piątek, 29 czerwca 2012

Kochani!

Na pewno każdy z Was ma jakąś sałatkę lub surówkę która kojarzy mu się z obiadami w domu rodzinnym. Z młodymi ziemniakami i koperkiem, pysznym schabowym i maślanką. W moim domu taką letnią sałatką do wszystkiego były pomidory ze śmietaną. Lekkie, słono- pikantne ze szczyptą cukru, odrobiną cebuli - takie w wersji najprostszej. Czasem z koperkiem lub szczypiorkiem aby podkreślić ich letni, świeży charakter. Do tej pory pomidory ze śmietaną często goszczą na moim obiadowym stole, a nawet czasem na niego nie zdążą trafić, bo A. potrafi pałaszować je w locie. "Zrobisz mi pomidorki?" pyta, "Zrobię, zrobię" - bo dlaczego by nie skoro są takie pyszne?

Składniki (na 4 osoby):

  • 6-7 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała kwaśna śmietana (200g) 18% (można zastąpić jogurtem 0%)
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku lub pęczek szczypiorku

Pomidory sparzamy a następnie tniemy w cienkie plasterki, wkładamy do miski. Cebulę tniemy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Koperek lub szczypiorek siekamy i również dodajemy do miski z pomidorami. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy cukier, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do miski z pomidorami, dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:01, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 28 czerwca 2012

Kochani!

Dziś zapraszam was na ciekawą zupkę-śmieciówkę. Pełną kolorowych warzyw, delikatnie kwaśno-pikantna i bardzo sycąca. Skusicie się? Przepis autorski.

Składniki (na około 2 porcje):

  • 1 kapusta pak choi
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała garść papryczek jalapeno
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru

Do gotującego się rosołu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną kapustę pak choi, sos rybny, cukier, posiekane papryczki jalapeno, oraz sok z limonki. Całość co jakiś czas mieszając gotujemy przez następne 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze około 2-3 minut i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:01, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 27 czerwca 2012

Kochani!

Irlandzcy kibice zawojowali serca Polaków podczas tegorocznych mistrzostw Euro 2012 w Polsce i na Ukrainie. Z tego co obija mi się o uszy nie jesteśmy w tym odczuciu osamotnieni i Irlandczycy z czułością w głosie wspominają Polskę i planują tu wrócić - dla krajobrazów, ludzi i jedzenia. A jeśli i Wy macie ochotę przenieść swoje kubki smakowe na chwilę na Zieloną Wyspę, tak książka uczyni to zadanie zdecydowanie prostszym i tańszym do wykonania.

Darina Allen to bardzo znana postać irlandzkiego świata kulinarnego. Autorka wielu książek kulinarnych, doskonały szef kuchni, właścicielka jednej z lepszych restauracji i szkół kulinarnych w Irlandii - Ballymaloe Castle, ale przede wszystkim niezwykle ciepła osoba. Widać to w jej mimice, słowach, pasji. Darina całym sercem oddaje się gotowaniu i tradycji. Ze zwykłych rzeczy uczyniła swoją pasję i zaraża nią cały świat.

Książka "Irish Traditional Cooking" doczekała się kilku reedycji, nowych okładek i poprawek kosmetycznych. W moim posiadaniu jest wersja najnowsza, co wcale nie przeszkadza temu aby otwierając karty książki przenieść się na chwilę na irlandzką wieś, wsłuchać w beczenie owiec, zjeść jeżyny rosnące przy drodze czy poszukać "muszli" po odpływie.Nie jest to może tom szczególnie bogaty w zdjęcia kulinarne, nie znajdziecie tu typowego "porn food" - jednak ma to swój urok. Prezentowane fotografie są niesamowicie ciepłe, rustykalne i klimatyczne. A dobra jakość papieru na jakim wydrukowano książkę dodatkowo zachęca po sięgnięcie na półkę.

Darina zaczyna swoją opowieść od historii, bo przecież to właśnie ona przez setki lat kształtuje zwyczaje kulinarne kraju. Opowiada jak koleje losu wielu irlandzkich pokoleń wpłynęły na upodobania smakowe jej rodaków. Opowiada przy tym o swoim szczęśliwym dzieciństwie spędzonym na sielskiej irlandzkiej wsi, o wspomnieniach ludzi których znała i historiach które słyszała. Wiele przepisów w książce posiada swoją historię, czy to samego powstania dania czy też dotyczącą okazji w jakich było lub jest serwowane.

