wtorek, 31 lipca 2012

Kochani!

Ogórek idealnie wpisuje się w scenerię letniego, orzeźwiającego obiadu (tutaj pewnie mój tata, wykrzyknąłby, że próbuję go otruć...) - jest soczysty, lekki i ma to coś! Nic dziwnego, że wiele krajów posiada swoje wersje sosów do potraw właśnie z dodatkiem ogórka. Tym razem polecam Wam Indyjską ogórkową raitę - orzeźwiająco-pikantny sos jogurtowy, który idealnie komponuje się z indyjskimi plackami, mięsami czy też przekąskami. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata".

Składniki:

  • 500g jogurtu typu greckiego
  • 1 długi ogórek
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina ostrej papryki do smaku

Jogurt przelewamy do większej miseczki i przez chwilę mieszamy energicznie łyżką. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy z wody i dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy kumin, delikatnie przestudzamy i dodajemy do jogurtu razem z cukrem, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką, dokładnie mieszamy. Podajemy po kilku godzinach, w czasie których schładzamy raitę w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 30 lipca 2012

Kochani!

Jutro kończy się konkurs z podstawką Hop Hop. Serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału!

Post konkursowy znajduje się tutaj.

 

 

Do napisania!
B

20:49, od-kuchni , Informacje ogólne
Link

Kochani!

Jakiś czas temu opublikowałam na blogu przepis na sos Hoisin. Dziś propozycja która łączy w sobie właśnie ten sos z mięsem kaczki - co jest dla mnie swoistym mistrzostwem świata. Do tego odrobina makaronu i pyszny obiad gotowy. Przepis autorski.

Składniki (na 1-2 osoby):

  • 1 pierś z kaczki
  • 3/4 szklanki sosu Hoisin (polecam ten przepis)
  • 250g makaronu paparadelle
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 7-8 szalotek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • odrobina sezamu i zielonej cebulki do podania

Pozbawioną skóry i tłuszczu pierś z kaczki myjemy i tniemy na cienkie paski, a następnie wkładamy do miseczki. Dodajemy odrobinę sosu Hoisin, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie obieramy szalotki, nacieramy oliwą i układamy w naczyniu do zapiekania, a następnie zapiekamy około 20 minut w temperaturze 150 stopni. W międzyczasie wstawiamy makaron i rozgrzewamy olej sezamowy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso kaczki i smażymy co jakiś czas je obracając przez około 10-15 minut. Kaczka powinna w tym czasie zacząć lekko brązowieć. Następnie na patelnię wlewamy resztę sosu i przesmażamy całość jeszcze 2-3 minuty. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, dodajemy sos i upieczone szalotki. Podajemy ciepłe posypane sezamem i zieloną cebulką.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
niedziela, 29 lipca 2012

Kochani!

Nie potrafię odmówić sobie śniadania. Chociażby miał to być zwykły jogurt jedzony gdzieś w locie pomiędzy zakładaniem jednej a drugiej skarpetki - ciężko byłoby mi wyjść z domu nie jedząc nic. Tym niemniej chętniej zajadam się śniadaniem smacznym i nietypowym - takim jak na przykład kanapki z pastą z kurczaka o smaku Teriyaki. Delikatny smak kurczaka ze słodko-słoną nutą i dodatkiem cebuli to wymarzony dodatek do porannej kanapki :). Przepis autorski.

Składniki:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 150-200ml sosu Teriyaki(polecam ten przepis)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • pieprz i sól do smaku

Pierś z kurczaka myjemy, obieramy z błonek i tniemy w kostkę. Do małego rondelka wkładamy kurczaka i zalewamy go sosem Teriyaki, tak aby sos zakrywał kurczaka. Gotujemy około 25-30 minut. Do blendera wkładamy ugotowane kawałki kurczaka i cebulę pokrojoną w kawałki, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Pastę przekładamy do miseczki, dodajemy majonez lub jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i solą a następnie mieszamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
01:13, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 lipca 2012

Kochani!

