piątek, 24 czerwca 2011

Kochani!

Niestety, przez najbliższy tydzień raczej nie znajdę chwili na bloga :(. Kilka spraw osobistych wymaga niezwłocznej interwencji - no i trzymajcie za mnie kciuki, bo w ten weekend pora zaliczyć sesję :)

Jeśli będziecie się nudzić, a jeszcze nie widzieliście zapraszam do lektury mojego drugiego bloga - Ogr i Osiołek w Irlandii :)

A tym czasem - do napisania :)

Wszystkiego smakowitego
B

czwartek, 23 czerwca 2011

Kochani!

Trudno byłoby gotować wedle austriackiego stylu nie zrobić knedli :) Tyrolskie knedle strasznie kojarzą mi się z Austrią. Co prawda jest to potrawa pochodząca jeszcze sprzed czasów narciarskiego szaleństwa i drogich kurortów, jednak na pewno idealnie wpisuje się w tamtejsze warunki. Sycąca, tania, prosta i szybka w przygotowaniu. Knedle polecam do ulubionego sosu mięsnego lub jako dodatek do czosnkowej zupy. Przepis oryginalny tutaj, a poniżej mój, dostosowany do zawartości lodówki.

Składniki (na około 10 knedli wielkości małej pięści):

  • 3/4 czerstwej bagietki
  • 300-350 ml mleka
  • 3 łyżki wiejskiego smalcu (z dużą ilością skwarek)
  • 1 cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
  • duża szczypta suszonej pietruszki
  • mąka pszenna
  • garnek z osoloną wodą

Bagietkę pokrojoną lub połamaną na części zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Większe elementy nierozpuszczonej skórki bagietki wyrzucamy. Dodajemy jajko. Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i smalec. Po około 7-10 minutach dodajemy ją do masy bagietkowej i ponownie całość zagniatamy. Dodajemy pietruszkę, sól i pieprz do smaku i dosypujemy mąkę po woli do momentu uzyskania nielepiącej się konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulki. Surowe knedle wrzucamy jak pierogi do gotującej sie, osolonej wody i wyjmujemy po około 25-30 minutach.



Smacznego!
B


Tagi: obiadowe
20:30, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (12) »
środa, 22 czerwca 2011

Kochani!

Czasem mam wrażenie, że dostęp do blogów kulinarnych i agregatorów powinien być limitowany :) Zamiast ograniczeń wiekowych należałoby zastosować serię powitań pod tytułem "uwaga! treści mocno kuszące" lub "wchodzisz na własne ryzyko". Niestety tak nie jest, i chcąc nie chcąc człowiek natyka sie na te wszystkie zdjęcia, przy których cieknie ślinka a w umyśle zaczynają powstawać myli pod tytułem: "dobre! zjadłabym." Tak też tym razem było ze mną... Mopsica w Kuchni już kilka razy kusiła mnie zapiekankami ziemniaczanymi - a ja jakoś tak nigdy nie miałam czasu na ich wykonanie. Aż do teraz. Zawzięłam się, powiedziałam basta i ruszyłam do kuchni! Ze znalezionych tam składników w mojej głowie powstała zapiekanka. Mięsna z pysznym czosnkowym sosem. Serdecznie Wam ją polecam, bo nawet mój wybredny królik doświadczalny stwierdził, że jest uzależniająca :)

Składniki:

  • około 700g ziemniaków
  • łyżka soli
  • 250g łopatki wieprzowej
  • Delikat do mięs
  • 350 ml sosu czosnkowego z tego przepisu
  • 180g sera żółtego w plasterkach
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • duża szczypta oregano

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 8 do 10 minut. Tak aby były miękkie ale nie do końca ugotowane. W międzyczasie mięso tniemy w paseczki, doprawiamy Delikatem i smażymy bez tłuszczu około 5-6 minut. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami pocięte w talarki ziemniaczki, warstwę sera żółtego, mięso. Zalewamy to sosem czosnkowym. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, a następnie pokrojone w plastry pomidory, cebulę i paprykę. Posypujemy oregano i przykrywamy serem pociętym w paseczki. Tak przygotowaną zapiekankę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Podajemy.



Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
19:45, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
wtorek, 21 czerwca 2011

Kochani!

Co prawda nie mamy zimy ale czosnek moim zdaniem jest dobry na każdą porę roku. Szczególnie, gdy akurat gotuję dania z Austrii i znajduję informację o istnieniu austriackiej zupy czosnkowej. Krótka analiza składników utwierdziła mnie w przekonaniu, że na pewno ją zrobię. Co prawda to moja pierwsza zupa czosnkowa, ale do dziś pamiętam smak prostej czosnkowej polewki jedzonej w górach :) Ta przygotowana dziś ma zupełnie inny smak, jednak również jest pyszna i pożywna. Idealna jeśli potrzebujecie się rozgrzać. Co prawda nasza posiada kilka modyfikacji zastosowanych w oryginalnym przepisie jaki znajdziecie tutaj - jednak moim zdaniem wyszło jej to na dobre. Swoją stroną zastanawiam się czy jakakolwiek Austriaczka dodałaby do swojej zupy czosnkowej sos sojowy, tak jak zrobił to mój A gdy przyszedł i stwierdził, że zupa jest za mało wyrazista...

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • garść posiekanego koperku
  • 2 szczypty suszonej pietruszki
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • pokrojony w kostkę chleb do podania

Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do miseczki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim czosnek przez około 2-3 minuty, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodajemy mleko przez cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy rosół, pietruszkę, pieprz, koperek, sos sojowy i cukier. Zagotowujemy i podajemy z chlebem.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
19:28, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 20 czerwca 2011

Kochani!


