niedziela, 31 marca 2013

Kochani!

Chciałabym życzyć Wam zdrowych, wesołych, pogodnych, ciepłych oraz przede wszystkim smakowitych Świąt Wielkanocnych.

Do napisania!
B

sobota, 30 marca 2013

Kochani!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa. Ten soczysty kurczak, pokryty pikantną, chrupiącą skórką i wypełniony słodko-kwaśną mieszanką jabłek oraz suszonej żurawiny doskonale spełnia to zadanie. Podany w towarzystwie zapiekanych kartofli oraz ulubionej surówki zdecydowanie zachwyci Waszych gości!

Składniki :

  • cały kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • pieprz i sól w młynku
  • 3 jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wody

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i opalamy ewentualne pozostałości pierza, po czym posypujemy pieprzem oraz solą. W miseczce mieszamy olej Kujawski oraz słodką i ostrą paprykę, a następnie tak przygotowanym, pikantnym olejem smarujemy kurczaka, odkładamy.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy żurawinę oraz wodę. Delikatnie dusimy, powoli odparowując wodę, następnie dolewamy wina i ponownie całość odparowujemy.
Kurczaka nadziewamy jabłkami oraz żurawiną, otwór zabezpieczamy wykałaczkami, a następnie całość układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Kurczaka podajemy ciepłego z ulubionymi dodatkami.

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
środa, 27 marca 2013

Kochani!

Krem Patissiere, odrobinę sztywniejszy od budyniu krem cukierniczy po raz pierwszy stworzony w 1691 roku przez królewskiego szefa kuchni, francuza François'a Massialot'a.  Jest on doskonałym dodatkiem do wielu słodkich wyrobów. Z powodzeniem wypełnia eklerki, tarty, babeczki, naleśniki, słodkie bułki czy też ozdobiony owocami sam pełni rolę deseru. Jego wykonanie wbrew pozorom nie jest szalenie trudne, jednak należy poświęcić mu odrobinę uwagi oraz czasu. Podstawowy, waniliowy smak kremu można również dowolnie modyfikować za pomocą ekstraktów smakowych czy też dodatków takich jak czekolada lub alkohol.
W zależności od potrzeby gęstość kremu można modyfikować ilością i rodzajem mąki. Dodanie tej samej ilości mąki kukurydzianej spowoduje uzyskanie gęstszej konsystencji niż w wypadku użycia mąki pszennej.
Przepis podaję za Kotlet.tv

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym, nie zagotowujemy. W międzyczasie w misce ubijamy mikserem żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę (kogel-mogel). Dodajemy mąkę, a następnie cały czas miksując wlewamy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na średnik ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy zobaczymy, że masa zacznie gęstnieć zwiększamy częstotliwość mieszania. dodajemy masło i ponownie całość mieszamy. Gotową masę przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą (folia musi dotykać powierzchni kremu, tak aby nie wytworzył się kożuch ) i po ostygnięciu chowamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni.

Smacznego!
B

Tagi: desery
18:31, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (4) »
wtorek, 26 marca 2013

Kochani!

Jeśli znudziły Was klasyczne serwowane na Wielkanoc ciasta proponuję lekką odmianę. Lekkie torciki przekładane masą śmietanowa w dwóch smakach z lekką nutką brandy. Ozdobione cukrowymi jajeczkami są nie tylko piękną ozdobą stołu ale też smacznym i lekkim deserem.

Składniki (na 2 foremki o średnicy 11cm):

  • 125g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g siekanych orzechów laskowych
  • 600ml śmietanki 36%
  • 150g ciemnej czekolady
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki + 70ml brandy

Dzień przed planowanym pieczeniem tortu czekoladę mieszamy w rondelku z 250ml śmietanki i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady uważając by całości nie zagotować. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka, margarynę oraz 3/4 szklanki cukru i miksujemy na jednolitą masę. Do uzyskanej masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie acz dokładnie całość mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką dwóch foremek o średnicy 11cm. Pieczemy przez około 35-40 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy brandy.
Przygotowaną wcześniej śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywną masę, dodajemy 2 łyżki brandy i ponownie miksujemy.
Pozostałe 350ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno z ½ szklanki cukru. Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Przecięte blaty torcików przekładamy czekoladową masą, składały i smarujemy dookoła masą śmietanowo-orzechową. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami, podajemy schłodzone.



Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 25 marca 2013

Kochani!

Pasty kanapkowe to coś co tygryski lubią najbardziej. Proste w przygotowaniu w łatwy sposób potrafią odmienić zwykłą kanapkę. Pomysł na pastę jajeczną z dodatkiem pieczarek przyszedł mi do głowy kilka dni temu i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Jest ciekawa w smaku, z kawałkami soczystych pieczarek idealnie nadaje się na leniwe śniadanie. Przepis autorski.

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 3 średnie pieczarki
  • 3 łyżeczki majonezu
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki przez około 3 minuty do zmięknięcia, odstawiamy. Jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy pieczarki, szczypiorek oraz majonez. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą, mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 marca 2013

Kochani!

Jeśli szukacie czegoś nietuzinkowego do postawienia w tym roku na wielkanocny stół ta sałatka sprawdzi się idealnie. Pieczona przez czerwonym winie przez trzy godziny baranina dosłownie rozpływa się w ustach. Proponuję podanie jej razem z liśćmi szpinaku , serem feta oraz pomidorkami koktajlowymi. Takie zestawienie jest nie tylko kolorowe ale też bardzo smaczne!

Składniki (na 3-4 osoby):

  • 600g łopatki baraniej
  • 4 + 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 750ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500ml rosołu
  • Pieprz i sól w młynku
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 200g sera feta
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki zalewy w której pieczona była baranina

Mięso myjemy i oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz ocet balsamiczny i smarujemy nimi mięso. W naczyniu żaroodpornym z przykryciem układany na dnie cebulę oraz trzy gałązki rozmarynu, na to wykładamy mięso, przykrywamy pozostałymi trzema gałązkami rozmarynu i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, naczynie z mięsem wyjmujemy z lodówki, mięso zalewamy winem oraz rosołem i  ewentualnie dopełniamy większą ilością rosołu jeśli płyn nie przykrywa w całości mięsa. Zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejną godzinę po której zmniejszamy temperaturę do 110 stopni w której przez następną godzinę dopiekamy mięso.
Gotową baraninę wyławiamy z zalewy, delikatnie studzimy a następnie oddzielamy miękkie mięso od kości.
W misce mieszamy sparzone liście szpinaku, pokrojony w kostkę ser feta, pomidorki koktajlowe oraz baraninę. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z 4 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia oraz zalewy w której piekła się baranina. Mieszamy i podajemy.

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
15:21, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 23 marca 2013

Kochani!

Kiedyś wykonanie pierogów wydawało mi się szalenie pracochłonne. Moje pierwsze, gotowane jakieś 6-7 lat temu okazały się prawdziwą klapą i od tamtej pory starałam się ich unikać. Nie zmieniło to jednak mojej miłości do nich. Jednak z biegiem czasu, po znalezieniu odpowiedniego przepisu na ciasto pierogi na stałe weszły do mojego repertuaru dań często przyrządzanych. Na blogu prezentowałam Wam już pierogi z batatmi i ricottą oraz z kremowym farszem z łososia. Tym razem zapraszam gorąco na sycące pierogi z gotowaną piersią z kurczaka zmieszaną z suszonymi pomidorami oraz odrobiną parmezanu. W smaku zdecydowanie wyraziste, lekko słodkie z wyraźnym posmakiem sera. Przepis autorski.

Składniki (na 18-20 sztuk):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 300g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 18- 20 suszonych pomidorów
  • 3 garści startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do pojemnika blendera, dodajemy pomidory oraz parmezan i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, jajko i olej, następnie zalewamy to gorącą wodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienko na podsypaną mąką blacie i wycinamy z niego standardowe kółka na pierogi. Gotowe układamy w dłoniach i nadziewamy łyżeczką farszu, zlepiamy brzegi i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody  i gotujemy przez około 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy ciepłe. 

