wtorek, 06 sierpnia 2013

Kochani!

Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym niespotykanym smakiem postanowiłam rozpocząć odkrywanie zakamarków czeskiej kuchni. Gdy szukając pomysłów na czeskie dania, natrafiłam na ten interesujący przepis nie mogłam się powstrzymać. Zupa z kiszonej kapusty wydała mi się czymś jednocześnie kuszącym i odpychającym. Musiałam przekonać się na własnej skórze jak ten wytwór może smakować. Co mogę Wam powiedzieć? Nie zawiodłam się :) Kwaśny, kapuściany smak zamknięty w kremowej, śmietanowej konsystencji tej lekkiej zupy. Polecam spróbować! Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 3-4 porcje):

  •  2 duże ziemniaki
  • 400g kiszonej kapusty
  • 1,2 litra wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, tniemy w kostkę i zagotowujemy razem z posiekaną kapustą w 1,2 litra wody.
W międzyczasie z miseczce mieszamy ze sobą miękkie masło, żółtko, mąkę oraz śmietanę na jednolitą masę. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie do gotującej się zupy dodajemy śmietanową masę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy przez następne 5 minut na wolnym ogniu. Gotową zupę dzielimy na porcje i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013

Kochani!

Nawet jeśli nie jesteś typem osoby, która lubi róż, nie możesz odmówić sobie tych naleśników! Jeśli już przykuły Twój wzrok - nie będziesz w stanie ich nie przygotować. Sam proces, jest super prosty - a jeśli już je zrobisz, pojawia się milion możliwości! Możesz wyciąć z nich serduszka i zaserwować ukochanej osobie na śniadanie, zawinąć w ruloniki z białym serem, dla podkreślenia ich koloru - lub tak jak ja wpałaszować bez opamiętania zaraz po zrobieniu zdjęcia... Niezależnie od sposobu w jaki postanowisz je zjeść - będą pyszne! Przepis autorski.

Składniki (na 5-6 sztuk):

  • 1 mały burak
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smażenia

Buraka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na naleśniki. Dodajemy przesianą mąkę, jajko, mleko oraz sól i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, przewracając na drugą stronę w połowie smażenia. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: obiadowe
00:00, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (4) »
piątek, 02 sierpnia 2013

Kochani!

Można by powiedzieć, że Czarnogóra rogalikiem stoi. Wśród znanych tam jako Kiflice rogalików, każdy znajdzie coś dla siebie. Od drożdżowych nadziewanych serem po wypieki z ciasta z dodatkiem ziemniaków nadziewane szynką. Dziś właśnie na takie wytrawne rogaliki chciałabym Was zaprosić. Miękkie, kruche ciasto nadziane Waszą ulubioną szynką w masie śmietanowo-jajecznej. Prosta w wykonaniu i smaczna przekąska.Przepis znaleziony na forum madeinmontenegro.com

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200g mąki
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 200g miękkiego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 150g szynki
  • pieprz
  • sól

W misce mieszamy ze sobą utłuczone ziemniaki, mąkę oraz miękkie masło. Dodajemy sól i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie w małej miseczce mieszamy śmietanę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, a następnie doprawiamy pieprzem oraz solą.
Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich zagniatamy i formujemy z niej kulę, którą następnie rozwałkowujemy na równy, okrągły placek i kroimy go na ćwiartki. Przy szerszym brzegu każdej z ćwiartek układamy odrobinę nadzienia z szynki i zawijamy w stronę czubka stożka formując rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stroni przez 15 minut. Studzimy i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: przekąski
12:01, od-kuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 01 sierpnia 2013

Kochani!

Jakiś czas temu kupiłam masło z orzechów nerkowca. Podjadłam go trochę na kanapkach, część wyjadłam łyżeczką, lecz z reszty postanowiłam przygotować pyszne orzechowe ciasteczka na wzór tych z dodatkiem masła z orzeszków ziemnych. Ciasteczka nerkowcowe są pyszne, lekko twardawe - idealne do maczania w mleku! Pełne kawałków chrupkich orzechów z wyraźnym posmakiem masła z orzechów nerkowca oraz melasy. Przygotowuje się je szybko, piecze 15 minut - czego tu nie lubić! Przepis autorski.