Ten cudownie słodko-pikantno-słony w smaku sos to niezwykle popularny dodatek w kuchni chińskiej. Ciężko jednak go znaleźć na półce w polskim sklepie... Na szczęście składniki do jego przyrządzenia tak trudne do znalezienia nie są. Wystarczy odrobina sosu sojowego, masła orzechowego, octu i przypraw aby cieszyć się wspaniałym dodatkiem do potraw który może być serwowany zarówno na ciepło jak i na zimno! Przepis pochodzi ze strony Food.com.

Składniki (na około 3/4 szklanki):

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej w zależności do smaku)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ostry sos do smaku
  • pieprz do smaku

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki poza czosnkiem, ostrym sosem i pieprzem. Energicznymi ruchami łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy - sos będzie gęsty i taki ma też być. Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz próbując co jakiś czas w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości. Podajemy do dań chińskich. 

Smacznego!
B

Tagi: sosy
02:34, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 lipca 2012

Kochani!

Gdy tylko zobaczyłam na blogu Moje Wypieki to ciasto, wiedziałam że nadejdzie taka chwila gdy zagości ono w moim piekarniku. Nie wiem czy przyciągnęła mnie nazwa, uzależnienie od smaku mleka w proszku czy też piękne zdjęcie Dorotki, ale stało się! Mleczna kanapka zawitała na mój talerz i zaczęła się tam pysznić. I smakować - chociaż tak jak wspomniała także Dorota - pojawiły się głosy, że masa jest mdła... Nie była ona mdła dla mnie, o co to to nie! Jednak jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem mleka w proszku lepiej zmieńcie masę na coś innego, bo sam biszkopt jest pierwsza klasa :)

Składniki:

cytuję za Dorotus:


na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

 

Ciasto przed podaniem najlepiej odrobinę schłodzić - nie za mocno ponieważ po dłuższym przebywaniu w lodówce masa robi się zdecydowanie zbyt twarda. Jeśli przed podaniem ciasto musicie przechowywać dłużej niż kilka godzin, pamiętajcie wyjąć je z lodówki na godzinę do dwóch przed podaniem.
Ciasto dodatkowo można udekorować orzechami.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:19, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (6) »
czwartek, 26 lipca 2012

Kochani!

Colcannon. Pod tą tajemniczą nazwą ukrywa się nic innego jak ziemniaczane puree o odrobinę bardziej kremowej konsystencji z dodatkiem wybranego przez kucharza warzywa. Colcannon spotyka się w wersji z korzeniem pietruszki lub pasternaku, kapusty czy też zielonej cebulką. W Irlandzkiej historii nie jest on potrawą bez znaczenia. Pisano o nim wiersze i śpiewano piosenki, a w okresie Halloween w puszystej ziemniaczanej masie ukrywano pierścień i naparstek - szczęśliwiec, który odnalazł pierścień mógł się spodziewać szybkiego zamążpójścia, jednak w przypadku odnalezienia naparstka biesiadnika czekał los starej panny. Tak więc zachęcam Was do wypróbowania tego delikatnego w smaku dodatku - doskonale zastąpi zwykłe ziemniaki do niedzielnego obiadu. Przepis oryginalny pochodzi z książki Irish Traditional Cooking autorstwa Dariny Allen.

Składniki (na 2 osoby):

  • 5-6 ziemniaków
  • 1/2 kapusty włoskiej (lub według upodobań korzenia pietruszki, zielonej cebulki, jarmużu lub innego warzywa)
  • 100-150ml mleka
  • 1-2 łyżek masła
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu gdy będziemy w stanie delikatnie nakłuć je widelcem. Po tym czasie odlewamy 2/3 wody, garnek przykrywamy pokrywką i dogotowujemy ziemniaki do miękkości.
W międzyczasie kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przecinamy na pół i tniemy na paski w poprzek włókien. Pociętą gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ucieramy na bardzo puszyste puree z dużą ilością mleka, dodajemy ugotowaną kapustę i dokładnie mieszamy w szybkim tempie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z łyżką masła na wierzchu.

 

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
środa, 25 lipca 2012

Kochani!

