czwartek, 29 września 2011

Kochani!

Co prawda wrzesień w tym roku mamy piękny (wczoraj w Irlandii podobno było nawet cieplej niż w Australii ;) ) jednak gorąca czekolada moim zdaniem jest dobra na wszystko. Szczególnie taka z odrobiną pikanterii. Są chętni?

Składniki (na 2 porcję po około 300ml):

  • 100g ulubionej czekolady (ja dałam mleczną)
  • 500 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • bita śmietana do podania

Do garnka wkładamy połamaną czekoladę i zalewamy śmietanką, rozpuszczamy na wolnym ogniu. W małej ilości mleka rozrabiamy kakao z cukrem, dolewamy do czekolady i mieszamy. Dodajemy mleko, kardamon, esencję waniliową, pozbawioną nasionek i rozkrojoną na pół papryczkę. Gotujemy całość przez około 10 minut i podajemy ciepłe, udekorowane bitą śmietaną.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
20:27, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (6) »
środa, 28 września 2011

Kochani!

Dziś mam doskonałą propozycję dla wielbicieli marchewki :) Jest to chyba jedna z lepszych wersji marchewki do obiadu jaką jadłam. Delikatnie śmietanowa z wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej. Polecam Wam spróbować i gwarantuję, że na spróbowaniu nie poprzestaniecie. Przepis oryginalny znajduje się tutaj.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta suszonej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Marchewkę gotujemy przez około 10-15 minut aby zmiękła, jednak nie była przegotowana. Wyjmujemy z wody, tniemy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy śmietanę, pietruszkę, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i smażymy 5 do 10 minut. Podajemy ciepłą :)

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
19:28, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (11) »
wtorek, 27 września 2011

Kochani!

Dziś mam dla Was coś co gorąco polecam. Muffinki proste i bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zawierają mleka i białka jajek, jednak nie popsuło to ich smaku! Muffinki są kruche i idealne na jesienny piknik. Polecam. Przepis inspirowany przepisem na babkę herbacianą z bloga Najsmaczniejsze.pl.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 150-200g cukru
  • 300ml mocnego naparu z herbaty
  • 100g masła
  • 3 żółtka
  • garść owoców goji
  • garść orzechów piniowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W misce ucieramy masło z cukrem, po woli dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i odrobinę herbaty. Zagniatamy. Po woli wlewając herbatę mieszamy ją dokładnie z ciastem rozrzedzając je do konsystencji ciasta muffinkowego. Na koniec dodajemy owoce goji i orzeszki piniowe (można zastąpić dowolnymi dodatkami), mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na muffinki. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy.

Smacznego!
B

 

Tagi: desery
21:14, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 26 września 2011

Kochani!

Tym razem w ramach akcji Kuchnie Świata zapraszam Was do nie tak całkiem odległej Belgii. Będzie więc zdecydowanie więcej popularnych składników, dań łatwych do przyrządzenia, jednak nadal pysznych :) Na początek propozycja obiadowa dla miłośników piwa. Jednak pamiętajcie aby wybierając piwo do tego dania kupić coś słodszego - nasze 'ale' było gorzkawe i dosładzałam przez to potrawkę odrobiną cukru. Ogólnie jednak obiad polecam - jest to fajna propozycja na niedzielny obiad oraz również łatwy do odgrzania lunch do pracy. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml piwa typu ale ( jak najmniej gorzkiego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża szczypta suszonej pietruszki
  • 2 szczypty majeranku
  • pieprz
  • sól
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Warzywa i kurczaka myjemy. Kurczaka tniemy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, obtaczamy w mące. Odkładamy. Seler, cebulę i marchewkę tniemy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurczaka i obsmażamy, dodajemy warzywa i dusimy około 10 minut. Dodajemy piwo, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, pietruszkę. Przykrywamy i dusimy przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Jeśli potrawa wyda się Wam za gorzka proponuję dosłodzić ;) Na koniec dodajemy łyżkę śmietanki, mieszamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
21:26, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 września 2011

Kochani!