Składniki:

  • 1 szklanka ciemnego cukru muscovado
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100g masła z orzechów nerkowca
  • 80g orzechów nerkowca

Do sporej miski wsypujemy cukier, mąkę oraz rozdrobnione orzechy nerkowca. Dodajemy 2 jajka i miękkie masło z nerkowców po czym całość zagniatamy na wilgotną, zwartą masę.
Powstałe ciasto dzielimy na 3 części i z każdej z nich formujemy rulon o przekroju 2-3 centymetrów, a następnie nożem co jakieś 3-5mm odcinamy plastry ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
00:00, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (1) »
środa, 31 lipca 2013

Kochani!

Kulinarna podróż po krajach, których nazwa zaczyna się na literę C powoli dobiega końca. W tym tygodniu na blogu pojawi się kilka przepisów rodem z Czarnogóry, a dziś mam dla Was kilka widoków prosto z tego pięknego kraju. Co prawda spędziliśmy tam jedynie kilka godzin, jednak Czarnogóra zawładnęła naszymi sercami. Wysokie góry otaczające wybrzeże, urokliwe miasteczka pełne zabytkowych, kamienistych budowli, uśmiechnięci ludzie i pyszne jedzenie. Z całej naszej zeszłorocznej wycieczki po Bałkanach to chyba właśnie maleńka Czarnogóra najbardziej utkwiła nam w pamięci oraz sercach.

Smacznego!
B

Tagi: podróże
13:45, od-kuchni , Podróże
Link Komentarze (4) »
wtorek, 30 lipca 2013

Kochani!

Zapewne większości z Was doskonale znane jest ziemniaczane pure oraz polenta. A zastanawialiście się kiedyś co wyszłoby z połączenia tych dwóch potraw? Otóż byłby to biały kacamak. Co prawda rodzajów kacamaku mamy sporo - klasyczny (polenta), warzywny, z dodatkiem popularnego na Bałkanach kajmaku (rodzaju serowego smarowidła), sera czy też właśnie ziemniaków. Samo danie, należy do tak zwanej taniej kuchni i tradycyjnie serwowane jest po prostu ze szklanką zsiadłego mleka. Ja zapraszam Was dziś do przygotowania kacamaku z ziemniakami, masłem oraz odrobiną startego żółtego sera. Całość jest kremowa, pożywna oraz świetnie komponuje się z sadzonym jajkiem lub ulubionym kotletem. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 duże ziemniaki
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść waszego ulubionego startego sera 

Ziemniaki obieramy i tniemy w mniejsze kawałki, myjemy, i wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą, gotujemy do momentu w którym ziemniaki zaczną się rozpadać. Następnie upewniamy się, że wody w garnku jest akurat tyle aby przykrywała ziemniaki i rozgniatamy je tłuczkiem. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Garnek zestawiamy z ognia i do uzyskanej kremowej masy dodajemy ser oraz masło. Mieszamy energicznie do momentu rozpuszczenia się tych dwóch składników. Kacamak podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



Tagi: obiadowe
17:59, od-kuchni , Obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 lipca 2013

Kochani!

Zapach smażonego drożdżowego ciasta unoszący się po całym domu, cukier puder delikatnie oblepiający jeszcze gorące placuszki, palce lepkie od tłuszczu. Kto z nas nie kochał tych dni, gdy w domu pojawiały się racuchy. Smażone przez mamę na letni obiad, zajadane ze szklanką zimnego mleka oraz szerokim uśmiechem. Ostatnio zatęskniłam za nimi mocno, po nocach śniły mi się obrazy puchatych placuszków. Nie było innej rady - czekała mnie wizyta w kuchni! Do racuszków zdecydowałam się dodać kawałki soczystych brzoskwiń i chrupiących jabłek, które stworzyły naprawdę pyszne letnie połączenie. Przepis bazowy od niezawodnej Domi w Kuchni.

