czwartek, 30 sierpnia 2012

Kochani!

Dziś kolejna z sałatek, które doskonale zamiast "do" sprawdzą się "zamiast" obiadu. Ot, taka zdrowa, letnia wersja posiłku. Mieszanka rukwi wodnej z rukolą, do tego odrobina tuńczyka, słodkich, dojrzałych pomidorów i szczypiorku. A to wszystko podkręcone zielonym pieprzem i moim ukochanym sosem miodowo-musztardowym. Serdecznie polecam. Przepis autorski.

Składniki:

  • 300g mieszanki sałat rukwi wodnej i rukoli (można zastąpić samą rukolą)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1,5 łyżki musztardy rosyjskiej

W szklance przygotowujemy sos miodowo-musztardowy. Mieszamy ze sobą jogurt, musztardy oraz płynny miód, odstawiamy. W sporej misce mieszamy sałatkę, pomidorki koktajlowe oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i zielony pieprz, po czym całość ponownie bardzo delikatnie mieszamy. Gotowe polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (4) »
środa, 29 sierpnia 2012

Kochani!

Nie będę zaprzeczać - uwielbiam makaron. Czasem mam wrażenie, że gdyby nagle za sprawą jakiś przedziwnych kosmicznych stworzeń z ziemi zniknęły ziemniaki, ryże, kasze oraz inne podobne dodatki, a pozostał makaron, moje ręce od razu chwyciłyby najbliższą paczkę i z wyrazem twarzy w stylu Tolkienowskiego Golluma szeptałabym "Mój Skarbie". Na szczęście nic nie zapowiada takiej tragedii i wszystkie kasze oraz ryże mogą spać spokojnie. Niemniej jednak dziś zapraszam was na pyszną pastę -  coś dla prawdziwych mięsożerców. Przepis autorski.

Składniki (na 2 osoby):

  • 250 - 300g makaronu farfalle
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200g bekonu (można zastąpić chudym boczkiem)
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 średnia cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire 
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • szczypta pieprzu

Kurczaka myjemy, tniemy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki śmietanki, sos Worcestershire, imbir, paprykę, sól oraz pieprz. Odstawiamy na 15 minut.  Bekon pozbawiamy tłuszczu i siekamy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, pietruszkę siekamy drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę oraz bekon, podsmażamy przez 2-3 minuty po czym dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy pietruszkę. Smażymy całość przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepłe z ugotowanym w międzyczasie makaronem.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (8) »
wtorek, 28 sierpnia 2012

Kochani!

Śniadanie. Najważniejszy posiłek dnia. Niestety jest też tym na który mamy najmniej czasu, zabiegani jemu często coś w pośpiechu, często łapiąc w locie niezdrowe kęsy szybko przygotowanego jedzenia. Marzy mi się możliwość celebrowania śniadań. Codziennie. Powolnego wstawania z łóżka, przygotowywania porannych pyszności przed wyjściem z domu, braku gonitwy. Na takie chwile pozwalam sobie w weekendy, gdy słońce leniwie wdziera się przez okna budząc mnie do życia. Są momenty w których trudno odmówić sobie czegoś pysznego. Na przykład takich placuszków - z rozpuszczoną mleczną czekoladą i pianą z białek, dzięki której są fantastycznie puszyste. Do tego ulubiony słodki sos i owoce. Co powiecie na takie śniadanie? Przepis autorski.

Składniki (na 9-12 sztuk):

  • 2 jajka
  • 1,3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 100g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki brązowego cukru

Do rondelka odlewamy odrobinę mleka, wrzucamy połamaną w kostki czekoladę i masło, na małym ogniu co jakiś czas mieszając podgrzewamy całość do momentu rozpuszczenia czekolady, zestawiamy z ognia i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawiamy. Do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy zawartość rondelka i mieszamy. Następnie do mleka przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier i miksujemy na gładką masę, którą następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Z gotowego ciasta na rozgrzanej patelni smażymy placuszki (postępujemy tak samo jak przy smażeniu naleśników czekając aż ciasto się zetnie z jednej strony, a następnie przekręcając placuszek na drugą i dosmażając). Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (6) »
sobota, 25 sierpnia 2012

Kochani!

Zdecydowanie trudno nie znać tego popularnego indyjskiego napoju. Idealnie łagodzi smak każdej ostrej hinduskiej potrawy, gasi pragnienie i smakuje rajem. Tak bo właśnie rajem smakuje mi mango. Ma w sobie tą ciekawą nutkę niedopowiedzenia, słodyczy i obietnicy wiecznych rozkoszy. Może to właśnie mango, a nie jabłko skusiło Ewę? Wcale by mnie to nie zdziwiło... Przepis na Mango Lassi zaczerpnięty z tej strony lekko zmodyfikowany.

