środa, 06 listopada 2013

Kochani!

Buraki są zdecydowanie mocno niedoceniane w naszej kuchni. Ich intensywny kolor, mocno ziemisty smak oraz piękny kształt aż proszą o to, aby z buraka wyczarowywać prawdziwe cuda. Ja po buraki sięgam najczęściej do przygotowania zup – barszczu i chłodniku, jednak lubię je też bardzo w sałatkach. Burak na śniadanie? Tego jeszcze u mnie w domu nie było…
Aż do niedawna…

CZYTAJ DALEJ...

22:54, od-kuchni , Śniadania
Link
wtorek, 05 listopada 2013

Kochani!

Potrawy z jajkami mają to do siebie, że czasem zostawiają nas z kilkoma białkami lub żółtkami. Szczególnie, gdy szklanka pełna świeżych białek, przykryta folią ląduje w mojej lodówce zastanawiam się co z tym fantem począć. I tak powstają bezy, kokosanki, makaroniki oraz inne lekkie cuda z puszystej piany. Co jednak, jeśli potrzebujemy czegoś na szybko? Odpowiedź na to pytanie znajduje się również w magicznym...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
21:47, od-kuchni , Desery
Link
poniedziałek, 04 listopada 2013

Kochani!

Te sztywne, mocno karbowane liście spoglądały na mnie podczas kolejnych wizyt w sklepie. W koszyku jednak lądowały inne produkty, zostawiając smutnie uśmiechającą się do mnie paczkę jarmużu na półce. Później, przeglądając kulinarne blogi i podziwiając pyszne zdjęcia oraz potrawy wykonane z jego udziałem moje sumienie dawało...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przekąski
21:09, od-kuchni , Przekąski
Link
niedziela, 03 listopada 2013

Kochani!

Likieru z  żółtek, lub jak też wolicie – ajerkoniaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Ja najbardziej lubię go w wersji domowej, mocno kremowy, gęsty – najlepszy wyjadany łyżeczką. Advokat jest prosty w przygotowaniu, a jeśli boicie się surowych jajek wystarczy zachować środki ostrożności polegające na sparzeniu skorupek jajek wodą...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: napoje
12:22, od-kuchni , Napoje
Link
sobota, 02 listopada 2013

Kochani!

Po obejrzeniu jednego z odcinków dość popularnego programu z udziałem szefów kuchni zamarzyłam o fioletowych ziemniakach. Możecie sobie wyobrazić wielkość uśmiechu na mojej buzi gdy zobaczyłam je w moim ulubionym sklepie. Leżały sobie zapomniane, na uboczu, omijane przez ludzi zapatrzonych w przeróżne kształty i kolory dyń. Gdy tylko dotknęłam tych małych, fioletowych kuleczek automatycznie wiedziałam co z nimi zrobić...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sałatki
14:07, od-kuchni , Sałatki
Link
czwartek, 31 października 2013

Kochani!

Śliwki w boczku to zdecydowanie pyszna bomba kaloryczna. Chciałam je zrobić od momentu gdy zobaczyłam je kiedyś w Kuchennych Rewolucjach, jednak odważyłam się dopiero po spróbowaniu porcji przygotowanej przez koleżankę. Miękkie, aromatyczne...

CZYTAJ DALEJ... 

Tagi: przekąski
12:35, od-kuchni , Przekąski
Link
poniedziałek, 28 października 2013

Kochani!

W zeszłą niedzielę, dzięki uprzejmości Irish Food Bloggers Association oraz dublińskiej szkoły gotowania Kitchen In The Castle miałam przyjemność uczestniczyć w kilkugodzinnych warsztatach poświęconych czekoladzie.
Spędzenie kilku godzin w odnowionej zamkowej kuchni to naprawdę niesamowite przeżycie. Pomimo wymienionych mebli, oraz nowoczesnych sprzętów nadal można...

CZYTAJ DALEJ...

15:26, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
niedziela, 27 października 2013

Kochani!

Jakiś czas temu na blogach oraz tak zwanych portalach inspiracyjnych pojawiła się fala ciekawie wyglądających rolad w różne wzorki. Wszystko to za sprawą masy cygaretkowej, powstałej z połączenia masła, cukru pudru, białek oraz mąki w takich samych proporcjach. Do masy często dodaje się barwniki, a podczas pieczenia zachowuje...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
14:21, od-kuchni , Desery
Link
sobota, 26 października 2013

Kochani!

Jeśli po wczorajszym wpisie na dyniowe pure zaopatrzyliście się w dynię, dziś podpowiem jak ciekawie można ją wykorzystać. Wegetariańska wersja lasagne z pachnącą gałką muszkatołową dynią, chrupkimi orzeszkami pinii, kremowym beszamelem oraz ciągnącym się serem na długo zapada w pamięci. Jeśli macie już gotowe pure z dyni, przygotowanie...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: obiadowe
14:55, od-kuchni , Obiadowe
Link
czwartek, 24 października 2013

Kochani!

Pod koniec października w mojej kuchni robi się pomarańczowo. Przez piekarnik oraz garnki przetaczają się większe oraz mniejsze dynie, a na blogu pojawiają się nowe przepisy. Przepis na dyniowe pure, które bardzo często w tych przepisach wykorzystuję zamieszczałam z reguły jako jeden z etapów ich przygotowania. Warto jednak, teraz...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przetwory
10:14, od-kuchni , Przetwory
Link
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...