poniedziałek, 21 lutego 2011

Kochani!


To już ostatni przepis z Andory. Jutro przeniesiemy się znowu do Afryki, czeka nas wspólna kulinarna wyprawa do Angoli. Jednak wracając do naszych przekąsek - mini kanapeczki zwane w Andorze chlebkiem z pomidorami, uzupełniłam swoimi dodatkami i stworzyłam całkiem smaczne karnawałowe mini kanapeczki. Zdrowe, bo z kiełkami i czosnkiem i do tego zachwycająco pięknie wyglądające. Spróbujecie?


Składniki (na 6 kanapeczek):

 

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1/2 dużego dojrzałego pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plastry wędliny
  • kiełki rzodkiewki
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki
Z chleba wykrawamy kółeczka i opiekamy je w tosterze. W międzyczasie pomidor i czosnek przeciskamy przez praskę i doprawiamy solą i pieprzem. Opieczone kromki smarujemy pastą pomidorową a następnie układamy na nich rożki z wędliny wypełnione kiełkami. Całość usztywniamy wykałaczką.

 

 

Smacznego!
B

wtorek, 15 lutego 2011

Kochani!


Powiem wam, że te moje podróże kulinarne są bardzo smaczne :) Wczorajszy obiad był przepyszny i na pewno pozwolił w nieco inny niż tradycyjny wykorzystać schab. W oryginalnym przepisie z Andory użyto cielęcinki, którą niestety ciężko czasem dostać. Cielęcinę zastąpiłam schabem, który również po jednej godzinie duszenia był mięciutki.


Składniki:

  • 250 g schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • garść suszonego oregano
  • garść suszonej bazylii
  • szczypta tymianku
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa - 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony

Schab myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki, zalewamy octem, dodajemy sól ziołową i oprószamy mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebulę kroimy na pół a następnie na plastry. Pomidory w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wszystko to odkładamy do osobnych miseczek. Na patelni z wysokimi bokami rozgrzewamy olej. Wrzucamy schab i dokładnie obsmażamy. Następnie dodajemy do mięsa cebulę i czosnek i smażymy ponownie jakieś 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, a po kolejnych 5 minutach liść laurowy, oregano, bazylię i tymianek. Pozwalamy się delikatnie pogotować przez jakieś 5 minut i dolewamy białe wino. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Pozwalamy całości dusić się przez około godzinę do półtorej. Podajemy w miseczkach z chlebem, jako ewentualnym dodatkiem.

 

Oczywiście przepis dołącza do akcji :

 

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
11:12, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 lutego 2011

Kochani!


Nadal jesteśmy w Andorze. 462 km kwadratowe w całości pokryte górami. Jak się domyślacie ciężko znaleźć w internecie jakieś ciekawe przepisy lub smaczki kulinarne z Andory. Jednym z nich jest mleko migdałowe. Wytwarzane z migdałów i wody może z powodzeniem zastąpić mleko w cieście - mi samo w sobie nie przypadło za bardzo do gusty, mimo, że migdały uwielbiam.


Składniki:

  • 100g migdałów
  • 250 ml gorącej wody
  • cukier do smaku
  • szczypta cynamonu

Migdały umieszczamy w misce i zalewamy wodą. Przykrywamy tak aby zaparzały się przez godzinę lub dwie. Po tym czasie przelewamy wodę z migdałami do blendera, dodajemy cynamon i cukier i miksujemy aż migdały staną się mączką.

 

Tagi: napoje
12:11, od-kuchni , Napoje
Link
czwartek, 10 lutego 2011

Kochani!


Nie było mnie długo...Ale w dumie to też długa historia. Najpierw dopadła mnie sesja, ale w niedziele gdy już szczęśliwie pozbyłam się cholerstwa dopadła mnie choroba. I tak trzyma już 4ty dzień. Ale nic do jutra muszę wyzdrowieć! Książki do biblioteki same się nie oddadzą i praca się sama nie napisze. Dlatego też przeglądając dziś przepisy z Andory (tak kochani, zaczynamy testować kuchnię andorską) znalazłam przepis na sałatkę z czerwonej cebuli i czarnych oliwek. Wiadomo nie od dziś, że cebula ma ogromne właściwości lecznicze. Pamiętam do tej pory jak mam kiedyś próbowała mi wmówić, że syrop z cebuli też ma takie właściwości. Byłam twarda i wmówić sobie nie dałam. A syrop z cebuli jest do dziś jedynym wydaniem w jakim cebuli nie lubię. Tak, więc postanowiłam do moich leków farmakologicznych dodać kilka naturalnych.


Składniki:

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 8 do 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 2 szczypty soli ziołowej
  • 2 szczypty czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki miodu


Cebule obieramy, kroimy na pół a następnie w talarki. Wrzucamy do miski delikatnie rozszczepiając palcami. W szklance przygotowujemy sos mieszjąc razem dokładnie oliwę, ocet, miód, sól i pieprz. Sosem polewamy cebulę i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodajemy oliwki, mieszamy i podajemy. Ja zjadłam ją jako dodatek do pierogów. Powiem wam, że zaskoczyła mnie ciekawym smakiem w całej swojej prostocie!

 

Smacznego!
B

 

Tagi: sałatki
19:27, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 lutego 2011

Kochani!