Ciasteczka nie goszczą za często na blogu, pomimo walizki wypchanej kolorowymi foremkami w 100 kształtach nigdy nie mogę zdecydować się na odpowiedni kształt do smaku i tak spacerując po sklepach dokupuję kolejne rozmiary i kształty które później przy wycinaniu i tak zastępuje mały słoiczek. Jednak ciasteczka to takie wspomnienie dzieciństwa. Piątkowe wieczory spędzane z babcią na robieniu pysznych kakaowych ciasteczek. Do tej pory piątek wieczorem jest moim ulubionym dniem na pieczenie. Po długim tygodniu zaszywam się w kuchni i spędzam czas na tym co relaksuje mnie najlepiej. Odmierzam, czytam, inspiruję się, wącham i smakuję. Piekę. Tym razem czas na markizy. Znalezione tutaj u Dorotuś na jej niezawodnych Moich Wypiekach. Ciacha przełożyłam kremem mlecznym z forum cincin. Połączenie naprawdę godne polecenia.

Składniki (na około 25 markizów):

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g orzechów laskowych
  • 10 łyżek mąki + mąka do podsypania
  • 4 łyżki kakao
  • 250g serka mascarpone
  • 100-150g mleka skondensowanego słodzonego

Masło ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i jakiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, kakao oraz orzechy i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 1-2mm ewentualnie podsypując mąką i wycinamy kółka, które układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez około 8-9 minut. Studzimy. Z serka i mleka skondensowanego robimy krem. Serek miksujemy i porcjami dodajemy do niego mleko, tak aby uzyskać pożądany smak i konsystencję. Jeśli krem wyjdzie Wam za rzadki, można dodać do niego mleka w proszku aby go odrobinę zagęścić. Wystudzone ciasteczka przekładamy gotowym kremem. Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:01, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (3) »
wtorek, 24 lipca 2012

Kochani!

Myśl o kotletach z piersi kurczaka panierowanych w pistacjach towarzyszyła mi już od jakiegoś czasu. Nie do końca wyobrażałam sobie jeszcze dobór przypraw, jednak nareszcie wszytko ułożyło się w jedną całość. Lekko pikantną, aromatyczną pokrytą przepysznymi pistacjami. Smaku całości niezwykle dopełnia wino Gewurztraminer d’Alsace - niezwykle bogate i aromatyczne lecz jednocześnie orzeźwiające wino Alzackie. Połączenie to idealnie nadaje się na romantyczną kolację lub wykwintny obiad w gronie przyjaciół. Przepis autorski.

Składniki (na około 2 osoby):

  • około 300-350g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej papryki Pimentón Picante
  • 1 mała garść suszonego estragonu
  • sok z 1/4 limonki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • odrobina soli
  • 2 duże garści wyłuskanych, niesolonych pistacji
  • olej do smażenia

W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z limonki, estragon, paprykę, imbir oraz sól, ostawiamy. Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błon i tniemy na bardzo cienkie kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w przygotowanej wcześniej mieszance przypraw i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W międzyczasie pistacje wkładamy do woreczka i roztłukujemy na drobne kawałki za pomocą tłuczka.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kotlecików wyjmujemy, obtaczamy w pistacjach i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy po około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 23 lipca 2012

Kochani!

Sos pesto to świetny Włoski klasyk. Przeważnie spotykane w wersji Genovese (z liści bazylii) lub Siciliana (z suszonych na słońcu pomidorów) podbiło serce nie jednego smakosza. I o ile uwielbiam makaron, chleb lub sałatkę z dodatkiem tych klasyków dziś postanowiłam poszukać czegoś innego. Liście buraka również doskonale nadają się do przyrządzenia tego zielonego dodatku. Pesto z liści buraka jest o wiele bardziej wyraziste w smaku niż klasyczna wersja, jednak zdecydowanie podbiło moje kubki smakowe. Przepis autorski.

Składniki:

  • 2 garści umytych i drobno posiekanych liści z buraka
  • 1,5 garści orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej Kamis
  • 10g parmezanu

Do blendera wrzucamy liście z buraka i dodajemy sól, miksujemy przez kilka minut aby uzyskać papkę. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie miksujemy kilka minut aż orzechy i parmezan będą odpowiednio rozdrobione a całość uzyska konsystencję nadającą się do smarowania. W razie potrzeby można zwiększyć ilość oliwy aby pesto zrobiło się rzadsze. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...