Owoce Świata

piątek, 19 października 2012

Kochani!

RAMBUTAN, zwany także jagodzianem to słodki owoc jadalny pochodzący z Indonezji. Jest bardzo smaczny, soczysty oraz słodki. W smaku bardzo przypomina Liczi chińskie, jest jednak odrobinę bardziej orzeźwiający. Uprawiany jest głównie w Azji, na terenach Indonezji, Tajlandii, Malezji oraz Wietnamu. Wygląda niczym owłosiona, czerwona kulka. W środku pod skórką skrywa szklisty, mięsisty, jajowaty owoc. Przed zjedzeniem należy pozbyć się podobnej do orzecha pestki, która znajduje się w środku miąższu. W Polsce Rambutany pojawiają się niezwykle rzadko, jednak warto szukać ich w sklepach z żywnością azjatycką czy kuchniami świata.

Rambutan świetnie sprawdzi się jako zdrowa, owocowa przekąska. Jednak będzie również świetnym dodatkiem do owocowej sałatki, soków, sosów czy też potraw z mięs.

Jagodzian to jednak nie tylko ciekawy wygląd oraz smak. Zwiera sporo witaminy B12 oraz witaminy C - 10-12 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie. W jego skład wchodzi także żelazo, potas, beta-karoten czy antyoksydanty. Spożywanie Rambutanów pomaga w walce z ewentualnymi pasożytami czy też biegunką. Pestka jakkolwiek niejadalna, bywa przez niektórych spożywana po uprażeniu - podobno jej spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Do napisania!
B

piątek, 22 czerwca 2012

Kochani!

PITAJA, zwana również smoczym owocem lub truskawkową gruszką to pochodzący z Meksyki u Ameryki środkowej niezwykle ciekawy owoc. Prezentuje się jako soczyście różowy (lub żółty) owal (w kształcie jajka) porośnięty swoistymi łuskami - prawdopodobnie stąd też wywodzi się smocza wersja nazwy owocu. Aktualnie pitaja jest szeroko uprawiana w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Wietnam, Malezja, Filipiny, Tajwan czy południowe Chiny. Ciekawostką jest fakt iż smoczy owoc przez Azjatów został odkryty nie dalej jak sto lat temu. Przywieziony do Wietnamu przez Francuzów, którzy sprzedawali go jako piękną roślinę ozdobną - kwiaty pitaji zakwitają pięknie nocą, dzięki czemu roślina zwana jest również kwiatem księżycowym lub damą nocy. Na szczęście Azjaci odkryli także smakowe właściwości rośliny i upowszechnili jej uprawę.

Po przekrojeniu owocu naszym oczom ukazuje się soczysty miąższ w kolorze czerwonym lub białym, przetykany mnóstwem drobnych, białych nasionek. Miąższ sam s sobie jest bardzo lekki, soczysty i mało wyrazisty. Przypomina w smaku lekko rozwodnione kiwi.

Jak jeść? Najwygodniej smoczy owoc przekroić na pół a następnie wyjeść środek łyżeczką. Jeśli jednak macie ochotę w jakiś sposób urozmaicić pitają swoje danie można z powodzeniem wykorzystać ją do sałatek, deserów czy koktajli.

Jej ogromnym plusem jest niska kaloryczność - owoc średnio zawiera około 50 kcal. Dodatkowo dzięki spożywaniu pitaji uzupełniamy witaminy B, C, E oraz fosfor i wapń. Smoczy owoc to doskonała przekąska dla ludzi mających problemy ze wzrokiem, nadciśnieniem czy żołądkiem.

Do napisania!
B

środa, 14 marca 2012

Kochani!

MIECHUNKA JADALNA, zwana inaczej miechunką peruwiańską, peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą to pochodząca z Ameryki Południowej to rosnący na małych krzakach owoc pochodzący z rodziny psiankowatych (aby dowiedzieć się o nich więcej zapraszam do Mopsa w Kuchni ). W smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczę, lub jak twierdzi A. gorzki agrest. Aktualnie uprawiana jest głównie w Kolumbii, skąd przez większość roku sprowadzana jest do Europy oraz innych części świata. Małe, pomarańczowe jagody zamknięte w podobnej do papieru delikatnej łupince. Ozdobny gatunek miechunki rośnie również w polskich ogródkach, ozdabiając je ciemno pomarańczowymi rozdętymi kwiatami.

