:29, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 marca 2012

Kochani!

Zapewne część z Was posiadająca dzieci zna to dziwne uczucie, gdy macie wrażenie, że w domu zaraz wydarzy się coś "interesującego" bo dzieci zdają się zachowywać nadzwyczaj cicho... Ja dzieci nie posiadam, jednak uczucie to nie jest mi obce. I o ile słowem "interesujące" możemy określić wiele wydarzeń tym razem działy się one w kuchni. Po dłuższej chwili gdy A. z niej nie wracał postanowiłam sprawdzić co się tam dzieje i ile sprzątania aktualnie tam zastanę... Na szczęście kuchnia nie przypominała pola bitwy, a na desce do krojenia leżały sobie grzecznie posiekane składniki...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 30g wędzonego łososia
  • 1/2 małej cebuli
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • Delikat Knorr i Kamis do Grilla do smaku :)
  • odrobina oleju

Cebulę kroimy w kostkę, łososia na małe kawałki i podsmażamy razem na gorącym oleju przez około minutę. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i szczypiorek. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji ciągle mieszając. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:01, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (6) »
środa, 14 marca 2012

Kochani!

MIECHUNKA JADALNA, zwana inaczej miechunką peruwiańską, peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą to pochodząca z Ameryki Południowej to rosnący na małych krzakach owoc pochodzący z rodziny psiankowatych (aby dowiedzieć się o nich więcej zapraszam do Mopsa w Kuchni ). W smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczę, lub jak twierdzi A. gorzki agrest. Aktualnie uprawiana jest głównie w Kolumbii, skąd przez większość roku sprowadzana jest do Europy oraz innych części świata. Małe, pomarańczowe jagody zamknięte w podobnej do papieru delikatnej łupince. Ozdobny gatunek miechunki rośnie również w polskich ogródkach, ozdabiając je ciemno pomarańczowymi rozdętymi kwiatami.

Miechunkę można spokojnie jeść na surowo, po pozbyciu się łupinki i umyciu owocu. Drobne białe pestki, które występują w pomarańczowym miąższu są również jadalne. Jeśli jednak zaopatrzycie się w większy zapas tego owocu możecie wykorzystać ją do przygotowania nalewki, deseru lub apetycznej dekoracji do tortu. Moim zdaniem dzięki ciekawemu smakowi również ciekawie komponowałaby się z kurczakiem czy warzywną sałatką.

Peruwiańska wiśnia, jak wiele innych owoców posiada również szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz fosforu. Ich pestki posiadają bardzo delikatne właściwości oczyszczające - dlatego też spożywanie miechunki jest zalecane osobom mającym problemy z układem wydalniczym. Do tego spożywanie owocu miechunki ogólnie poprawia kondycję układu krwionośnego. 100g owocu zawiera jedynie 53 kcal.

Do napisania!
B

niedziela, 11 marca 2012

Kochani!

Dziś pachnie u mnie chlebem, świeżym, domowym, anyżowym. Smakuje wyśmienicie z samym masłem, z dodatkiem ogórka jeszcze lepiej. Bo do takiego chleba nie potrzeba wiele, nie potrzeba mu nawet wielu słów. Zachęca sam w sobie. Przepis na ten chleb wygrzebałam tutaj i jest on moją kolejną propozycją na danie z Burundi.

Składniki:

  • 7g suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki mielonego anyżu (użyłam gwiazdkowego)

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru. Mieszamy ze szklanką mąki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcie. W międzyczasie w innej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę, 2 jajka, pozostałą wodę, sól, 2 łyżki oleju. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i przez około 10 minut wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kulę i obtaczamy w formie do wypiekania wysmarowanej pozostałym olejem. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Po tym czasie chlebek smarujemy rozmąconym jakiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut to uzyskania chrupkiej złotej skórki. Chłodzimy na kratce i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: chleby
00:02, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (8) »
sobota, 10 marca 2012

Kochani!

Wątróbka to takie dziwne stworzenie - albo się ją kocha, albo nienawidzi. My zdecydowanie należymy do tej pierwszej grupy. Co prawda nie jest to jedzenie na które zawsze mam ochotę, jednak dobrze przyrządzona i wysmażona wątróbka drobiowa to zdecydowanie szybki pomysł na szybki obiad. Można podawać ją samą, z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniakami. A wy w jakiej wersji ją lubicie?

Składniki:

  • 500g wątróbki drobiowej
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do obtoczenia
  • sól do smaku

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek, odsączamy z wody i odkładamy. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i tniemy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy w mące i obsmażamy delikatnie z obu stron na patelni, dodajemy cebulę i smażymy przez około 7-10 minut (wątróbka powinna być miękka i bez śladów krwi). Wykładamy na talerz i solimy. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
01:33, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...