Porady kulinarne

czwartek, 18 lipca 2013

Kochani!

Kamień do pizzy w naszym domu pojawił się już jakiś czas temu. Od tego czasu był i jest wykorzystywany z większą lub mniejszą częstotliwością. Początki bywały trudne - wypływające składniki, porwane ciasto, pizza, która nie chce się oderwać od kamienia. Z czasem pizze wyjmowane z piekarnika zaczęły coraz bardziej przypominać te prawdziwe, a ja nauczyłam się kilku rzeczy, którymi chcę się za Wami podzielić. Poradnik ten jest czystko subiektywny, powstały wyłącznie na bazie moich doświadczeń. Mam nadzieję, że pomoże on Wam w uzyskaniu Waszej pizzy idealnej :)

1. Ciasto

Każdy ma swoją ulubioną wersję. My najczęściej robimy je na "oko" :) Drożdże rozrobione z ciepłą wodą oraz odrobiną cukru, mąka (najlepiej typu "00", ale zwykła pszenna również da radę), odrobina oliwy z oliwek oraz mocno ciepła woda. Ciasto powinno być elastyczne, idealnie takie, abyśmy mogli przygotowywany placek uformować za pomocą rozciągania palcami i podrzutów (to wcale nie takie trudne ;) ) Jeśli zamiast rozciągania wybierzemy opcję wałka, raczej nie zobaczymy na naszej pizzy powietrznych bąbli.
Dla nas jednak sekretem ciasta okazało się jego schłodzenie w lodówce. Po wstępnym wyrastaniu, ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na części i chowamy na co najmniej godzinę do lodówki (może tak sobie leżeć do 3 dni). Dzięki temu ciasto się nie rozwala i zdecydowanie łatwiej formuje.

2. Sos

Sekret udanej pizzy to właśnie dobry sos. Najlepiej jeśli mamy czas i ochotę przygotować taki gotowany przez kilka godzin, ze świeżymi ziołami. W opcji awaryjnej zdarza mi się sięgnąć po ketchup, który doprawiam suszonym otartym oregano oraz bazylią.
Nieco mniej ważna od smaku sosu jest jego ilość. Sosu nie powinno być za dużo (aby ciasto zbyt nie przemokło), ani też za mało - aby jednak pizza miała ten lekko pomidorowy smak.

3. Temperatura i czas pieczenia

Czas pieczenia pizzy na kamieniu skraca się nam do około 5-7 minut. Pizza po takim czasie ma chrupkie ciasto, które się nie rozlatuje, ser jest ładnie rozpuszczony a składniki oraz boki nieprzypalone. Temperatura pieczenia pizzy z kamieniem w domowym piekarniku to około 220-250 stopni - w zależności od możliwości Waszego sprzętu.
Kamień do pieczenia pizzy wkładamy do zimnego piekarnika, natomiast pizzę na nim układamy najlepiej około 5-10 minut po pełnym nagrzaniu.

4. Brzegi ciasta

Po uformowaniu placka nie zagniatamy brzegów ręcznie. Sos oraz składniki układamy z około 0,5-1cm odstępem od krawędzi - brzegi same urosną w piecu.

5. Ser

Bo czymże byłaby pizza bez sera. Podstawą oczywiście jest ser Mozzarella, dodatkiem każdy rodzaj sera jaki tylko sobie wymyślicie. Ja uwielbiam dodawać zwykły żółty ser, sery pleśniowe czy też fetę. Wyraziste sery nie potrzebują na pizzy dodatkowych składników - zapewniają smak same w sobie.
Sera na pizzę nie należy kłaść zbyt wiele, po rozpuszczeniu i tak wypełni wszystkie przerwy.

6. Dodatki

Za to właśnie uwielbiam pizzę. Dowolność dodatków sprawia, że za każdym razem możemy uzyskać kompletnie różny od poprzedniego smak. Dla mnie w idealnej pizzy nie chodzi jednak o ilość, a o jakość. Odpowiednio dobrane składniki, położone na pizzy w małej ilości pozwolą nam cieszyć się każdym kęsem. Unikniemy dzięki temu przeładowania, przez które cienkie ciasto pod dużym ciężarem składników będzie się zwyczajnie rozpadać.

7. Wkładanie pizzy do pieca

Aby sprawnie przełożyć przygotowaną wcześniej pizzę do nagrzanego pieca wcale nie potrzebujemy specjalnej łopatki. Wystarczy drewnianą deskę, odpowiednio większą od przygotowanego placka podsypać mąką przed położeniem na niej gotowej pizzy. Następnie ostrożnie otworzyć piekarnik i trzymając deskę w jednej ręce, podnieść za pomocą drugiej brzeg ciasta i delikatnie zsunąć całość na kamień. Następnie pozostaje nam tylko zamknięcie drzwiczek i odczekanie kilku minut.

8. Czyszczenie

Niestety - kamień do pizzy powinien unikać wody oraz detergentów. Co zrozumiałe, po jakimś czasie pojawią się na nim plany oraz przypalenia - postarajcie się je zdrapać nożem, pozostałe plany nadadzą Waszemu kamieniowi charakteru :)

A jaki jest Wasz sposób na pizzę? Macie jakiś sekrety, które sprawiają, że Wasza pizza smakuje tak jak żadna inna? Zapraszam do podzielenia się nimi w komentarzu. Mam nadzieję, że uda nam się razem stworzyć kompendium wiedzy dla każdego pizzoholika.

Do napisania!
B





BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...