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenie
  • cukier puder do podania

W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w 4-5 łyżkach mleka, dodajemy cukier i odstawiamy na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jajko, pozostałe mleko oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy na jednolite ciasto.
Owoce pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do miski z ciastem i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i porcjami wlewając ciasto smażymy racuchy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
15:07, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (5) »
sobota, 27 lipca 2013

Kochani!

Gotowanie podczas upałów jest nie lada wyzwaniem, spędzanie godzin przy piekarniku raczej nie wchodzi w grę. Dlatego też do akcji "Kuchnie Świata", staram się wybierać lekkie propozycje. Ostatnim przykładem kuchni czadyjskiej będzie sałatka. Lekka, orzeźwiająca, słodko-kwaśna - świetna na upały. Odrobina ryżu, soczystego ogórka, słodkich rodzynek oraz bananów i chrupkich migdałów oblana lekko pikantnym cytrynowym sosem to smaczna propozycja na lekki obiad. Przepis znaleziony na tej stronie.

Składniki:

  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 duża garść rodzynek
  • 1-2 garści ugotowanego ryżu
  • 1 garść pokruszonych migdałów
  • 1-2 bananów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka płynnego miodu

W misce mieszamy ze sobą ryż, pokrojony cienko ogórek, rodzynki, migdały oraz pokrojone w plastry banany, odstawiamy.
Aby przygotować dressing w szklance mieszamy oliwę z oliwek, sok oraz skórkę z cytryny, sól, kolendrę, kumin, pieprz kajeński oraz miód. Przygotowaną wcześniej sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Schładzamy przez 30 minut i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
00:00, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »
piątek, 26 lipca 2013

Kochani!

Na początku tygodnia publikowałam na blogowym funpage'u zdjęcie przesyłki od browaru Książęce. W sklepach niedawno pojawił się nowy smak piwa sygnowany tą marką - jasne ryżowe. W związku z tym przygotowałam dla Was pyszne babeczki oblane sosem czekoladowo-piwnym - właśnie z dodatkiem piwa Jasne Ryżowe z browaru Książęce. Babeczki są ciekawe w smaku - lekkie, dzięki preparowanemu ryżowi jaki w sobie zawierają. Ich słodycz jest przełamana mocnym w smaku sosem z gorzkiej czekolady oraz piwa, które na sam koniec pozostawia lekko, orzeźwiający posmak chmielu. Połączenie naprawdę warte wypróbowania. Przepis autorski.

Składniki (na około 18 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
  • 150ml piwa
  • 100g ciemnej czekolady (min. 70%)
  • 3 łyżki cukru 

W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier oraz kakao. Dodajemy mleko, rozmącone jajka oraz aromat waniliowy. Całość mieszamy łyżką niezbyt długo, tak aby składniki się połączyły, dodajemy ryż preparowany i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na mini-muffinki napełniając ją do pełnej wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
W międzyczasie w rondelku roztapiamy czekoladę i mieszamy ją z piwem oraz cukrem do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe babeczki lekko studzimy i obtaczamy w przygotowanym sosie, zostawiając je zanurzone na około 1-2 minut. Wyjmujemy, odsączamy na talerzu i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: desery
12:50, od-kuchni , Desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 lipca 2013

Kochani!

Orzeszki ziemne to bardzo popularny składnik afrykańskich przepisów - dodawane do mięs, warzyw, deserów, świetnie podkreślają smak. Dziś proponuję coś innego do obiadu - cukiniowe pure z dodatkiem mielonych orzechów ziemnych - ciekawe w smaku oraz proste w przygotowaniu. Danie to pochodzi z Czadu, przepis zaczerpnięty z tej strony.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 małe cukinie
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 100g zmielonych orzeszków ziemnych

Cukinie obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i za pomocą praski do ziemniaków rozgniatamy na pure. Odsączamy nadmiar wody, mieszamy z masłem, odrobiną soli oraz orzechami. Podajemy ciepłe.

Smacznego!
B



Tagi: sałatki
11:58, od-kuchni , Sałatki
Link Komentarze (2) »




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...