Składniki:

  • 1-2 dojrzałe mango (użyłam 2, ponieważ lubię intensywny smak lassi)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • brązowy cukier do smaku
  • szczypta soli
  • pokruszone ziarna kardamonu do ozdoby (opcjonalnie)

Mango obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i sam miąższ wkładamy do pojemnika blendera. Dodajemy schłodzony jogurt i mleko oraz sól. Całość miksujemy około 1-2 minut. Dosypujemy cukier co smaku, ponownie przez chwilę miksujemy i rozlewamy do szklanek. Gotowe można udekorować pokruszonymi ziarnami kardamonu. Mango Lassi można przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
01:01, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (4) »
piątek, 24 sierpnia 2012

Kochani!

Moja ogromna ochota na ciasteczka wygrała! Tydzień bez domowych słodyczy okazuje się tygodniem straconym. A jeśli dodamy do tego słonawe masło orzechowe, może się okazać że czeka nas całkiem udana chwila w kuchni. Słodkie, wyśmienicie kruche z cudownym charakterystycznym posmakiem masła orzechowego. Jeszcze ciepłe prosto dla Was :) Przepis zaczerpnięty z bloga Cukrowej Wróżki, znajdziecie go tutaj. U mnie delikatnie zmodyfikowany.

Składniki (na około 25-27 ciasteczek):

  • 170g solonego miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego, drobnego cukru
  • 3/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki

Miękkie masło ucieramy mikserem razem z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło orzechowe i kontynuujemy ucieranie. Następnie wbijamy jajko, wlewamy ekstrakt i ponownie ucieramy. Do tak przygotowanej masy maślanej przesiewamy mąkę i całość zagniatamy na wilgotne, jednolite ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy rękoma małe kule (uwaga ciasto może się wam lekko kruszyć, ale nie przejmujcie się, pod wpływem ciepła waszych rąk kulki się uformują), które następnie rozpłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 15-17 minut do momentu delikatnego zbrązowienia brzegów. Studzimy na kratce i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (10) »
czwartek, 23 sierpnia 2012

Kochani!

Moje zamiłowanie do sałatek jest zdecydowanie widoczne na blogu, nic więc dziwnego, że przechodząc obok półki z książkami kulinarnymi w mojej ulubionej księgarni od razu rzuciła mi się w oczy ta pozycja. "The Perfectly Tossed Salad" autorstwa mieszkającej w stanach autorki kulinarnej Mindy Fox. Jeśli więc znacie to uczucie, gdy macie ochotę coś zjeść, ale obiad wydaje się być zbyt duży i szukacie ciekawej i zdrowej propozycji na lunch zapraszam do lektury...

Pierwsze kilka stron książki jest poświęcone podstawom, które każdy twórca sałatek znać powinien. Przydatne narzędzia, grupy składników z jakich przyrządzamy sałatki, proces przygotowania czy doboru soli (!).  A następnie czeka nas już tylko morze sałat...
Autorka pokazuje swoje ulubione przepisy na sałatki :

  • proste typu wybierz i wymieszaj
  • z liśćmi
  • z jajkami, ziemniakami lub makaronem
  • fasolami, ziarnami i roślinami strączkowymi
  • rybą
  • drobiem i zwierzyną łowną
  • mięsem

Na końcu książki czeka na nas spis miejsc gdzie w stanach można dostać dobrej jakości składniki do sałatek oraz index alfabetyczny, który ułatwi nam wyszukiwanie sałatek po produktach w nich użytych.

Wszytko to wydane jest na dobrej jakości, matowym papierze. Sporym minusem jest fakt iż nie każdy przepis opatrzony jest zdjęciem. Zdecydowanie łatwiej zdobywają moje zaufanie książki w których zdjęciem został opatrzony każdy przepis. Jednak na szczęście fotografie wykonane przez Ellen Silverman, które mamy okazję w książce podziwiać również zachęcają i mają swój urok. Bardzo stonowane, wręcz ascetyczne ukazują sałatki jako niezobowiązujący posiłek dla każdego.

Jak do tej pory przetestowałam 2 pomysły na sałatki z tej książki i obie bardzo mi smakowały.

Jeśli macie ochotę zajrzeć do środka pozycji, zapraszam na Amazon tu oraz tu..

Tytuł: "The Perfectly Tossed Salad"
Autor: Mindy Fox
Wydawnictwo: Kyle Books
Oprawa: Miękka
Stron: 176
Cena: 22 Euro / 16 Funtów

Wydanie polskie na razie niedostępne....

Do napisania!
B

Tagi: recenzje
00:00, od-kuchni , Recenzje
Link
środa, 22 sierpnia 2012

Kochani!

Co prawda do prawdziwego dyniowego sezonu została jeszcze chwila, jednak ostatnio udało mi się kupić dynię piżmową. Nie do końca wiedziałam co z nią zrobić, gdy nagle doznałam olśnienia. Energetyzujące roladki, z odrobiną rozmarynu, parmezanu i słonecznika. Pyszne, soczyste i bardzo zachęcające. Częstujcie się :) Przepis autorski.