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
14:59, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (5) »
piątek, 22 marca 2013

Kochani!

Dobry pasztet to połączenie dobrych składników. Taki z mieszanki tłustej kaczki, chudego kurczaka i słodkich suszonych owoców wprost nie może się nie udać! Pasztet jest lekko słodki i kolorowy – idealny do podania na Wielkanocnym stole.

Składniki (blaszka 10x20):

  • 900g kaczki (połowa średniej sztuki wraz ze skórą i kośćmi) lub 2 piersi z kaczki
  • 1 pierś z kurczaka (300g)
  • 250g wątróbki drobiowej
  • 50g suszonych moreli
  • 50g suszonych śliwek
  • 30g suszonej żurawiny
  • 75ml białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól i pieprz do smaku

 Kaczkę, pierś z kurczaka oraz wątróbkę wkładamy do garnka wypełnionego wodą, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 3 godziny, tak aby mięso łatwo odchodziło od kości (w przypadku wykorzystania kaczych piersi czas gotowania można zmniejszyć). Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i odkładamy do ostygnięcia.  Ostudzone i oddzielone od kości mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub mielimy w blenderze i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, wino oraz posiekane suszone owoce. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 10x20cm. Pieczemy przez około 65minut w temperaturze 150 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami 

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 21 marca 2013

Kochani!

Ja i jabłka to niełatwy związek. Gdy są twarde i świeże przechodzę obok nich obojętnie, w sklepie sięgam po nie niezwykle rzadko i raczej z myślą o sokach lub wypiekach. Natomiast przerobione właśnie na soki, marmolady, ciasta czy też nadzienia uwielbiam. W wersji z dodatkiem płatków migdałowych, pokryte słodką kruszonką smakują naprawdę doskonale. Szczególnie jeśli na porcję jeszcze ciepłych crumble położymy gałkę ulubionych lodów. Przepis autorski.

Składniki (na formę 15x20):

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 50g płatków migdałowych
  • 150ml wody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 150g zimnego masła

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i tniemy w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, dodajemy jabłka i podgrzewamy często mieszając przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy pozostałą wodę i płatki migdałowe oraz 2 łyżki cukru, zmniejszamy płomień i powoli odparowując wodę oraz co jakiś czas mieszając podgrzewamy jabłka przez następne 5-7 minut.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy przekładamy mieszankę jabłkowo-migdałową, odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy brązowy cukier oraz posiekane masło. Całość mieszamy w palcach tak aby powstała kruszonka - unikamy ugniatania, aby nie uzyskać zwartego ciasta.
Przygotowane wcześniej owoce posypujemy kruszonką i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy lekko przestudzone z lodami lub odrobiną słodkiej śmietanki.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
środa, 20 marca 2013

Kochani!

Co prawda za oknami wciąż zima i pewnie w tegoroczny Lany Poniedziałek urządzimy wojnę na śnieżki, ale kto by się tym przejmował gdy na stole czeka taka tarta. Lekko słodka, dzięki dojrzałym, suszonym pomidorom, jest naprawdę doskonałą propozycją na wielkanocne śniadanie. Przepis autorski.

Składniki (na 4-6 osób):

  • 2 szklanki mąki
  • 125 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 + 3 surowe jajka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka
  • 10-15 suszonych pomidorów
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 30 g startego parmezanu

 Z mąki, margaryny Palma z Kruszwicy, 1 jajka, wody oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chowamy na co najmniej godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, a następnie wykładamy ją ciastem. Na ciasto wysypujemy fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony (już bez obciążników) spód wykładamy posiekane jajka, pomidory oraz kurczaka. W miseczce rozbijamy 3 jajka ze śmietanką i tak przygotowaną mieszanką polewamy tartę, a następnie posypujemy parmezanem. Całość ponownie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest  dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...