sobota, 17 sierpnia 2013

Kochani!

Pisząc o popularnym na Wyspach farszu, wspomniałam również, że chętnie jadany jest on na kanapach. Jedną z wersji tych kanapek są plastry indyka, pozostałego po Bożym Narodzeniu położone na chleb posmarowany odrobiną majonezu lub brązowego sosu i posypany delikatnie nadzieniem. Drugą i moją ulubioną, jest właśnie pasta kanapkowa ...

CZYTAJ DALEJ...

 

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 sierpnia 2013

Kochani!

Siadam przed komputerem, przede mną jeszcze parujący kubek mojej ulubionej herbaty, w lewej ręce świeżo napoczęty wafelek. Nagle słyszę głośne chrup! Knoppersowy potwór znów zaatakował. Chowa się za moimi plecami, rozkoszując się gryzem wafelka, który był przeznaczony dla mnie. Basta mówię! W weekend robimy zapas...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
11:14, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 sierpnia 2013

Kochani!

Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy byłam nie-jedzącą-zup, rzucającą-pomidorówką-po-ścianach rozkoszną trzylatką ;) Mam jednak nadzieję, że ta lekka zupa z kalarepy skusi Was, tak jak skusiła mnie....

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 14 sierpnia 2013

Kochani!

Krągłe, miękkie, z soczystym środkiem i delikatnie zamszową skórką... Brzoskwinie... potraficie się im oprzeć? Teraz w sezonie, kiedy są najlepsze ja nie potrafię! Dlatego też gdy spojrzałam na kolejną porcję dojrzałych brzoskwiń, przemknął mi przez myśl widziany kiedyś przepis. Nie pamiętałam czyj był, oraz w której książce go zobaczyłam, jednak zdjęcie pięknie zapieczonych słonecznych owoców, polanych lekko ubitą śmietaną ...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (5) »
wtorek, 13 sierpnia 2013

Kochani!

Farsz, lub też nadzienie to nic innego jak popularny w krajach anglojęzycznych stuffing. Szczególnie popularna jest jego niezwykle smaczna cebulowo-szałwiowa wersja. Stuffing wykorzystywany jest nie tylko jako nadzienie do mięs - doskonale sprawdza się również jako dodatek do obiadu, posypka na kanapkach, element zapiekanki czy też składnik jednej z moich ulubionych past kanapkowych. Przygotowanie tego dodatku jest niezwykle ...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: dodatki
00:00, od-kuchni , Dodatki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kochani!

Kolejna edycja akcji "Kuchnie Świata...od-kuchni" dobiegła końca. Poniżej znajdziecie całkiem pokaźny zbiór przepisów 7 krajów, których nazwa zaczyna się na literę C. Pozostałe kraje, oraz całość podsumowania można znaleźć na głównej stronie akcji - tutaj.
Wspólnymi siłami udało nam się przygotować 76 przepisów z 7 krajów, których nazwy zaczynają się na literę C. Największą popularnością cieszyły się wśród Was przepisy z Chin, na drugim miejscu uplasowały się Czechy. Łączna liczba przepisów dodanych do akcji to już ponad 400. Dziękuję Wam serdecznie za liczny udział w akcji - jeśli dodaliście do niej jakiś przepis, który nie pojawił się w podsumowaniu dajcie mi znać! Bardzo chętnie go dołączę :)


Chile
Chiny

Panna Malwina - Chutney śliwkowy
Panna Malwina - Kurczak Bang Bang
Panna Malwina - Pikantna surówka z ogórka
Panna Malwina - Wieprzowina 5 smaków z orzeszkami ziemnymi
Panna Malwina - Gong Bao Ji Ding
Panna Malwina - Stir fry z kurczakiem w pieprzu syczuańskim
Panna Malwina - Kurczak w sosie hot garlic
Panna Malwina - Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu
Panna Malwina - Pałeczki z kurczaka pięć smaków
Panna Malwina - Stir-fry z kurczakiem i orzechami nerkowca
Panna Malwina - Kurczak smażony z orzechami nerkowca
Panna Malwina - Mrówki wspinające się na drzewo
Thiessa - Zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca
Thiessa - Kurczak Lo-Din
Thiessa - Sajgonki z kaczką "pięć smaków"
Thiessa - Wieprzowyna ze śliwkami po azjatycku
Thiessa - Tybetańskie curry warzywne
Thiessa - Kurczakowe kąski po tybetańsku
Thiessa - Tybetańska zupa z kukurydzy i tofu
Kinia 87 - Makaron po chińsku ze schabem 
Panti - Kurczak curry Tao Tao
Krol - Jaja marmurkowe
Krol - Makaron chow mein z grzybami mun
Chantel - Ciasteczka szczęścia
Wyraczynka - Chińskie smażone gniazdka z makaronu z wieprzowiną i warzywami
Wyraczynka - pikantna zupa pekińska
Wyraczynka - Szpinak po chińsku
Moje domowe kucharzenie - Fasolka szparagowa smażona po chińsku
Zapach chleba - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem wegetariańskim
Codzienne gotowanie - glazurowania wieprzowina
Mirabelka - Krewetki Fu Yong z ryżem
Magda - Chow Mein z dodatkami
Chorwacja

Wyraczynka - Bałkański kurczak pieczony z ryżem
Bialaglowka - Ćevapcici
Kucharoholiczka - Pljeskavica
CookingByFakskiu- Dorada z masłem czosnkowym
Cypr

Kucharoholiczka - Afelia
Czad


Czarnogóra


Czechy
Alastor - Czeska kapusta zasmażana
Alastor - Czeskie placki ziemniaczane
Mirabelka - Marynowany Camembert
Alastor - Knedle z truskawkami
Alastor - Parek w rohliku
Alastor - Czeska sztuka robienia kanapek
Alastor - Staroczeska zupa piwna
Alastor - Karlovarsky gulas
6niebo - Ziemniaczane racuchy drożdżowe
Thiessa - Kulajda z kurkami i jajem



Do napisania!
B

sobota, 10 sierpnia 2013

Kochani!

