piątek, 31 maja 2013

Kochani!

Sopaipillas (czyt. sowajpijas) czyli chilijska przekąska narodowa. Dyniowe placuszki smażone w głębokim oleju, które traktowane bywają zarówno jako przekąska oraz jako chleb. Podawane na słodko - posypane cukrem lub polane słodkim sosem, jak i na słono w towarzystwie gęstych sosów oraz dipów. Ich pochodzenie datowane jest na wczesny XVIII wiek, do dziś są uwielbiane przez rzesze mieszkańców oraz turystów. Sopaipillas najczęściej serwowane są w chilijskich domach w deszczowe jesienne oraz zimowe dni - co wcale nie dziwi biorąc pod uwagę ich energetyzujący kolor, lub co dzień na ulicach.
Ja zaserwowałam ich wytrawną wersję z odrobiną dipu z kwaśnej śmietany i szczypiorku są po prostu niezrównane. Zjadając jeden, ręka od razu mknie w kierunku następnego krążka i nie wiedzieć kiedy znika cała górka.
Przepis podpatrzyłam na blogu Słodka Przygoda, prowadzonym przez sympatyczną Polkę, która właśnie jako swoje miejsce na Ziemi wybrała Chile.

Składniki:

  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 50g miękkiego smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia

W misce mieszamy ze sobą dyniowe pure, mąkę, smalec oraz sól i wyrabiamy elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto. Tak przygotowane podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość od 6mm do 1cm. Następnie wykrawamy z niego spore kółka, w których palcami robimy dwie dziurki (tak aby przypominały guziki).
W rondelku rozgrzewany olej, a następnie smażymy nasze sopaipillas z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

***Jeśli nie dysponujecie gotowym pure z dyni, aby je przygotować należy obrać dynię, pozbawić miąższu oraz pestek i pokroić w kostkę. Tak przygotowaną włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości, następnie odcedzić wodę i ugnieść dynię na pure tłuczkiem do ziemniaków.

Smacznego!
B



Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (5) »
czwartek, 30 maja 2013

Kochani!

Ostatnio mamy niekończącą się fazę na koperek - sałatki, ziemniaki, sosy, zupy... Zna ktoś może przepis na ciasto z koperkiem? Z chęcią spróbuję! Wczoraj, nieoczekiwania naszła mnie ochota na zupę - lekką, bez zadęcia, z klimatem i właśnie z koperkiem. Znalezienie ideału nie było trudne - u Dorotki z bloga smakuje.blox.pl taka zupa pyszni się już od roku. Skusiłam się więc i ja - i nie żałuję - koperkowy apetyt został zaspokojony :) Serdecznie zapraszam.

Składniki:

  • 1/4 małego selera
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego pora
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 spory pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,7-1l wody
  • 150g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Do średniej wielkości garnka wkładamy obrane i pokrojone w średnią kostkę warzywa (seler, marchew, pietruszka, por, ziemniaki), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Tak przygotowany garnek stawiamy na średnim ogniu i przez 20-30 na aromatyczny wywar.
Zupę wyłączamy i wrzucamy do niej posiekany koperek a następnie dodajemy śmietanę najpierw ją zaprawiając (nalewamy wpierw odrobiny gorącego wywaru do śmietany, mieszamy a następnie ocieploną już śmietanę wlewamy do zupy). Całość mieszamy, odstawiamy na 15 minut aby smaki się "przegryzły" i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 29 maja 2013

Kochani!

