Przetwory

wtorek, 21 stycznia 2014

Kochani!

Dziś będzie prosto. Na pastę czosnkowo-imbirową dość często natykaliśmy się podczas podróży po Indiach. Ten aromatyczny dodatek jest często używany jako marynata do mięs czy też dodatek do sosów. Na blogu pojawi się kilka przepisów...

CZYTAJ DALEJ...

21:08, od-kuchni , Przetwory
Link
czwartek, 24 października 2013

Kochani!

Pod koniec października w mojej kuchni robi się pomarańczowo. Przez piekarnik oraz garnki przetaczają się większe oraz mniejsze dynie, a na blogu pojawiają się nowe przepisy. Przepis na dyniowe pure, które bardzo często w tych przepisach wykorzystuję zamieszczałam z reguły jako jeden z etapów ich przygotowania. Warto jednak, teraz...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: przetwory
10:14, od-kuchni , Przetwory
Link
czwartek, 14 marca 2013

Kochani!

Jak dziwna nie wydawałaby się Wam na pierwszy rzut oka jej nazwa, jest to jedynie mylne wrażenie. Konfitura z czerwonej cebuli to idealny słodko-kwaśny dodatek do mięs oraz serów, chociaż muszę przyznać, że tak samo pysznie smakuje wyjadana prosto ze słoika... Jeśli więc macie ochotę nieco zaskoczyć swoich gości, polecam Wam gorąco skorzystanie z przepisu. Najlepiej od razu z podwojonej lub potrojonej porcji, ponieważ zawartość słoiczka znika zdecydowanie szybko... Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 1 średniej wielkości słoik):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500g czerwonej cebuli
  • sól i pieprz w młynku
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki miałkiego brązowego cukru

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni z wysokim rantem (idealnie wok) rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę którą delikatnie oprószamy pieprzem i solą. Całość podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając uważając aby nie przypalić cebuli. Na tym etapie cebula powinna zmięknąć, stracić swoją "moc" oraz uzyskać delikatnie słodki, karmelowy posmak.
Do miękkiej cebuli dodajemy czerwone wino, ocet balsamiczny oraz ocet winny. Dokładnie mieszamy i delikatnie zwiększamy moc palnika, tak aby doprowadzić miksturę do wrzenia. Dosypujemy cukier i co jakiś czas mieszając podgrzewamy całość na wolnym ogniu przez około 30-40 minut do odparowania nadmiaru płynu.



Gotową konfiturę doprawiamy pieprzem oraz solą a następnie przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy.



Polecam szczególnie wypróbować z krakersami, ulubionym serem oraz lampką dobrego wina.

Smacznego!
B

Tagi: przetwory
00:00, od-kuchni , Przetwory
Link Komentarze (14) »
czwartek, 23 lutego 2012

Kochani!

Chutney z mango chodził za mną już od dłuższego czasu. Ale nie mógł być to jakiś zwykły chutnej, kupiony w sklepie, bez specjalnych dodatków i niewymagający wysiłku. Było tak do czasu aż nie wpadłam na przepis proponowany przez Irenę i Andrzeja na ich blogu - o tutaj. Chutney ten zawiera sporo chrupkich i ciekawych smakowo dodatków, jest pyszny i dosłownie można go wyjadać ze słoika łyżeczką! Polecam.

Składniki:

  • 1 mango
  • 250ml octu winnego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • garść pokruszonych orzechów nerkowca
  • garść rodzynek
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i octem. Zaczynamy gotować. Po około 5 minutach dodajemy orzechy, imbir, rodzynki i posiekane papryczki chilli. Gotujemy całość przez około 30 minut co jakiś czas mieszając, po czym przekładamy do słoików. Podajemy do kanapek, mięs oraz innych ulubionych potraw.

Smacznego!
B

Tagi: przetwory
13:15, od-kuchni , Przetwory
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 października 2011

Kochani!

Marynujemy paprykę, grzyby, ogórki... ja postanowiłam zamarynować pomidory :) Z myślą o dodatku obiadowym na smutny szary dzień zamknęłam w słoiczku te małe czerwone kuleczki. Jak wyszło? Bardzo wyraziście! Pomidory zdecydowanie nadadzą charakteru zwyczajnemu obiadowi, czy sałatce z neutralnymi dodatkami. Polecam każdemu miłośnikowi pomidorów.

Składniki (na około 2 słoiczki 650ml):

  • 7-8 średnich pomidorów
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 liście laurowe

Pomidory myjemy i tniemy na ósemki. Ząbki czosnku obieramy i przecinamy na pół, chilli myjemy, pozbawiamy pestek i tniemy na mniejsze kawałki. Do wyparzonych słoików wkładamy kawałki pomidorów które przekładamy czosnkiem i chilli, wsypujemy sól i pieprz oraz dodajemy do każdego słoika po liściu laurowym. W garnku zagotowujemy wodę z octem i zalewamy nią przygotowane wcześniej słoiki z pomidorami. Zakręcamy wyparzoną zakrętką i przechowujemy z resztą przetworów :)

Smacznego!
B

Tagi: przetwory
13:58, od-kuchni , Przetwory
Link Komentarze (6) »




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...