Aby ułatwić znalezienie czytelnikowi konkretnego przepisu wśród ponad 300 receptur zawartych w książce, jest ona podzielona na pomocne rozdziały.

  • Słowo Wstępu
  • Wprowadzenie
  • Historia jedzenia w Irlandii
  • Irlandzkie manuskrypty kulinarne
  • Rosoły i Zupy
  • Jajka
  • Ryby
  • Gra (Polowanie)
  • Drób
  • Baranina
  • Wołowina
  • Wieprzowina
  • Podroby
  • Ziemniaki
  • Warzywa
  • Leśne jedzenie
  • Desery
  • Chleby i Naleśniki
  • Produkty mleczne
  • Owies i inne zboża
  • Ciasta i Herbatniki
  • Napoje i Przetwory
  • Indeks
  • Bibliografia
  • Podziękowania

Tak jak widzicie tematyka książki jest dość obszerna i dokładnie podzielona co zdecydowanie ułatwia znalezienie poszukiwanego przepisu. Wiele przepisów pochodzi z zapisków zwykłych ludzi, część z nich jest autorstwa samej Dariny.

Jeśli więc macie zamiar zainteresować się kuchnią Zielonej Wyspy nieco bardziej i akurat szukacie "drobnej" pomocy naukowej warto zwrócić uwagę na tę książkę.

Niestety ogromnym minusem jest fakt iż książka dostępna jest jedynie w języku angielskim.

Strona internetowa autorki znajduje się tutaj.

Książka na Amazon.com

Tytuł: "Irish Traditional Cooking"
Autor: Darina Allen
Wydawnictwo: Gill & Macmillan
Oprawa: Twarda
Stron: 336
Cena: 35 Dolarów/ 28 Euro/ 25 Funtów

Do napisania!
B

Tagi: recenzje
00:00, od-kuchni , Recenzje
Link
wtorek, 26 czerwca 2012

Kochani!

Dziś zapraszam Was na pyszną wątróbkę, która moim zdaniem posmakuje nawet przeciwnikom tego dania (tylko ciiii... nie mówcie im co jest w środku!). Bogaty w smaku sos, pełen soczystych i słodkich czereśni z lekko orzeźwiającą nutką mięty. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka lub samodzielny obiad. Serdecznie polecam. Przepis autorski.

Składniki:

  • 150-200g wątróbki drobiowej
  • 150-200g świeżych, soczystych czereśni
  • garść świeżych liści mięty
  • 150ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty płatków chilli
  • 1 łyżka oleju

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą i płatkami chilli i odkładamy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. W garnku mieszamy ze sobą wino, czereśnie, miętę oraz cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy przez następne 10-15 minut, tak aby sos odrobinę zgęstniał. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego wątróbkę, dokładnie obsmażamy z obu stron przez około 5 minut a następnie zalewamy całość przegotowanym wcześniej sosem. Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:02, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 25 czerwca 2012

Kochani!

Wczoraj zapytałam na Facebook'owej stronie bloga o pomysły na wykorzystanie kolorowych pomidorków jakie udało mi się kupić na targu. Jola z bloga Smaki Mojego Domu zaproponowała sałatkę. I tak idąc tym tropem zrobiłam sałatkę idealną na lekki, letni obiad. Z bogatą w odżywcze składniki kapustą pak choi, kolorowymi pomidorkami i soczystym kurczakiem pieczonym w sezamie. Do tego powstał niezwykły cytrusowo-pikantny sos, który idealnie dopełnił smak pozostałych składników. Swoją stroną nie wiem czy wiedzieliście ile odmian pomidorów można napotkać na swojej kulinarnej drodze? Tutaj znajdziecie całkiem obszerne zestawienie tych słodkich kulek we wszystkich kolorach tęczy.

Składniki (na 1 osobę):

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 3 średnie pomidory (ja użyłam kolorów żółtego, zielonego i czerwonego)
  • 1 kapusta chińska pak choi
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/4 limonki
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 5-6 łyżeczek oliwy z oliwek Monini Extra Virgin
  • 7-8 łyżek sezamu
  • 4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spodeczku lub małym talerzyku mieszamy ze sobą sos sojowy, wędzoną paprykę, imbir, sól, 2 łyżeczki brązowego cukru oraz ocet, odstawiamy. Na drugi spodek lub mały talerzyk wysypujemy sezam. Kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i tniemy w spore plasterki. Każdy plasterek obtaczamy najpierw w przygotowanej wcześniej marynacie, następnie w sezamie i układamy na kratce, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznej warstwy, nacinamy kilka razy wzdłuż a następnie siekamy na drobne kawałki. W garnku łączymy ze sobą wodę, posiekaną trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli oraz 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidory myjemy i tniemy na 8 części. Kapustę pak choi myjemy, odcinamy 1 centymetr dolnej części i dzielimy kapustę na pojedyncze liście. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na nią liście pak choi i po czym obgotowujemy je 1-2 minut. Na talerzu układamy liście kapusty pak choi, pokrojone pomidory oraz kurczaka. Całość polewamy sosem powstały z połączenia oliwy z oliwek Monini z wcześniej przygotowanym wywarem z trawy cytrynowej. Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 24 czerwca 2012

Kochani!

Gdy zobaczyłam na blogu Gary i Ja te czosnkowe bułeczki, od razu w mojej głowie pojawiła się wizja sobotniego poranka. Spokojnego przebudzenia i rozpoczęcia dnia od pysznych ciepłych bułeczek, pełnych aromatycznego czosnku (A. wyjechał na kilkanaście dni tak więc czosnek o poranku mi nie szkodzi :) ), pokrytych świeżym masłem i warzywami. Tak więc z uśmiechem na ustach przystąpiłam do realizowania mojej wizji. I wiecie co? Wcale się nie zawiodłam. Bułeczki pięknie rosną, są mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Serdecznie polecam.

Składniki (na około 3-4 bułeczki):

  • 240g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30ml ciepłego mleka
  • 130ml ciepłej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki solonego masła
  • duża szczypta oregano

W małej miseczce mieszamy ze sobą mleko, drożdże i cukier, odstawiamy na chwilę aby zaczyn zaczął pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie do miski z mąką wlewamy wodę, dodajemy zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie, dzielimy je na 3-4 części i z każdej formujemy wałeczek długości około 20 centymetrów, ewentualnie podsypując mąką. Na każdym wałeczku zawiązujemy na środku supełek, jeden z końców podkładamy pod spód a drugi na wierzch i wciskamy w środek bułeczki. Tak przygotowane bułki odkładamy do wyrośnięcia na wysypaną mąką blaszkę na jakieś 30 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz rozpuszczamy masło i dodajemy do niego oregano oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte bułeczki smarujemy czosnkowym masłem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (7) »
sobota, 23 czerwca 2012

Kochani!

Kilka dni temu przedstawiałam Wam prosty sposób na zrobienie sosu teriyaki w domowym zaciszu. Dziś pierwszy z pomysłów na jego wykorzystanie. Pyszne, soczyste kawałki piersi z kurczaka smażone z warzywami. Oczywiście zachęcam Was do dowolnym warzywnych kombinacji - nam w tej wersji smakowało najlepiej :)

Składniki (na 2 osoby):

  • 300-350g piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 garść grzybów mun
  • 100ml + 50ml sosu teriyaki z tego przepisu (lub kupnego)
  • makaron do podania
  • 1 łyżka oleju

Mięso myjemy i tniemy na paski, przekładamy do miseczki i zalewamy 100ml sosu teriyaki, odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie paprykę myjemy i tniemy w słupki, cebulę w półplasterki, grzyby mun zalewamy wrzątkiem, przepłukujemy a następnie tniemy w cienkie paski. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wrzucamy razem z sosem na rozgrzany na patelni olej, przesmażamy przez około 5 minut po czym dodajemy warzywa i pozostały sos. Smażymy kolejne 5-8 minut, aż papryka uzyska pożądaną przez nas miękkość. Podajemy ciepłe z chińskim makaronem.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
01:39, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 czerwca 2012

Kochani!