Co prawda to nie sezon, ale mi się jakoś tak dyniowo ostatnio zrobiło :) Niedawno zapraszałam na australijską dyniową zupę - a dziś polecam sałatkę pieczoną dynią. Smakuje wyśmienicie i pasuje do wielu dań. Idealna również jako przekąska czy lekki lunch.

Składniki:

  • garść ulubionej sałaty
  • 1 pomidor
  • pół puszki kukurydzy
  • 10-15 plasterków ogórka
  • 1 mała cebula
  • 100- 150g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • papryka ostra, pieprz, sól, olej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu

Dynię polewamy odrobiną oleju, oprószamy pieprzem, papryką i solą, a następnie wkładamy do piekarnika na 40 minut w 180 stopni. Pod koniec pieczenia w salaterce mieszamy sałatę, plastry ogórka, pokrojony pomidor, posiekaną cebulę i kukurydzę. Całość polewamy sosem z sosu sojowego, octu, oleju i wody. Dodajemy upieczoną dynię i podajemy.


Smacznego!
B

Tagi: sałatki
14:48, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (5) »
piątek, 17 czerwca 2011

Kochani!

Dziś zabieram Was z gorącej Australii do pokrytej górami Austrii. Przez jakiś czas będziemy ucztować w Alpach - zobaczymy, jakie przygody kulinarne mają nam do zaoferowania. Na początek zaczynamy od solidnego obiadu. Naprawdę pyszne sznycle drobiowe w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach i groszku konserwowego. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj - a ja zapraszam Was poniżej na ten z moimi modyfikacjami :)

Składniki (na 2 osoby):

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • masło do smażenia
  • 2 jajka

Pierś z kurczaka myjemy, obieramy z błonek i tniemy na cienkie kotlety. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, koperek. W drugim rozmącamy jajka. Kotlety nacieramy delikatnie sokiem z cytryny, zanurzamy w jajku a następnie w bułce wymieszanej z przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni około 7 minut pod przykryciem co jakiś czas przewracając. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)



Smacznego!
B

 

Tagi: obiadowe
17:37, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (12) »
środa, 15 czerwca 2011

Kochani!

Dziś polecam salsę pomidorową która była wykorzystana jako sałatka do roladek wieprzowych z warzywami w marynacie curry. Salsa jest bardzo pyszna - lekko pikantna jednak mocno pomidorowa. Prosta w wykonaniu i posiadająca wiele zastosowań - jeśli potrzebujecie sałatki do obiadu, małej przekąski czy „dip'u” do chipsów lub paluszków - ta salsa nadaje się do tego doskonale.

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • szczypta oregano

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Można dodatkowo obrać je ze skórki. Cebulę i czosnek siekamy - dodajemy do pomidorów. Całość polewamy oliwą posypujemy pieprzem, solą i oregano. Mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

21:27, od-kuchni
Link Komentarze (6) »
wtorek, 14 czerwca 2011

Kochani!


Dziś zapraszam na australijskie finger-food. Znaleziony na aussiecooking.com.au przepis jest bardzo prosty, zawiera mało składników i jest zaskakująco smaczny. W dodatku ma wiele zastosowań. Tak przyrządzone jajka curry można stosować jako pastę jajeczną, bazę do tortów kanapkowych czy tez proponowaną poniżej przekąskę :)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżki curry
  • liście sałaty

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i curry. Ugniatamy to wszystko tłuczkiem na pastę. Gotowe nakładamy na sprężyste liście sałaty i podajemy.

Smacznego!
B

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Kochani!

Dziś zapraszam na propozycję obiadową. Twórczość własna, czyli szybkie w przygotowaniu i nie tak strasznie długie w oczekiwaniu roladki nadziewane kompozycją warzyw w pysznej marynacie z curry i papryki;). Szczególnie, jeśli skorzystacie z propozycji podania, czyli roladek w towarzystwie kaszy kuskus i salsy pomidorowej. Obiadek jest kolorowy, pożywny i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 250g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy Kamis Grill Klasyczny
  • 2 łyżki posiekanej papryki
  • 1 łyżka kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 10 posiekanych oliwek
  • wykałaczki

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy na kotleciki. Kotlety rozbijamy i nacieramy mieszanką octu, oleju, wody, curry, papryki i przyprawy do grilla. Wstawiamy na około godziny do dwóch do lodówki.
W międzyczasie mieszamy ze sobą posiekaną paprykę, cebulę, oliwki i kukurydze. Zamarynowane kotleciki rozkładamy, układamy na środku łyżkę farszu warzywnego i zawijamy w roladki spinając wykałaczką. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania z przykrywką. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami - w moim wypadku była to kasza kuskus i salsa pomidorowa.

 

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
23:02, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (7) »
niedziela, 12 czerwca 2011

Kochani!

Dziś propozycja na szybką i całkiem smaczną sałatkę. Australijska sałatka "Trzy Fasolki" idealnie nadaje się na szybki lunch lub wyjście awaryjne gdy goście pukają do drzwi ;) Jej zrobienie zajmuje 15 minut a smak jest zadowalający - jednak nie powala na kolana :) Jej zaletą jest jednak dodatkowo sytość i dostępność składników :). Przepis oryginalny - tutaj.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 1 słoiczek konserwowej fasolki szparagowej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 duże listki bazyli
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Do miski wrzucamy odsączone z zalew fasolki. Dodajemy posiekaną cebulę i papryczkę chilli (uprzednio pozbawioną pestek). W szklance mieszamy oliwę z oliwek, ocet, cukier, posiekaną bazylię i musztardę. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Podajemy.

Smacznego!
B


Tagi: sałatki
18:42, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...