Składniki (na 2 roladki):

  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1 spora pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 mała garstka suszonej bazylii Kamis
  • 1 -2 świeże gałązki rozmarynu
  • odrobina wody
  • 5-6 łyżek ziaren słonecznika
  • 10-20g parmezanu
  • odrobina oleju

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię o małej średnicy i zalewamy wodą tak aby cała dynia była przykryta, dodajemy rozmaryn i dusimy na średnim ogniu około 20-25 minut aż dynia będzie miękka. W międzyczasie pierś z kurczaka myjemy i przecinamy wzdłuż, rozbijamy. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, cukier, paprykę i bazylię, tak powstałą marynatą smarujemy kurczaka z obu stron, odkładamy.
Z miękkiej dyni odlewamy nadmiar wody, wyjmujemy gałązki rozmarynu i tłuczkiem do ziemniaków robimy z niej puree. Tak przygotowane nakładamy na filety z kurczaka - około 3/4 powierzchni, zostawiając czysty początek i koniec, posypujemy słonecznikiem i zawijamy tworząc roladkę. Tak przygotowane wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy parmezanem oraz pozostałym słonecznikiem i zapiekamy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 sierpnia 2012

Kochani!

Ostatnie bułki hamburgerowe znalezione na blogu u Domi w Kuchni tak mi smakowały, że postanowiłam iść za ciosem. Z kolejnego zdjęcia na blogu Dominiki uśmiechały się do mnie bajgle. Dość długo już miałam na nie ochotę, więc nie było wątpliwości - w weekend biorę się za pieczenie. I nie zawiodłam się! Bajgle wyszły mięciutkie, pachnące i znikały w ekspresowym tempie. Serdecznie polecam (przepis oryginalny znajdziecie tutaj)

Składniki (na 5 sztuk):

  • 7g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 450-500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania stolnicy
  • mleko do smarowania
  • sezam, mak lub inne ziarna do posypania bajgli

 W 100ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę oraz sól. Dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałą wodę i dokładnie wyrabiamy na wilgotne ciasto. Po około 5-10 minutach ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kontynuujemy wyrabianie, co jakiś czas uderzając ciastem o blat do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Przekładamy do czystej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość - 1-2h. Po tym czasie ponownie zagnieść i odstawić na 10 minut.
Ciasto dzielimy na 5-6 równych porcji, z każdej z nich formujemy wałeczek, skręcamy i zlepiamy końce. Otwór w środku bajgla powinien być około 1,5-2cm - zmniejszy się podczas pieczenia). Tak przygotowane bajgle odstawiamy na podsypaną mąką powierzchnię na około 10-20 minut.
W międzyczasie w garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, zmniejszamy ogień aby woda lekko wrzała. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Wyrośnięte bajgle zanurzamy pojedynczo za pomocą łopatki w wodzie i trzymamy je tam około minuty, po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na suchy talerz.
Tak przygotowane bajgle smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy około 20 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:01, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Kochani!

Zachwyciłam się ostatnio sosem z czarnej fasoli. Było to coś innego, pysznego a za razem intrygującego. I co prawda jeszcze nie znalazłam sfermentowanych czarnych fasolek aby przyrządzić sos w domu, jednak postanowiłam improwizować z wykorzystaniem czarnej fasoli z puszki. Przepis autorski.

Składniki (na 2 osoby):
 

  • 300g schabu wieprzowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 100ml wody
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • sezam i zielona cebulka do podania
  • ryż do podania

Schab myjemy, pozbawiamy tłuszczu i tniemy na cienkie ale długie prostokąty. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, olej sezamowy i ocet, dodajemy imbir,paprykę oraz 3 łyżki posiekanej czarnej fasoli a następnie posiekaną wieprzowinę i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie myjemy paprykę i tniemy ją w cienkie słupki, cebulę obieramy i tniemy w półplasterki. Wstawiamy do gotowania ryż. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim paprykę oraz cebulę aż odrobinę zmiękną, dodajemy mięso i smażymy kolejne 5-6 minut. Po tym czasie dorzucamy pozostałą fasolę oraz zieloną cebulkę i całość podlewamy wodą. Patelnię przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień, pozwalamy aby mięso dusiło się przez kolejne 5-7 minut razem z warzywami, co jakiś czas jedynie lekko je mieszamy. Po tym czasie podajemy ciepłe z ryżem, posypane sezamem i świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
niedziela, 19 sierpnia 2012

Kochani!

Dziś na Facebooku prezentowałam Wam kolorową marchew - pomarańczową, żółtą i czarną. Tylko przez chwilę zastanawiałam się co nimi zrobić - stwierdziłam, że najlepiej delektować się ich prostym smakiem oraz elektryzującymi kolorami. Bez wahania wzięłam naczynie żaroodporne, nóż, oliwę oraz kilka innych dodatków i zabrałam się za przygotowania...

Składniki:

  • 600 - 700g marchwi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku

Marchew myjemy i obieramy, a następnie kroimy wzdłuż na 4-8 części w zależności od grubości marchwi. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, miód oraz paprykę. W naczyniu do zapiekania układamy pociętą marchew i dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie oraz tymianku. Pieczemy bez przykrycia przez około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
00:00, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...