środa, 26 września 2012

Kochani!

Brioszka. Pełna jajek i masła, puszysta, z chrupiącą skórką. Jedzona na ciepło, o poranku razem ze szklanką mleka to przyjemny początek dnia. U mnie prostokątna, jednak można ją upiec w klasycznej okrągłej postaci z charakterystyczną czapeczką. Dzięki dokładnym radom Jamiego Olivera jej wykonanie zamieniło się w przysłowiową bułkę z masłem.
Proporcje podane poniżej wystarczą spokojnie na 2 keksówki - ja wystraszyłam się, że ciasta jest za mało i przełożyłam je do jednej formy 10x20cm, co okazało się błędem, bo spora część ciasta po prostu "wykipiała". Tak więc idealnym rozwiązaniem byłoby rozłożenie go do dwóch foremek przewidzianych do wypieku chleba o gramaturze 500g. Co prawda praca nad brioszką pochłania odrobinę czasu, jednak jej smak wynagradza każdą minutę. Przepis zaczerpnięty z 31 numeru Jamie Magazine.

Składniki:

  • 100ml mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki białego cukru
  • 6 jajek
  • 1 żółtko
  • 200g miękkiego masła + odrobina do smarowania

Mleko podgrzewamy w rondelku do momentu gdy prawie zacznie się gotować. Zestawiamy z ognia. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki i drożdże, a następnie mieszamy to z letnim mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W międzyczasie do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, cukier i rozkłócone jajka, mieszamy dokładnie razem z bąbelkującymi drożdżami. Po uzyskaniu lepiącej się i wilgotnej mieszanki przykrytą  ściereczką miskę odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
W międzyczasie masło ubijamy robotem kuchennym do momentu gdy nie stanie się miękkie. Gdy przygotowane wcześniej ciasto odpocznie zagniatamy je dokładnie z ubitym masłem, pod żadnym pozorem nie dodając więcej mąki. Uzyskane lepkie ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, a następnie wkładamy do lodówki na noc.
Po tym czasie formy do pieczenia chleba smarujemy masłem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich po połowie ciasta, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku przez około 35-40 minut, pamiętając aby po 20 minutach przykryć je folią aluminiową. Gotowe wyjmujemy w foremek i chłodzimy na kratce.

Smacznego!
B

Tagi: chleby
00:00, od-kuchni , Chleby
Link Komentarze (5) »
wtorek, 25 września 2012

Kochani!

Zapiekane ziemniaczki często goszczą na naszym stole. Ostatnio postanowiłam je odrobinę urozmaicić - dodatek musztardy zapewnił im ciekawy posmak, dzięki któremu ciekawie komponują na przykład z kotletami drobiowymi. Przepis autorski.

Składniki (na około 2 osoby):

  • 350-400g małych ziemniaczków
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki musztardy łagodnej
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżki wody
  • mała garstka świeżego rozmarynu
  • szczypta cukru

Ziemniaki dokładnie szorujemy i tniemy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy olej, musztardy, paprykę, posiekamy rozmaryn, paprykę, wodę oraz cukier. Powstałą marynatą nacieramy ziemniaki, układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-45 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 24 września 2012

Kochani!

Nigdy nie byłam fanką surówek, zresztą można całkiem skutecznie zaobserwować to na blogu. Królują na nim sałatki i inne warzywne mieszanki. Do klasycznej tartej marchewki z jabłkiem do dziś mam długie zęby, nie mówiąc już o czerwonej kapuście bez dodatków. Jednak dziś coś się zmieniło. Pierwszy raz w ciągu mojego 24letniego życia do głowy wpadła mi myśl pod tytułem "zjadłabym surówkę". Dokupiłam więc sałatę i marchew i zaczęłam działać. Efekty? Wyszło smacznie i chrupiąco. Niezbyt wyrazisty smak idealnie pasował do obiadu i w żaden sposób go nie dominował. Skusicie się?

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 średnia marchew
  • 1/4 długiego ogórka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść orzeszków pinii
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta cukru

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy tak zwany głąb i siekamy na drobne kawałki, myjemy i wkładamy do miski. Marchew oraz ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Następnie dokładamy posiekamy szczypiorek oraz orzeszki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietanę, ocet oraz cukier, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przelewamy do miski z surówką. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut aby smaki się przegryzły, po czym podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
00:09, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 18 września 2012

Kochani!

Buraki. To niedoceniane, często zapomniane warzywo skrywa w sobie wiele cennych dla naszego organizmu składników. Bogaty w witaminy z grupy B oraz C oraz błonnik jest doskonały na problemy z wysokim ciśnieniem, trawieniem czy nerwami. W mojej kuchni gości zdecydowanie za rzadko - głównie ze względu na jego silnie barwiące właściwości - przy mojej niezdarności, kuchnia po gotowaniu z burakami wygląda jak krajobraz po bitwie. Jednak czego się nie robi dla zdrowia :) Spragnionych zapraszam na domowy sok buraczany.

Składniki (na około 400-500ml soku):

  • 1,5 kg buraków
  • 1 łyżka octu
  • sól i pieprz do smaku

Buraczki namaczamy w wodzie przez 1-2 godzin, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Do uzyskanego soku dodajemy ocet, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzone.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:00, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (2) »
sobota, 01 września 2012

Kochani!

Wczoraj wszyscy blogerzy mieli swoje święto - i tutaj chciałabym każdemu posiadaczowi swojego spłachetka internetowej przestrzeni życzyć wielu lat czerpania przyjemności z opisywania swoich pasji, życia oraz dzielenia się z czytelnikami tym co najlepsze. Aby Wasze klawisze zawsze były ostre :)
Jednak świętowanie nie może się odbyć bez czegoś wyjątkowego do jedzenia. Tym razem padło na pyszny, wyjątkowy i bardzo elegancki mus z białej czekolady. Z tymiankowym aromatem, lekki i prosty w wykonaniu doskonale nadaje się do podania gościom po sutym obiedzie. Skusicie się? Przepis autorski.

Składniki (na 1 porcję w kieliszku 590ml, lub 2 w mniejszych kieliszkach):

  • 250ml śmietanki 36%
  • 100g dobrej jakości białej czekolady
  • garść świeżego tymianku
  • 150g świeżych borówek

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i tymianek, podgrzewamy ale nie zagotowujemy do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia po czym wyjmujemy tymianek i schładzamy 2-3 godziny w lodówce. Po tym czasie schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem do uzyskania konsystencji gęstego musu. Gotowe przekładamy do kieliszka, pamiętając o zachowaniu warstw borówki-mus-borówki-mus-borówki. Podajemy.

Smacznego!
B

 

ps. Jutro uciekamy na szalenie zasłużone wakacje :) Mam nadzieję, że przyniosą mi one milion nowych inspiracji! Do napisania za 2 tygodnie :)
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (8) »




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...