Mieszanki przypraw

niedziela, 06 stycznia 2013

Kochani!

Waniliowy czy wanilinowy? Ano właśnie... Pewnie część z Was (zresztą tak jak i ja) przez znaczną część swojego życia była przekonana, że kupuje paczuszkę cukru waniliowego za kilkadziesiąt groszy i pewnie znaczna część z Was była równie mocno zdziwiona gdy się okazało, że w istocie cukier jest, ale wanilinowy. Jedna literka, a taka zmiana - nasz mózg jak zawsze dopowiedział sobie swoje, a w cieście lądował sztucznie wytworzony aromat. Cukier z prawdziwą wanilią pojawił się na półkach sklepowych dość niedawno, jednak ma dość sporą wadę - cenę... Na szczęście na allegro lub w sklepach z przyprawami można dostać przystępne cenowo laski wanilii, dodać do nich jakieś 350-500g drobnego cukru, poczekać tydzień i cieszyć się tanim i naturalnym cukrem waniliowym.

Składniki:

  • 350g drobnego cukru
  • 2 laski wanilii
  • szczelnie zamykany słoik

Wanilię przecinamy na pół, wyskrobujemy ziarenka i mieszamy je z cukrem. Resztę wanilii tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do słoika, zamykamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce na około tydzień. Po tym czasie możemy cieszyć się pachnącym domowym cukrem waniliowym.

Smacznego!
B

czwartek, 06 grudnia 2012

Kochani!

Kolorowe światełka które pojawiły się na ulicach, urocze wystawy sklepowe i wszechobecne motywy mikołajowo-choinkowe sprawiają, że po woli pod nosem zaczynam nucić ulubione kolędy. Nic jednak nie wprawia mnie w bardziej świąteczny nastrój jak zapach przyprawy do piernika. I wiem, że pewnie część z Was powie, że przecież przyprawę do piernika można łatwo kupić w każdym sklepie. Jednak pamiętajcie o tym, że robiąc ją w domu, od podstaw, sami decydujecie  o jakości przypraw oraz o składzie Waszej przyprawy.

Składniki (na około 4 łyżki stołowe przyprawy):

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego!
B





BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...