To już ostatni przepis w tej edycji akcji "Kuchnie Świata - od kuchni". Doskonale znany w czeskiej kuchni smakołyk o dość trudnej do wymówienia nazwie - Trdlo. Wypiekane drożdżowe ciasta obtoczone w aromatyzowanym cynamonem cukrze są naprawdę uzależniające. Przepis na niego, razem z filmem instruktażowym znalazłam na blogu Pauliny i Michała z KotletTV. Ja ze swojej strony Trdelnik gorąco polecam i zachęcam do wykonania.

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 260g mąki pszennej
  • 110ml ciepłego mleka
  • 7g suszonych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30g masła
  • odrobina oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego

Drożdże mieszamy w małej miseczce z 1 łyżeczką cukru oraz 4-5 łyżkami mleka, odstawiamy na 10-15 minut aby je aktywować.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, masło, mleko, jajko oraz przygotowany wcześniej drożdżowy zaczyn. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Na początku będzie ono lepkie, jednak z czasem zacznie gęstnieć i zrobi się elastyczne. Jeśli ciasto przez długi czas będzie zbyt lepkie można do niego dosypać łyżkę mąki.
W międzyczasie na płaskim półmisku mieszamy ze sobą dwa rodzaje cukru, cynamon oraz cukier waniliowy. Odstawiamy.
Gotowe ciasto obtaczamy w odrobinie oleju i odkładamy na około godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o szerokości około 35 centymetrów. Gotowy prostokąt tniemy na pasy szerokości około 4 centymetrów.
Na wałek nawijamy odrobinę foli aluminiowej, zgniatamy aby lepiej się trzymała. Na tak przygotowany podkład nawijamy pojedynczo paski ciasta. Robimy to okrężnym ruchem, delikatnie po skosie. Tak przygotowane Trdlo obtaczamy w przygotowanej wcześniej cukrowej posypce. Folię aluminiową z nawiniętym na nią ciastem zsuwamy z wałka, zawijamy do środka wystające kawałki folii i tak przygotowane Trdlo ustawiamy pionowo na kratce do pieczenia.
Przygotowane ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut. Podajemy ciepłe, ewentualnie obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
B



Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (6) »
piątek, 09 sierpnia 2013

Kochani!

Dziś coś dla fanów odrobinę bardziej słonych smaków. Bardzo Śródziemnomorskie połączenie sera feta oraz suszonych pomidorów przeniesie lato zza okna wprost na Wasze talerze. Skusicie się?

Składniki:

  • 200g kremowego serka (na przykład Philadelphia)
  • 200g sera feta
  • 100g suszonych pomidorów
  • duża szczypta cukru
  • pieprz do smaku

Ser feta kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z kremowym serkiem. Dodajemy posiekane pomidory, cukier oraz doprawiamy pieprzem. Całość ponownie dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (3) »
czwartek, 08 sierpnia 2013

Kochani!

Klasyk czeskiej kuchni - knedle. Ziemniaczane, drożdżowe, z dodatkiem chleba - na słodko, na słono - każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej podawane z sosami mięsnymi, które idealnie później spijają z talerza. Co prawda moja przygoda z zamówieniem w Czechach knedli skończyła się wielkim rozczarowaniem, jednak przygotowując je w domu w pełni już wiedziałam czego się spodziewać :) Knedliki jednak nie zawiodły mnie ze względu na ich smak, a bardziej ze względu na to co zamiast nich wylądowało na talerzu A. Podczas gdy ja męczyłam te kluski podane w towarzystwie kotleta przypominającego mortadelę, mój towarzysz życia zajadał się świeżo upieczonym prosiaczkiem. Cóż, jednak przyszedł czas na zrobienie ich w domu - tym razem w towarzystwie o wiele smaczniejszego domowego sosu z wołowiny. I tak te podobne do naszych klusek na parze knedliki wylądowały na naszym stole. Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki (na 2osoby):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 W misce mieszamy ze sobą ciepłe mleko, drożdże oraz cukier, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Do tak przygotowanego zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko oraz żółtko, a następnie zagniatamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto również odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 5-6 części i formujemy z nich kule, odstawiamy na chwilę aby podrosły po czym wrzucamy je partiami do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i gotujemy przez następne 10 minut. Gotowe knedliki odsączamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (3) »
środa, 07 sierpnia 2013

Kochani!

Tegoroczne lato zdecydowanie zachęca do przygotowywania lemoniady. Tym razem namawiam Was do wypróbowania jej super orzeźwiającej arbuzowej wersji. Co prawda moim numerem jeden nadal pozostaje lemoniada truskawkowa, jednak w czasie aktualnego sezonu na arbuzy stanowi jej doskonałe zastępstwo. Polecam do wypróbowania.

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 3 dużych cytryn
  • 1kg miąższu z dojrzałego arbuza

W dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru, gdy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny oraz zmiksowany i pozbawiony pestek miąższ z arbuza. Całość mieszamy, przelewamy do dzbanka i dokładnie schładzamy. Podajemy z kostkami lodu.

Smacznego!
B

Tagi: napoje
00:01, od-kuchni , Napoje
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...