Miechunkę można spokojnie jeść na surowo, po pozbyciu się łupinki i umyciu owocu. Drobne białe pestki, które występują w pomarańczowym miąższu są również jadalne. Jeśli jednak zaopatrzycie się w większy zapas tego owocu możecie wykorzystać ją do przygotowania nalewki, deseru lub apetycznej dekoracji do tortu. Moim zdaniem dzięki ciekawemu smakowi również ciekawie komponowałaby się z kurczakiem czy warzywną sałatką.

Peruwiańska wiśnia, jak wiele innych owoców posiada również szereg pozytywnych właściwości zdrowotnych. Są świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz fosforu. Ich pestki posiadają bardzo delikatne właściwości oczyszczające - dlatego też spożywanie miechunki jest zalecane osobom mającym problemy z układem wydalniczym. Do tego spożywanie owocu miechunki ogólnie poprawia kondycję układu krwionośnego. 100g owocu zawiera jedynie 53 kcal.

Do napisania!
B

poniedziałek, 05 marca 2012

Kochani!

LICZI CHIŃSKIE - zwane również liczi, śliwką chińską lub bliźniarką smaczną jest smacznym azjatyckim owocem rosnącym głównie na terenie Wietnamu, Chin, Filipin oraz Kambodży. Pod twardą różową skórką, która podczas obierania przypomina zachowaniem odrobinę skorupkę jajka kryje się mięsisty, słodki i podobny odrobinę w smaku do winogrona miąższ. Uprawiane w wielu ciepłych krajach wymagają szybkiego transportu (zbierane z drzew w pełnej dojrzałości nie wytrzymują za długo w temperaturze pokojowej) - dlatego też warto skusić się na nie teraz - kiedy jest na nie sezon i pojawiają się w sklepach. Ciekawostką jest fakt iż pierwszym europejczykiem który opisał liczi był Polak - w XVII wieku Michał Boym, polski jezuita i misjonarz w chinach zainteresował się bliżej tym  owocem.

Liczi jest pyszne jedzone na surowo, jednak doskonale nadaje się także do dalszego wykorzystania w kuchni. Możecie spokojnie zrobić z niego syropy, dżemy, sałatkę, sos czy deser. Jego przepysznie słodki smak będzie się świetnie komponował z ostrymi lub mięsnymi dodatkami. Podkreśli smak neutralnej sałatki czy deseru.

Dodatkowo liczi zapewnia zapewnia sporą dawkę witaminy C - około 9 takich małych owoców zawiera dzienną dawkę witaminy C zalecanej dorosłemu człowiekowi. Doskonale wpływa także na ciśnienie krwi oraz jej przepływ. Minimalnie pomocne bywa także przy dietach oraz ochronie przed promieniowaniem UV. Dodatkowo jest całkiem niskokaloryczne 100g liczi to tylko 66 kcal.

Do napisania!
B

poniedziałek, 27 lutego 2012

Kochani!

ANANAS - to dobrze nam znany, niezwykle smaczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Ten walcowaty owoc z zielonym pióropuszem liści swoją najlepszą cześć chowa pod twardą, odrobinę zdrewniałą skórką. Jednak wystarczy chwila pracy ostrym nożem aby dobrać się do żółtego, soczystego i słodkiego miąższu. Ananas pochodzi z Brazylii (i tam nadal czasem rośnie dziko), jednak aktualnie 1/3 światowej produkcji owocu odbywa się na Hawajach (to już teraz wiemy skąd nazwa popularnej wersji pizzy). Co ciekawe jednak nazwa tego Południowo Amerykańskiego owocu ma swoje korzenie w Indiach - "nana" oznacza tyle co zapach - a tego ananasowi zdecydowanie odmówić nie można!

Jak jeść? Ja oczywiście nigdy nie potrafię odmówić sobie plasterka świeżego ananasa. Jednak jest on również znanym i cienionym dodatkiem do mięs (kurczak z ananasem), pizzy (kto z nas nie kocha hawajskiej?), soków i koktajli, drinków, ciast, deserów i przekąsek. Generalnie ananas łatwo się komponuje i ciekawie zabarwia swoim smakiem nawet najprostszą potrawę.