PITAJA, zwana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką to pochodzący z Meksyki u Ameryki środkowej niezwykle ciekawy owoc. Prezentuje się jako soczyście różowy (lub żółty) owal (w kształcie jajka) porośnięty swoistymi łuskami - prawdopodobnie stąd też wywodzi się smocza wersja nazwy owocu. Aktualnie pitaja jest szeroko uprawiana w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Wietnam, Malezja, Filipiny, Tajwan czy południowe Chiny. Ciekawostką jest fakt iż smoczy owoc przez Azjatów został odkryty nie dalej jak sto lat temu. Przywieziony do Wietnamu przez Francuzów, którzy sprzedawali go jako piękną roślinę ozdobną - kwiaty pitaji zakwitają pięknie nocą, dzięki czemu roślina zwana jest również kwiatem księżycowym lub damą nocy. Na szczęście Azjaci odkryli także smakowe właściwości rośliny i upowszechnili jej uprawę.

Po przekrojeniu owocu naszym oczom ukazuje się soczysty miąższ w kolorze czerwonym lub białym, przetykany mnóstwem drobnych, białych nasionek. Miąższ sam s sobie jest bardzo lekki, soczysty i mało wyrazisty. Przypomina w smaku lekko rozwodnione kiwi.

Jak jeść? Najwygodniej smoczy owoc przekroić na pół a następnie wyjeść środek łyżeczką. Jeśli jednak macie ochotę w jakiś sposób urozmaicić pitają swoje danie można z powodzeniem wykorzystać ją do sałatek, deserów czy koktajli.

Jej ogromnym plusem jest niska kaloryczność - owoc średnio zawiera około 50 kcal. Dodatkowo dzięki spożywaniu pitaji uzupełniamy witaminy B, C, E oraz fosfor i wapń. Smoczy owoc to doskonała przekąska dla ludzi mających problemy ze wzrokiem, nadciśnieniem czy żołądkiem.

Do napisania!
B

środa, 20 czerwca 2012

Kochani!

Lato w Irlandii w tym roku jest wyjątkowo kapryśne... Temperatura nas nie rozpieszcza, nie mówiąc już o słońcu które wychyla się zza chmury raz na jakieś 5 dni, po czym ponowie ucieka z wyspy. W te ciepłe dni przypominamy sobie ciepłe wakacje, morskie kąpiele i raczymy się owocowymi koktajlami. Tym razem w naszych szklankach zagościł melon i kiwi, duet zdecydowanie wart polecenia!

Składniki (na około 500ml):

  • 1 melon (użyłam rodzaju Galia)
  • 2 dojrzałe kiwi
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 100-150ml mleka

Do dzbanka wkładamy miąższ z melona pozbawiony pestek, miąższ z kiwi, dodajemy sok z pomarańczy, mleko oraz miód. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przelewamy do szklanek i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
20:15, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 czerwca 2012

Kochani!

Ostatnio naszła mnie ochota na kurczaka w sosie teriyaki, nie chciałam iść na łatwiznę i kupować gotowego sosu w sklepie, tak więc postanowiłam się zabrać za przygotowanie go w domu. Jest to zadanie niezwykle proste, jednak wymagało krótkiej lektury. Dlaczego? Szkół przygotowania tego prostego sosu jest tyle ilu kucharzy... Na portalu Sushi-online.pl znajduje się prosty przepis, bez użycia skrobi do zagęszczania sosu, zawiera jednak sake, którego nie posiadałam. Z kolei na stronie teriyakisaucerecipe.blogspot.ie znajduje się kilka prostych przepisów na różne wersje sosu teriyaki - niestety wszystkie z nich zawierają rzeczoną mąkę... Postanowiłam więc połączyć ze sobą kilka wersji sosu i stworzyć moją wersję, bez mąki i sake za to z wódką. Efekt wart polecenia.

Składniki (na około 250-300ml sosu):

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1,5 łyżki miodu
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wódki

W rondelku mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagotowujemy. Trzymamy na zmniejszonym ogniu przez około 20-25 minut gotujemy aby sos odrobinę zgęstniał. Studzimy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:17, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...