Zapewne spora część z Was posiada w swoim repertuarze kulinarnym potrawy które nie grzeszą urodą. Są za to albo niezwykle pyszne, albo ciekawe w smaku na tyle iż warte spróbowania. Ja zapraszam Was dziś na okropnie brzydką zapiekankę, jednak dzięki połączeniu mojego ulubionego beszamelu, mielonego wołowego mięsa, pikantnych przypraw, miodu, sera feta i słodkiej ananasowej niespodzianki okrytej w każdej kulce zdecydowanie nadaje się jako potrawa do przekazania dalej. Przepis autorski.

Składniki:

  • 350g mięsa mielonego wołowego
  • 2-3 plastry ananasa
  • 200g sera feta
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki chilli 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 200g masła
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano

Plastry ananasa tniemy na średnie kawałki. Z mięsa lepimy kulki, w każdej z kulek chowamy kawałek ananasa a następnie obtaczamy je w miodzie wymieszanym z chilli i imbirem. Odkładamy. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy na jednolitą masę. Następnie na zmniejszonym ogniu do masy po woli dodajemy mleko, pieprz, sól i gałkę muszkatołową  przez cały czas mieszają do uzyskania gęstego sosu beszamelowego. 1/2 gotowego sosu wylewamy na przygotowane wcześniej naczynie do zapiekania. Układamy na nim mięsne kulki, a odstępy pomiędzy nimi wypełniamy 100g pokrojonego w kostkę sera feta. Posypujemy całość suszonym oregano i przykrywamy pozostałym beszamelem. Dekorujemy pozostałą fetą i zapiekamy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
12:18, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (7) »
środa, 21 września 2011

Kochani!

Nie było mnie kawałek czasu i jeszcze trochę. Po części fakt ten był iż w końcu mogłam wygrzać moje przemarznięte przez irlandzkie wiatry kości pod ciepłym hiszpańskim słońcem. Ojjj - przydało się to wygrzewanie :) Uświadomiło mi to też dobitnie, że mój organizm przywykł już do temperatur nieprzekraczających latem 25 stopni, a rzadko przekraczających też 20... wiatru, deszczu i ogólnej pogodowej niepewności. Po pierwsze w Hiszpanii momentami było za gorąco (tak, tak błogosławmy auta z klimatyzacją), przez co ochotę mieliśmy głównie na zimne napoje, owoce i pyszne gazpacho niż na kawałek mięsa... Po drugie mój organizm po powrocie na Zieloną Wyspę zbuntował się i przez tydzień nie wychodziłam z łóżka. Cóż bywa... Niemniej jednak, nareszcie jestem w pełni gotowa opisać i pokazać trochę Hiszpańskich przysmaków. Gotowi?

Do Hiszpanii jechałam głównie nastawiona na odbicie sobie braku pysznych owoców. O ile w Polsce lato również obfituje w te cudowne i proste produkty o tyle w Irlandii o nie ciężko... Nie mówię, że ich nie ma - po prostu nie smakują tak jak trzeba.... Dlatego też Hiszpania nas uradowała mnogością i wyborem pysznych, dojrzałych i mega tanich owoców. Stragany obfitowały w pachnące pomidory, dojrzałe figi, soczyste arbuzy i melony. To co mi się strasznie podobało to fakt iż nawet owoce i warzywa w większych sklepach wyglądały apetycznie i kusząco.

Jednak najbardziej nie mogłam oczywiście doczekać się wizyty w Barcelonie - targ La Boqueria zapewnia wszystko to co miłośni kuchni do szczęścia potrzebne. Ogromny wybór świeżych owoców i warzyw, owoców morza oraz ryb, mięs (można kupić nawet gołębie), serów. La Boqueria jest również świetnym przykładem myślenia o turystach - jeśli jesteś niecierpliwy lub zmęczony chodzeniem na wielu stoiskach czeka na ciebie bardzo duży wybór świeżych, zmrożonych soków (my zapijaliśmy się takim cudownie różowym z pitaji i kokosa), sałatek owocowych, ciastek, cukierków, przekąsek. Och ten targ od razu stał się moim punktem numer 1 w Barcelonie!

