Sosy

niedziela, 10 listopada 2013

Kochani!

Nie potrafię powiedzieć „nie” dobremu hummusowi. Najczęściej zajadam się tym klasycznym z ciecierzycy, pełnym aromatycznych przypraw oraz dodatków. Co jednak zrobić jeśli mamy ochotę na tej pyszny, sezamowy dip, a w szafkach brak ciecierzycy? Jesienią, w dyniowym sezonie można do jego przygotowania wykorzystać...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sosy
13:36, od-kuchni , Sosy
Link
czwartek, 22 sierpnia 2013

Kochani!

Tzatziki to zapewne doskonale Wam znany ogórkowy dip pochodzący z Grecji. Jakiś czas temu w polskich sklepach pojawiły się gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tego sosu w domu. I tak też cacyki stały się popularne na polskich stołach...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: sosy
14:21, od-kuchni , Sosy
Link
wtorek, 09 lipca 2013

Kochani!

Słonecznie żółte pola to dość charakterystyczny element krajobrazu naszego kraju. Uwielbiam patrzeć na te falujące łany i piękny kontrast jaki tworzą z błękitem nieba. Jednak nie tylko piękno upraw sprawia, że Polska jest jednym z czołowych producentów rzepaku na Świecie - olej wytwarzany z jego nasion, zwany także czasem "oliwą północy" znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Olej rzepakowy zawiera 2 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-6 i aż 9 razy więcej dobrych kwasów tłuszczowych Omega-3 niż oliwa z oliwek. Dodatkowo zawiera również dwa razy mniej tych złych, nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do oliwy z oliwek. Dodatkowo, wybierając olej rzepakowy produkowany w Polsce nie tylko jemy produkt lokalny (a więc lepszy dla naszego organizmu), ale również wspieramy rodzimy przemysł.
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi olej rzepakowy doskonale sprawdza się w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów czy też marynat. Można używać go do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Doskonale sprawdzi się przy również pieczeniu ciast. Dziś postanowiłam skusić Was do przygotowania rzepakowego majonezu. Jest on doskonały dla wegan (wystarczy mleko odzwierzęce zastąpić roślinnym) czy też ludzi zabieganych - jego przygotowanie trwa krócej niż wyprawa do sklepu :). Dodatkowo taki domowy majonez można aromatyzować na różne sposoby - czosnkiem, koperkiem, papryką czy też różnymi ziołami. Zachęcam Was do eksperymentów oraz przyjrzeniu się bliżej poczciwemu olejowi rzepakowemu. Wiele ciekawych informacji możecie znaleźć na stronie pokochajolejrzepakowy.pl.

Składniki (na około 350ml):

  • 1/2 szklanki mleka (sprawdzi się zarówno mleko roślinne jak i zwierzęce)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Do wysokiej miski wlewamy mleko oraz ocet, spieniamy mikserem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w rękach majeranek, cukier oraz musztardę. Całość ponownie miksujemy przez około 3-4 minuty. Po tym czasie do masy dodajemy olej. Robimy to partiami po około 2-3 łyżki przez cały czas miksując. W czasie miksowania zauważymy że sos zacznie gęstnieć, aby ostatecznie przybrać majonezową formę. W tym momencie przestajemy ubijać, majonez doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 18 czerwca 2013

Kochani!

Chorwacja. Gorące, kamieniste plaże, czyste wody Adriatyku, malownicze górskie krajobrazy i szalenie mili oraz uśmiechnięci ludzie. A ponad to ajvar - smak tego sosu idealnie uzupełnia grillowane dania. W Chorwacji słoiczki z tym paprykowo-bakłażanowym sosem dostaniecie wszędzie - w dużych marketach, lokalnych sklepikach czy też na pachnącym świeżymi warzywami rynku. Jego smak przywodzi na myśl palące twoją skórę słońce, szum wody oraz wakacyjny luz.
Ajvarem zajadaliśmy się na zeszłorocznych wakacjach - nawet 0,5kg słoiczki były mi niestraszne. Ten czerwony, aromatyczny sos dodawałam uparcie do wszystkiego co tylko nawinęło mi się pod rękę. I chociaż każdy ma swoją własną, ulubioną wersję ajvaru, wszystkie są zdecydowanie pyszne.
Moja propozycja, jest lekko pikantna, pełna kawałków mocno spieczonej papryki. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie aby Wasz ajvar był bardziej mazisty - wystarczy wtedy paprykę zmiksować blenderem zamiast zgniatać ją widelcem.
Przepis znaleziony u niezawodnej FatFreeVegan, lekko zmodyfikowany.