Ananas oczywiście doskonale znany jest ze swoich właściwości dietetycznych - podobno spożycie plasterku ananasa po posiłku przyśpieszy procesy trawienia (działa tutaj surowa bromelaina w którą owoc jest bogaty). Dodatkowo może pomagać przy procesie gojenia się ran, siniaków, złamań i tym podobnych urazów. Działa również bakteriobójczo przeciwzapalnie. Co ważne jednak - niedojrzałych owoców nie powinny spożywać kobiety w ciąży - niedojrzały ananas może spowodować bowiem wywołanie przedwczesnego porodu lub poronienia. Jednak jeśli macie przed sobą świeży, dojrzały okaz - jedzcie śmiało - ma jedyne 30 kcal w 100 gramach!

Do napisania!
B

00:33, od-kuchni , Owoce Świata
Link
poniedziałek, 20 lutego 2012

Kochani!

MANGO - Ten pochodzący z Azji aromatyczny i smaczny owoc, jest również dość łatwo dostępny w Polskich sklepach. Co prawda na półki trafiają często jeszcze niedojrzałe okazy, dlatego też warto po zakupie odłożyć go na kilka dni, aby w temperaturze pokojowej dojrzał oraz zmiękł. Właśnie wtedy będziecie mieli okazje spróbować najbardziej soczystego i aromatycznego mango. Uprawiane aktualnie w Chinach, Malezji, Filipinach oraz Indiach, gdzie nazywa się je również "owocem bogów". Mango ma bowiem ogromnie popularne w hinduskiej religii oraz kulturze.

Mango jest pyszne zarówno jedzone na surowo jak i przetworzone. Po pozbyciu się nieco skórzastej skórki oraz sporej twardej pestki pozostaje nam słonecznie żółty miąższ z którego możemy przyrządzać desery, sosy, sałatki, napoje, dodatki do mięs czy zup. Jego smak zdecydowanie zachęca do przeprowadzania kuchennych eksperymentów!

Poza ciekawym smakiem mango posiada szereg właściwości wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminę C, B1, B2, potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo. Jest szczególnie polecane osobom posiadającym problemy ze wzrokiem, jelitami, paznokciami czy awitaminozą. Badania laboratoryjne potwierdzają także, że mango potrafi zwalczać komórki raka trzustki oraz prostaty. Do tego jest ono całkiem dietetyczne 100g zawiera jedynie 60 kcal.

Do napisania!
B

poniedziałek, 13 lutego 2012

Kochani!

PASSIFLORA - zwana również marakują, męczennicą jadalną lub "owocem pasji". Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak aktualnie uprawiana jest Nowej Zelandii, Afryce, na Hawajach oraz w innych tropikalnych regionach. Owoc jest okrągły, o średnicy około 3-5 centymetrów. Pod fioletową lub żółtą skorupką ukrywa się słodki jednak odrobinę kwaskowaty, galaretowaty miąższ.

Miąższ passiflory świetnie smakuje jedzony łyżeczką wprost z przekrojonego na pół owocu. Jednak jeśli macie ochotę wykorzystać go w potrawie marakuja świetnie nadaje się do koktajli, jogurtów, soków, lodów, musów oraz delikatnych mięs.

Marakuja poza świetnym smakiem i i ciekawym wyglądem passiflora posiada również zachęcające właściwości zdrowotne. Znana jest z działania przeciwdepresyjnego, przeciwbólowego, przeciwzapalnego, przeciwdrgawkowego, przeciwskurczowego, . Polecana jest więc osobom cierpiącym na zaburzenia depresyjne, zmagające się ze stresem, nerwicami, ADHD. Marakuja jest także przydatna przy problemach kobiecych - miesiączkach, przekwitaniu. Podobno potrafi pomagać także uzależnionym od narkotyków i alkoholu. W tym małym i cieszącym się tak szerokimi właściwościami zdrowotnymi owocu znajduje się na dodatek jedyne 75 kcal na 100g.

Do napisania!
B

poniedziałek, 06 lutego 2012

Kochani!