Przepraszam Was za takie zaniedbywanie, jednak okazało się że praca licencjacka wymaga ode mnie trochę więcej czasu i energii niz myślałam więc nie do końca mam czas poświęcić się wyszukiwaniu ciekawych przepsiów z różnych zakątków świata. Mam nadzieję, że wybaczycie drobne spowolnienie w projekcie?? :). Na pocieszenia mam coś dla was - pyszne i proste jednogarnkowe danie! Robi się je ekspresowo, zjada - jeszcze szybciej. Przepis inspirowany tym przepisem.


Składniki ( na 2 porcje):

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 średnia cebula
  • 200g kaszy kuskus
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżeczki soli ziołowej
  • oliwa z oliwek


Pierś z kurczaka myjemy i tniemy w kostkę. W miseczce doprawiamy ją oliwą z oliwek, solą pieprzem i cynamonem. Odstawiamy. Cebule tniemy na talarki a pomidory w kostkę i zostawiamy w zalewie. Na rozgrzanej patelni ( takiej z wyższymi bokami) smażymy cebulę, po około 4 minutach dodajemy kurczaka a gdy on będzie usmażony pomidory. Gdy po około 8 minutach smaki przejdą wlewamy wodę i czekamy aż załość będzie się gotowała. Wtedy dodajemy kuskus i po około 2 minutach wyłączamy płomień. Całość powinna jeszcze przez 5 do 7 minut dochodzić pod przykryciem.

Smacznego
B

19:20, od-kuchni
Link Komentarze (1) »
sobota, 29 stycznia 2011

Kochani!


Te migdałowe ciasteczka są tak pysznie kruche i wilgotne, że aż nie sposób poprzestać na jednym. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a znikają w tempie ekspresowym. Niestety są dość kaloryczne, ale kto by się tam tym przejmował przy tym zapachu i smaku! Ciasteczka pochodzą z tego przepisu, proporcje zostały zmodyfikowane.


Składniki:

  • 200g blanszowanych migdałów
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder

Migdały razem z cukrem i aromatem ucieramy w blenderze/malakserze na mączkę migdałową. Przesypujemy całość do miski, wbijamy jajko i zagniatamy na wilgotne ciasto. Ciasto na blacie rolujemy i spłaszczamy. Następnie tniemy na małe romby. Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. W między czasie przygotowujemy syrop z wody, cukru brązowego i soku z cytryny. Wszystko to dodajemy do garnka i gotujemy przez 10 minut po czym studzimy. Upieczone ciasteczka, gdy wystygną maczamy w powstałym syropie, odkładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!
B

Tagi: desery
18:55, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (2) »
piątek, 28 stycznia 2011

Kochani!

Przepis na tą prostą sałatkę znalazłam na tej stronie. Jej przygotowanie jest dosłownie ekspresowe a smak delikatny. Jest idealna na lekki obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Powiem wam, że coraz bardziej podobają mi się te algierskie smaki ;)

KLIKNIJ PO PRZEPIS

 

Smacznego!
B

Tagi: sałatki
16:10, od-kuchni , Sałatki
Link
czwartek, 27 stycznia 2011

Kochani!


Nigdy nie myślałam, że zupa migdałowa może być taka pyszna! W sumie, nigdy jej nie jadłam, ale też jakoś specjalnie do mnie nie przemawiała sama idea tej zupy. Zrobiłam jakoś tak bez przekonania, a tu szok! Ten zapach, smak, delikatność... Zachwyciła mnie pod każdym względem! Przepis inspirowany tym przepisem. Składników nie za wiele, a tu takie cudo :)

KLIKNIJ PO PRZEPIS

 

Zupa migdałowa

Smacznego!
B

Tagi: zupy
17:04, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 26 stycznia 2011

Kochani!

 

Nadal jesteśmy w Algierii, chociaz już na innym blogu. Zrobiłam dziś podsumowanie wcześniejszych postów z akcji Kuchnie Świata, znajdziecie je gdy klikniecie w banarek akcji. Będę tam też na bierząco uzupełniać nowe przepisy. Mam nadzieję, że dzięki temu akcja będzie trochę bardziej do ogarnięcia :) A dziś tak na szybko proste kotleciki. Z delikatną nutą cynamonu, bardzo sycące i powiedziałabym że nawet bardzo polskie w smaku....

KLIKNIJ PO PRZEPIS

darmowy hosting obrazków

 

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
18:40, od-kuchni , Obiadowe
Link

Kochani!

 

Nadeszła ta pora. Blog.pl, jakich on by tam zalet nie posiadał, niestety nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. nawet tych najbardziej prymitywnych, jak na przykład działający na durszlaku rss. Podjęłam więc decyzję - emigracja!

Tak więc mój stary blog od-kuchni.blog.pl zostaje w sieci, a ja moje blogowanie kontynuuje tutaj. Mam nadzieję, że będzie mi się przyjemniej pisało :)

Wpisów kasować, ani przenosić z blog.pl raczej nie będę, ale to tak naprawdę okaże się w praniu.

 

A tym czasem zapraszam już dziś na nowy wpis z akcji "kuchnie świata...od-kuchni"

 

Do napisania!

B

09:54, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
1 ... 56 , 57 , 58
 




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...