Składniki (około 300-400g):

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 bakłażan
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1/2 - 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku

Papryki oraz papryczki chili przekrawamy na pół wzdłuż, pozbawiamy pestek oraz białych części i układamy na papierze do pieczenia wypukłą częścią do góry. Bakłażan przekrawamy wzdłuż i układamy obok papryk. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-70 minut do momentu uzyskania lekko szczernionych paprykowych skórek - mi zajęło to 60 minut.
Gotowe papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Bakłażan wydrążamy łyżką, miąższ przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy pokrojone w kostkę przypieczone papryczki chili, posiekany czosnek, ocet winny, paprykę wędzoną oraz pieprz kajeński i miksujemy na gładką masę. Gotową przekładamy do większej miski, odstawiamy.
Papryki obieramy ze skórek i rozgniatamy na mniejsze kawałki, mieszamy ze zmiksowanym wcześniej bakłażanem. Całość doprawiamy odrobiną soli do smaku i ponowienie mieszamy.
Gotowy sos możemy przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie lub zawekować.

Smacznego!
B



Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (12) »
czwartek, 13 czerwca 2013

Kochani!

Uwielbiam serowe dipy! Swego czasu nawet miałam związany z nimi pewnego rodzaju rytuał. W piątkowy wieczór zaszywałam się w wannie pełnej gorącej wody i pachnącej piany z ciekawą książką oraz paczką nachosów. Najczęściej całości towarzyszył właśnie dip serowy oraz jakieś białe wino. Rytuał niestety zakończył się wraz ze zmianą miejsca zamieszkania - książki mają to do siebie, że źle znoszą przygody z prysznicem.
Nic nie zmieniło jednak faktu iż połączenie sosu serowego oraz pikantnych, chrupkich nachosów przemawia do moich kubków smakowych na każdej szerokości geograficznej i o każdej porze. A trzeba przyznać, że to połączenie jest jeszcze lepsze jeśli mówimy tutaj sosie domowej roboty.
Przepis na taki sos udało mi się znaleźć na blogu Domu W Kuchni i serdecznie go Wam polecam.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 szklanka startego sera Cheddar lub Mimolette 
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 10-15 plasterków papryczek Jalapeno 

W rondelku rozpuszczamy masło, zmniejszamy płomień i dosypujemy mąki. Całość mieszamy do dokładnego połączenia składników, a następnie po woli kontynuując mieszanie dolewamy mleko. Całość podgrzewamy aż straci smak mąki oraz zacznie gęstnieć. W tym momencie do powstałego sosu dodajemy starty ser, pieprz, łyżeczkę pasty chili oraz drobno pokrojone papryczki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Sos podajemy do ulubionych przekąsek.

Jeśli zbyt zgęstnieje podgrzewamy przez 30 sekund w mikrofali.
Do sosu polecam przygotowanie domowych pikantnych nachosów

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
środa, 27 lutego 2013

Kochani!

Odrobina mieszanki octu oraz oleju/oliwy potrafi doskonale podkreślić smak sałaty, jednak pod terminem sos winegret zaczęła ona występować dopiero od roku 1699. Wtedy to John Evely umieścił w swojej książce Acetaria przepis na sałatkę ogórkową doprawioną sosem składającym się z octu, oleju, soli oraz pieprzu określając go nazwą Vinaigrets, którą możemy tłumaczyć jako "Francuski dressing". Przez wiele lat ta prosta podstawa doczekała się wielu modyfikacji. I tak w sosie winegret znajdziemy: musztardę Dijon, szalotki, trufle, maliny, białka, zioła oraz przyprawy czy też aromatyczne sery. Daje nam to możliwość tworzenia unikalnych kompozycji smakowych dopasowanych idealnie do spożywanej sałatki. W zależności od doboru składników zmieniać może się również konsystencja oraz zabarwienie sosu. Moja wersja, inspirowana tą z Pozytywnej Kuchni zawiera w sobie posiekane szalotki, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny, który nadaje jej specyficznej barwy.