AWOKADO zwane inaczej smaczliwką to zielony owoc o dość niewyrazistym w smaku, masłowym miąższu i gruszkowatym kształcie. Pokryte zieloną, chropowatą skórką i ukrywające dużą, twardą pestkę awokado wykorzystywane jest w kuchni już podobno od ponad 7000 tysięcy lat! Ta pochodzące z tropikalnej i subtropikalnej części Ameryki jagoda jest szeroko dostępna w Polsce.

Jak jeść? Awokado raczej nie należy do owoców które będzie z uśmiechem pogryzać jak jabłko - jego mdły smak raczej nie znajdzie sobie za wielu miłośników. Świetnie sprawdza się jednak jako zamiennik masła (szczególnie te mocno dojrzałe owoce), dodatek do sałatek, koktajli czy podstawa do uwielbianego przez wiele osób meksykańskiej pasty guacamole.

Awokado posiada oczywiście szereg właściwości zdrowotnych. Z powodu wysokiej zawartości nienasyconych tłuszczów jest polecane osobom cierpiącym na miażdżyce oraz nadciśnienie. Pomaga również przy problemach z wątrobą oraz przyswajaniem tłuszczów. Dla zainteresowanych poprawieniem wyglądu swojej skóry polecane są maseczki z awokado. Niestety nie wszystko jest tak dobre jak wydawać by się mogło - 100g awokado zawiera aż 221 kcal.

Do napisania!
B

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Kochani!

LONGAN - to pochodzący z tropikalnej i subtropikalnej Azji owoc jadalny. Jego nazwa w języku chińskim oznacza smocze oko, w języku malajskim nazywany jest natomiast kocim okiem. Owoce są małymi kuleczkami w jasno brązowej, skórzastej otoczce. Po jej przekrojeniu ukazuje się przezroczysto-białe jadalne wnętrze longana, kryjące czarną pestkę.

Aby zjeść longana należy pozbawić go skórki, a następnie pestki. Doskonale smakuje surowy - może jednak okazać się za słodki, jeśli nie przepadacie za słodyczami. Longan należy zdecydowanie do mocno wyrazistych owoców, którego smaku nie da się porównać z żadnym znanym mi owocem. Świeże, suszone lub sprzedawane w puszkach owoce longana używane bywają jako dodatki do zup, deserów, przekąsek.

Owoce longana mają podobno działanie relaksujące i odprężające. W medycynie chińskiej odpowiadają za dostarczacie wewnętrznego "ciepła". Znany jest także z właściwości zwiększających odporność, opóźniają starzenie, poprawiających wzrok, zdrowie serca, i szybkość leczenia ran. A jeden longan to tylko 2 kalorie ;)

Do napisania!
B

niedziela, 22 stycznia 2012

Kochani!

POMELO - zwane również pomarańczą olbrzymią, pamelo, szadok lub pompela to pochodzący z Malezji olbrzymi cytrus. Europejczycy z Pomelo spotkali się po raz pierwszy w czasie wypraw krzyżowych w XII wieku. Jednak dopiero 500lat później brytyjski kapitan - Shaddock - zdecydował się zabrać kilka owoców na swój statek, po czym zasadził je na Barbadosie (który to należał wtedy do Korony Brytyjskiej). Obecnie Pomelo - szczególnie w okresie zimowym - często można spotkać w sklepach, przybywa tu głównie z Indii, Chin, Tajlandii, Malajów oraz Izraela.

Miąższ Pomelo przypomina z wyglądy odrobinę grejpfruta - jest jednak o wiele bardziej sprężysty. W smaku stanowi on połączenie pomarańczy,grejpfruta oraz delikatnej nuty jabłka.

Jak jeść? Pomarańczę olbrzymią najlepiej obrać ze skórki, następnie usunąć błonki otaczające miąższ. Pomelo doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, jednak będzie również doskonałym dodatkiem do sałatek, herbaty (zamiast cytryny), deserów, oraz dżemów.

Poza ciekawym smakiem posiada ono również szereg właściwości zdrowotnych - dżemy przyrządzane ze skórki owocu, mają właściwości przeciw rakowe. Sam owoc jest doskonałym naturalnym środkiem na refluks oraz zgagę, obniżoną odporność czy depresję. Tak więc jeśli dokucza Wam któraś z tych dolegliwości warto sięgnąć po olbrzymią pomarańczę!

Do napisania!
B

 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...