Sposób na tego kurczaka najprawdopodobniej przywędrował do Chile razem z Hiszpanami. Przez setki lat wgryzał się kulturę tego kraju, stając się obecnie jednym z popularniejszych sposobów na kurczaka. Tradycyjnie danie to przyrządza się z całego kurczaka podzielonego na części, a następnie duszonego razem z warzywami odpowiednio długo aby sprawić, że mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Szybsza wersja pollo arvejado, którą prezentuje na blogu zakłada użycie pozbawionych kostek piersi z kurczaka. Jeśli macie ochotę nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełnić to danie o dodatkowe warzywa - jednak pod żadnym pozorem nie rezygnujcie z groszku - to właśnie on jest sercem całej potrawy! Przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1/4-1 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 szklanka wina
  • 1-3 szklanek rosołu drobiowego
  • 4-5 łyżek mąki

Pierś z kurczaka pozbawiamy ewentualnych kostek oraz błonek i przecinamy wzdłuż na 2-3 kotlety, które następnie obtaczamy w mące i odkładamy.
Na sporej i wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszając przesmażamy je aż staną się miękkie i aromatyczne. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler oraz kumin, paprykę i oregano. Całość podsmażamy razem przez następne 2-3 minuty.
Do przesmażonych warzyw dodajemy kurczaka, którego lekko podsmażamy na złotobrązowy kolor po obu stronach.
Całość podlewamy winem oraz odpowiednią ilością rosołu by przykryć kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz groszek i mieszamy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy kurczak jest gotowy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 maja 2013

Kochani!

Jeśli zawsze gdzieś w waszej szafce lub lodówce ukrywa się słoiczek z masłem orzechowym, zdecydowanie musicie spróbować tego smoothie. Mocno kremowe, gęste i pysznie orzechowo-bananowe. Jeśli mocno się śpieszycie z powodzeniem zastąpi śniadanie lub doda energii właśnie wtedy gdy jest potrzebna. Zdecydowanie jeden z większych hitów na mojej liście "Top Smoothie". Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

Składniki (na 1 sporą szklankę):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 6-7 kostek lodu
  • opcjonalnie: bita śmietana, tarta czekolada, pianki marshmallow

Masło orzechowe, obranego banana, miód, lód oraz mleko umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na jednolitą masę i przelewamy do szklanki. Dekorujemy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 27 maja 2013

Kochani!

Naszą podróż kulinarną po krajach, których nazwa zaczyna się na literę C zaczynamy od Chile. To państwo w Ameryce Południowej rozciąga się niemal na całą długość kontynentu, co czyni je też najdłuższym państwem na świecie. W związku z tym Chile jest krajem ogromnie zróżnicowanym kulinarnie, a przez to niesamowicie ciekawym. Ogromnie dług linia brzegowa sprawia, że na stołach Chilijczyków często pojawiają się owoce morza oraz ryby. Posiłki często spożywane są z lokalnym winem, które znane jest na całym świecie - Chile jest plasowane na 8 miejscu wśród krajów produkujących wina.
Jedną z ciekawszych chilijskich propozycji, które można podać na śniadanie lub lunch jest tortilla. Podobna o wiele bardziej do tej hiszpańskiej niż meksykańskiej stanowi doskonałe połączenie tartych i drobno siekanych warzyw zasmażonych z jajkiem. Idealnie smakuje podana z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną szczypiorku. Przepis znaleziony tutaj, delikatnie zmodyfikowany.

Składniki (na 1 osobę, patelnia 11-15cm):

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki ziemniaków startych na grubych oczkach
  • 1 marchew starta na grubych oczkach
  • 2 drobno posiekane zielone cebulki
  • 1/4 szklanki tartego sera (najlepiej kozi)
  • 4-5 posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy starte wcześniej ziemniaki. Pozwalamy im przez chwilę leżeć na dnie patelni, po czym mieszając podsmażamy je do uzyskania złotobrązowego koloru. Gotowe odsączamy z tłuszczu i odkładamy do ostygnięcia.
W większej misce mieszamy ze sobą startą marchew, zieloną cebulkę, ser oraz suszone pomidory. Dodajemy rozbite jajko oraz przygotowane wcześniej ziemniaki, po czym doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
Tak przygotowaną masę wkładamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem, po czym całość delikatnie mieszamy do momentu gdy całość nie zacznie się "ścinać". Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia.
Gotową przekładamy na talerz i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Smacznego!
B



Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (6) »
niedziela, 26 maja 2013

Kochani!