Składniki:

  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta cukru

Szalotkę drobno siekamy i posypujemy solą, odstawiamy na 5 minut, po czym łączymy ją w miseczce z octem i odstawiamy na 1-2 godzin do marynowania. Po tym czasie dodajemy musztardę Dijon i całość ubijamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, pieprz oraz cukier i całość ubijamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowym sosem polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (2) »
środa, 23 stycznia 2013

Kochani!

Przygotowanie hummusu, czyli pasty z ciecierzycy o lekko sezamowym posmaku zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki na jego przygotowanie łatwo mieć pod ręką, w spiżarni. Kilka ruchów blendera i na stole ląduje zdrowy dip którym można raczyć się w dowolnej chwili. Nawet jeśli najdzie Was ochota aby późnym wieczorem zajrzeć do lodówki, sięgnięcie właśnie po świeże warzywa z dodatkiem humusu to doskonały i zdrowy pomysł. Można go z powodzeniem używać również jako smakowitej bazy do kanapek. Przepis pochodzi z bloga Fat Free Vegan Food, delikatnie zmodyfikowany. 

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki płynu z puszki ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i dokładnie miksujemy zaczynając na najniższych obrotach i przechodząc do coraz szybszych aby zyskać gładką pastę. Jeśli hummus okaże się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą do smaku, odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
środa, 14 listopada 2012

Kochani!

Kuchnia Włoska to cała paleta smaków, kolorów i zapachów. Pełna ziół, dojrzałych pomidorów i miłości, którą wkłada się w przygotowanie potraw. Dlatego też po przepis na sos Arrabiata udałam się na blog pewnej Włoszki, która określa go mianem najlepszego sosu Arrabiata jaki tylko istnieje i w sumie nie sposób się z nią nie zgodzić. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj, a tymczasem zapraszam Was na moją, odrobinę zmodyfikowaną wersję.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 dużej cebuli
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (dałam 1 łyżkę suszonej)
  • 400g passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 - 1 mała papryczka chilli

Cebulę obieramy i tniemy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, papryczkę siekamy. Odkładamy na bok. W sporym rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę z czosnkiem, zalewamy winem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia aby sos odrobinę odparował. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 22 października 2012

Kochani!

Ten weekend udało nam się spełnić pod znakiem kuchni włoskiej. Między innymi piekliśmy różne domowe pizze z pysznym pomidorowym sosem jako bazą. Jego ogromnym plusem jest szybkość i prostota wykonania, oraz składniki jakie zapewne każdy z Was na w swojej kuchni. A więc do dzieła! Przepis autorski.

Składniki (na około 4-5 pizzy):

  • 200g dobrej jakości przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1-1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Do rondelka przekładamy sos pomidorowy, dodajemy wodę, oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy przez cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia, studzimy. Używamy jako sos bazowy do pizzy.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (3) »
wtorek, 31 lipca 2012

Kochani!

Ogórek idealnie wpisuje się w scenerię letniego, orzeźwiającego obiadu (tutaj pewnie mój tata, wykrzyknąłby, że próbuję go otruć...) - jest soczysty, lekki i ma to coś! Nic dziwnego, że wiele krajów posiada swoje wersje sosów do potraw właśnie z dodatkiem ogórka. Tym razem polecam Wam Indyjską ogórkową raitę - orzeźwiająco-pikantny sos jogurtowy, który idealnie komponuje się z indyjskimi plackami, mięsami czy też przekąskami. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata".

Składniki:

  • 500g jogurtu typu greckiego
  • 1 długi ogórek
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • odrobina ostrej papryki do smaku

Jogurt przelewamy do większej miseczki i przez chwilę mieszamy energicznie łyżką. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odsączamy z wody i dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy kumin, delikatnie przestudzamy i dodajemy do jogurtu razem z cukrem, mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i papryką, dokładnie mieszamy. Podajemy po kilku godzinach, w czasie których schładzamy raitę w lodówce.

Smacznego!
B

Tagi: sosy
00:00, od-kuchni , Sosy
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...