Smacznego!

B

ps. Jeśli macie ochotę zobaczyć Hiszpanię niekulinarnie, naszym okiem zapraszam TUTAJ

niedziela, 04 września 2011

Kochani!

Widzieliście już najnowszy numer Lawendowego domu? Jeśli nie, zachęcam Was do pobrania go na tej stronie. Znajdziecie tam mnóstwo świetnych przepisów i inspiracji. Mnie zainteresowało wykorzystanie winogron w potrawach mięsnych. Nigdy wcześniej nie próbowałam tego połączenia i teraz bardzo żałuję bo jest bardzo dobre. Delikatne mięso z indyka świetnie komponuje się ze słodkimi i soczystymi winogronami.

Składniki (na 1 osobę):

  • 1 sznycel z indyka
  • duża garść białych winogron
  • 1 łyżka miodu
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • kilka winogron do ozdoby

Sznycel myjemy i nacieramy przyprawą, odkładamy. Winogrona siekamy na małe kawałki i mieszamy z miodem. Część winogron (około 1/4)  układamy na blaszce do zapiekania, następnie układamy na nich sznycel i przykrywamy pozostałymi winogronami. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
21:08, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (8) »

Kochani!

Wybór miałam naprawdę trudny - propozycje które dostałam od Was były bardzo ciekawe i  nowatorskie. Jednak nagrodę mogę przyznać tylko jednej osobie i jest nią:

 Gochna Rzanny

Serdecznie gratuluję i proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mail ryba022@o2.pl - książka zostanie wysłana po 12 września z powodu mojego poniedziałkowego wyjazdu na wakacje.

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za udział w konkursie!

Do napisania!
B

 

sobota, 03 września 2011

Kochani!

Do mojej kuchni zakradło się małe słońce, wylądowało w jednym z garnków i zamieszkało na kuchence. Postanowiło rozświetlić nam trochę te ponure dni tego lata - mam nadzieję, że mu się uda, bo od dłuższego czasu za oknem widzę pasy szarych chmur.
Zupa marchewkowa ma smak ciekawy, delikatnie ostry dzięki dodatkowi imbiru. Świetnie smakuje posypana startą mozzarellą, która łagodzi gorącą zupę. Polecam :)Przepis autorski.

Składniki:

  • 800g marchwi
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1,5 litra rosołu drobiowego
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Marchew obieramy, przecinamy na pół wzdłuż i nacieramy oliwą. Układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zapieczoną marchew tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z rosołem, doprawiamy imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę gotujemy około 25 minut, a następnie przecieramy na krem blenderem. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
14:08, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (7) »
piątek, 02 września 2011

Kochani!

Gdy tylko zobaczyłam te ciasteczka na blogu Licencja na Gotowanie nie mogłam sobie pozwolić na ich niezrobienie. Wołały do mnie z monitora i zachęcały. Tak więc zrobiłam i nie żałuję - ciasteczka są pyszne i wciągające. Łatwo się wyrabiają i kształtują, świetnie smakują do piwa czy jako wieczorna przegryzka. Zmieniłam zestaw przypraw, jednak sądzę, że jest on tutaj sprawą dowolną i każdy sposób przyprawienia tych ciasteczek będzie do nich pasował :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki sezamu
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • duża szczypta oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, podprażony sezam, papryki, imbir, oregano, cukier oraz 1,5 posiekanej drobno cebuli. Do tego dodajemy masło oraz olej i mieszamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy, a następnie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy cebulę oraz sól do smaku i zagniatamy ewentualnie podsypując mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego dowolne kształty. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie oprószamy dodatkowo solą i zapiekamy w 180 stopniach przez 25 do 30 minut.

Smacznego!
B

Tagi: przekąski
13:51, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (13) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...