Akcja Kuchnie Świata.. od kuchni, mająca na celu zebranie atlasu przepisów z różnych zakątków Świata doczekała się kolejnej edycji.

W tej odsłonie akcji zachęcam Was do dodawania przepisów z krajów, których nazwa rozpoczyna się na literę C. Proszę też aby przepisy były poparte faktycznymi danymi źródłowymi (oraz zawarcie takiej informacji w blogowej notce) - książką, przepisem znalezionym w Internecie, podróżą czy też informacją od znajomego/rodziny mieszkających w danym kraju.

Czeka nas więc niezapomniana kulinarna podróż przez: Chile, Chiny, Chorwację, Cypr, Czad, Czarnogórę oraz Czechy. Tak więc garnki i patelnie w dłoń i ruszajmy na podbój Świata!

Już jutro - 27.05.2013 rozpoczynamy naszą kulinarną podróż po Chile. Mam dla Was w zanadrzu kilka ciekawych i smacznych przepisów. Akcję zakończymy 21.07.2013 roku zajadając się smakami prosto od naszego sąsiada - Czech. Zachęcam także do wspólnego gotowania i odkrywania nowych potraw.

O przygotowanych przez Was przepisach możecie informować mnie na kilka sposobów:

  • na mój adres email: ryba022@o2.pl
  • profil bloga na facebooku
  • na stronie akcji na Durszlaku
  • w komentarzu na blogu 

Mam nadzieję, że wspólne gotowanie będzie wielką zabawą :)



 

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
kuchnie świata...od kuchni - litera C

Do napisania!
B

00:00, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
sobota, 25 maja 2013

Kochani!

Pierożki te przygotowałam jakiś czas temu na konkurs organizowany portal ZPierwszegoTloczenia. Niestety - nie udało mi się znaleźć w gronie laureatów, jednak pierożki wyszły pyszne tak więc chętnie podzielę się z Wami przepisem. Ciasto o smaku bazyliowo-czosnkowym, którym otulony został farsz z delikatnego drobiowego mięsa oraz mieszanki ziaren to naprawdę świetna propozycja na obiad! Przepis autorski.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju Kujawski ze smakiem z czosnkiem i bazylią
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonej bazylii
  • 400g ugotowanego mięsa z piersi kurczaka (ew. udek)
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 4-5 łyżek rosołu

Ugotowane wcześniej mięso rozdrabniamy blenderem lub bardzo drobno siekamy, mieszamy w miseczce razem z rosołem, sezamem, słonecznikiem oraz ziarnami dyni. Odstawiamy.
W sporej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i olej, a następnie zalewamy to wrzącą wodą i wyrabiamy gładkie ciasto (aby nie poparzyć sobie rąk w początkowej fazie mieszamy całość łyżką, a następnie dokańczamy wyrabianie rękoma).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, wycinamy z niego standardowe kółka na pierogi, farsz układamy pośrodku i zlepiamy brzegi ze sobą. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
piątek, 24 maja 2013

Kochani!

Co prawda minęła całkiem długa chwila od ostatniego podsumowania akcji (litera A) oraz mojego ostatniego wpisu jaki do niej dodałam. Jednak znów jesteśmy w grze! Dziś mam dla Was podsumowanie przepisów z krajów zaczynających się na literę B. Pozostałe kraje, oraz całość podsumowania można znaleźć na głównej stronie akcji - tutaj.

Wspólnymi siłami udało nam się przygotować 63 przepisy z 18 krajów, których nazwy zaczynają się na literę B. Łączna liczba przepisów dodanych do akcji to już ponad 300. Dziękuję Wam serdecznie za liczny udział w akcji - jeśli dodaliście do niej jakiś przepis, który nie pojawił się w podsumowaniu dajcie mi znać! Bardzo chętnie go dołączę :)

Już w poniedziałek zaczynamy nową edycję akcji - tym razem sponsoruje ją literka C.

Bahamy


Bahrajn


Bangladesz


Barbados


Belgia


Belize


Benin


Białoruś


Birma


Thiessa - Tilapia z pomidorami i czarną fermentowaną fasolą
Boliwia


Bośnia i Hercegowina


Botswana


Brazylia


Panna Malwina - Klopsiki w sosie pomidorowym
Brunei


Bułgaria


Thiessa - Bułgarska zupa z dyni
Thiessa - Sirene po Szopsku
Burkina Faso


Burundi


czwartek, 23 maja 2013

Kochani!

Chyba tylko ja potrafię zachorować po dniu spędzonym na słońcu w bezwietrzny dzień. I nie mówię tu wcale o jakimś udarze słonecznym - na Zielonej Wyspie to raczej niemożliwe. Nie, do mnie przypałętała się najzwyklejsza grypa! I to akurat teraz gdy za oknem zrobiło się ciepło, wieczory są długie i wszytko dookoła aż zachęca do spacerów. No nic - walczę z nią jak umiem - a dziś pomagały mi w tej walce pyszne drobiowe roladki. Z lekkim śródziemnomorskim akcentem w postaci suszonych pomidorów stanowią proste i smaczne główne danie. Przepis autorski.

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 12-16 suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych kostek oraz błonek. przecinamy wzdłuż na 3 kotleciki, które następnie rozbijamy i lekko posypujemy pieprzem oraz solą, Na środku każdego z kotlecików układamy suszone pomidory, a następnie całość zawijamy tworząc roladki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
wtorek, 21 maja 2013

Kochani!

Dziękuję wszystkim serdecznie za udział w konkursie! Wybór nie był łatwy, ponieważ wszystkie Wasze pomysły były niezwykle zaskakujące i ciekawe. Jednak po długim zastanowieniu udało mi się wyłonić dwie zwyciężczynie. Są to:

Luka Li z bloga szalonapatelnia, która zmodyfikowała przepis na kotleciki ziemniaczano-porowe dodając do kotlecików starty parmezan. "2 łyżki parmezanu dodałam do środka. Kolejne 2 łyżki pomieszałam z bułką tartą i łyżeczką sezamu. Kotleciki maczałam najpierw w jajku, a potem w tak przygotowanej panierce. Nadałam im też nietypowy kształt. Można powiedzieć, że to takie mini-kotleciki:)"

Drugą nagrodę otrzymuje Aleksandra F za przepis na Apple Crumble pisany wierszem

Apple crumble – typowo angielskie, w smaku anielskie!
Składników do ciasta niewiele potrzeba – 300g mąki , 175g cukru , 200g masła – tylko tyle trzeba.
Nadzienie z 450g jabłek robimy – obieramy je, wydrążamy, na centymetrowe kawałki kroimy. 50g cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cynamonu - to nie są składniki na cisto od wielkiego dzwonu. Nadzienie całe lekko mieszamy, owoców przy tym nie uszkadzamy.
Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
W tym czasie ręką w misce mąkę i cukier mieszamy, małe kosteczki masła dorzucamy. Całą masę w palcach ucierać jakby trzeba, by wyglądały jak okruchy chleba.
Masłem blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie, na samym spodzie nadzienie układamy ładnie. Na wierzch ciasto wysypujemy i ręką wyrównujemy.
Ciasto tylko przez 40-45 minut piec należy, kto nie wierzy niech uwierzy! Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać, to już znak, że ślinka może zacząć nam kapać

O tym, że ciasto jest bardzo słodkie pamiętajmy i z niesłodzoną bitą śmietaną lub jogurtem najlepiej podajmy! Smacznego

Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie oraz gratuluję nagrodzonym!
Do napisania!
B
14:08, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...