sobota, 31 sierpnia 2013
Kochani! Nie wiem jak to się stało, ale wieki nie jadłam omletu. Znacie jakiś lepszy dzień na zjedzenie omletu niż sobota? Po raz pierwszy od pięciu dni budzicie się rano, bez żadnych większych obowiązków, miejsc w które trzeba się udać, z czasem dla.... CZYTAJ DALEJ...
czwartek, 29 sierpnia 2013
Kochani! W tym roku na blogu pojawiło się sporo orzeźwiających napojów na lato. Tym razem mam nadzieję chociaż odrobinę Was zaskoczyć. Lekko słodki, ciekawy w smaku napój przygotowany na bazie perłowej kaszy jęczmiennej z apetyczną cytrynową nutą. Co prawda, aby go przygotować potrzeba... CZYTAJ DALEJ...
środa, 28 sierpnia 2013
Kochani Gdy zobaczyłam tą roladę u Doroty z bloga Dorota Smakuje, pierwsze o czym pomyślałam to jakim sposobem udało się jej zawinąć twardy wafel w roladę. Jedno szybkie zerknięcie w przepis i oto miałam moją odpowiedź – delikatne namaczanie..... CZYTAJ DALEJ...
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Kochani! Dziś zapraszam Was na niezwykle wilgotne rybne kotleciki z przepisu Sophie Morris, a właściwie jej dziadka. Jak pisze autorka książki „Sophie Kooks” oraz właścicielka irlandzkiej firmy Kooky Dough, przepisu na te rybne kotleciki.... CZYTAJ DALEJ...
sobota, 24 sierpnia 2013
Kochani! Mamy weekend – pora na przekąski. Tego, że lubię sery, zbytnio nie ukrywam. Tak więc gdy zobaczyłam przepis na te serowe paluchy w niezwykle ciepłej książce ”A taste of the country” autorstwa Jimma Doherty’ego.... CZYTAJ DALEJ... Smacznego!
czwartek, 22 sierpnia 2013
Kochani! Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tego sosu w domu. I tak też cacyki stały się popularne na polskich stołach... CZYTAJ DALEJ...
środa, 21 sierpnia 2013
Kochani! Bordowe kule o mocno ziemistym smaku, utrapienie nie jednej pani domu, której ich sok kapnął na bluzkę. Buraki, z reguły kojarzymy raczej z daniami wytrawnymi – obiadowa surówka, pyszna sałatka, zupa, no nawet sok. Burak do ciasta? Zanim popukacie się w głowę i zamkniecie tą stronę z myślą, że do końca mi już odbiło, spróbujcie dać się przekonać. A jest do czego – ciasto jest proste w wykonaniu, i może poza samym tarciem buraków... CZYTAJ DALEJ...
wtorek, 20 sierpnia 2013
Kochani! Każdego roku w naszym domu przychodzi moment, kiedy niezbędnym wyposażeniem zamrażalnika stają się waniliowe lody. Po chwili spędzonej sam na sam z blenderem zamieniają się w pyszne shake’i. Czekoladowe, waniliowe, owocowe, lub tak jak dziś wafelkowe. Tak, tak uwielbiam smak wafelków i moim zdaniem ... CZYTAJ DALEJ...
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Kochani! Faszerowane warzywa to zawsze ciekawy pomysł na obiad. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i jeśli zabieracie je ze sobą do pracy - wygodne do odgrzania. Ja tym razem postawiłam na papryki. Są ku temu dwa główne powody, po pierwsze mamy na nie sezon - są aktualnie najsmaczniejsze i najtańsze. Po drugie, i może nawet dla mnie osobiście ważniejsze, na zaprzyjaźnionym blogu MopswKuchni po raz kolejny rozpoczęła się akcja ... CZYTAJ DALEJ...
sobota, 17 sierpnia 2013
Kochani! Pisząc o popularnym na Wyspach farszu, wspomniałam również, że chętnie jadany jest on na kanapach. Jedną z wersji tych kanapek są plastry indyka, pozostałego po Bożym Narodzeniu położone na chleb posmarowany odrobiną majonezu lub brązowego sosu i posypany delikatnie nadzieniem. Drugą i moją ulubioną, jest właśnie pasta kanapkowa ... CZYTAJ DALEJ...
|
Archiwum
O autorze
Zakładki:
![]() ![]() ![]() Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |