Informacje ogólne

poniedziałek, 28 października 2013

Kochani!

W zeszłą niedzielę, dzięki uprzejmości Irish Food Bloggers Association oraz dublińskiej szkoły gotowania Kitchen In The Castle miałam przyjemność uczestniczyć w kilkugodzinnych warsztatach poświęconych czekoladzie.
Spędzenie kilku godzin w odnowionej zamkowej kuchni to naprawdę niesamowite przeżycie. Pomimo wymienionych mebli, oraz nowoczesnych sprzętów nadal można...

CZYTAJ DALEJ...

15:26, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
piątek, 11 października 2013

Kochani!

Dziękuję Wam serdecznie za udział w konkursie. W czasie naszej podróży odwiedziliśmy takie miejsca jak: New Delhi, Jaipur, Agra, Południowe Goa, Kochi, Munnar, Trivandrum, Kovalam, Kanyakumari, Alleppey oraz Kottayam. Większość Waszych odpowiedzi okazała się trafna – gratuluję icon smile Rozwiązanie konkursu Wśród osób, które podały...

CZYTAJ DALEJ...

12:38, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
poniedziałek, 07 października 2013

Kochani!

Nawet nie zdążyłam się obejrzeć a minął już miesiąc. Wydawałoby się, że wczoraj wsiadałam do samolotu i wyglądałam nowej przygody, a już jestem z powrotem i próbuję się przestawić się z przyjemnego ciepła na jesienny chłód. Pokonując Indie wzdłuż, różnymi środkami transportu przemierzyliśmy prawie 4000 kilometrów...

CZYTAJ DALEJ...

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kochani!

Kolejna edycja akcji "Kuchnie Świata...od-kuchni" dobiegła końca. Poniżej znajdziecie całkiem pokaźny zbiór przepisów 7 krajów, których nazwa zaczyna się na literę C. Pozostałe kraje, oraz całość podsumowania można znaleźć na głównej stronie akcji - tutaj.
Wspólnymi siłami udało nam się przygotować 76 przepisów z 7 krajów, których nazwy zaczynają się na literę C. Największą popularnością cieszyły się wśród Was przepisy z Chin, na drugim miejscu uplasowały się Czechy. Łączna liczba przepisów dodanych do akcji to już ponad 400. Dziękuję Wam serdecznie za liczny udział w akcji - jeśli dodaliście do niej jakiś przepis, który nie pojawił się w podsumowaniu dajcie mi znać! Bardzo chętnie go dołączę :)


Chile
Chiny

Panna Malwina - Chutney śliwkowy
Panna Malwina - Kurczak Bang Bang
Panna Malwina - Pikantna surówka z ogórka
Panna Malwina - Wieprzowina 5 smaków z orzeszkami ziemnymi
Panna Malwina - Gong Bao Ji Ding
Panna Malwina - Stir fry z kurczakiem w pieprzu syczuańskim
Panna Malwina - Kurczak w sosie hot garlic
Panna Malwina - Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu
Panna Malwina - Pałeczki z kurczaka pięć smaków
Panna Malwina - Stir-fry z kurczakiem i orzechami nerkowca
Panna Malwina - Kurczak smażony z orzechami nerkowca
Panna Malwina - Mrówki wspinające się na drzewo
Thiessa - Zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca
Thiessa - Kurczak Lo-Din
Thiessa - Sajgonki z kaczką "pięć smaków"
Thiessa - Wieprzowyna ze śliwkami po azjatycku
Thiessa - Tybetańskie curry warzywne
Thiessa - Kurczakowe kąski po tybetańsku
Thiessa - Tybetańska zupa z kukurydzy i tofu
Kinia 87 - Makaron po chińsku ze schabem 
Panti - Kurczak curry Tao Tao
Krol - Jaja marmurkowe
Krol - Makaron chow mein z grzybami mun
Chantel - Ciasteczka szczęścia
Wyraczynka - Chińskie smażone gniazdka z makaronu z wieprzowiną i warzywami
Wyraczynka - pikantna zupa pekińska
Wyraczynka - Szpinak po chińsku
Moje domowe kucharzenie - Fasolka szparagowa smażona po chińsku
Zapach chleba - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem wegetariańskim
Codzienne gotowanie - glazurowania wieprzowina
Mirabelka - Krewetki Fu Yong z ryżem
Magda - Chow Mein z dodatkami
Chorwacja

Wyraczynka - Bałkański kurczak pieczony z ryżem
Bialaglowka - Ćevapcici
Kucharoholiczka - Pljeskavica
CookingByFakskiu- Dorada z masłem czosnkowym
Cypr

Kucharoholiczka - Afelia
Czad


Czarnogóra


Czechy
Alastor - Czeska kapusta zasmażana
Alastor - Czeskie placki ziemniaczane
Mirabelka - Marynowany Camembert
Alastor - Knedle z truskawkami
Alastor - Parek w rohliku
Alastor - Czeska sztuka robienia kanapek
Alastor - Staroczeska zupa piwna
Alastor - Karlovarsky gulas
6niebo - Ziemniaczane racuchy drożdżowe
Thiessa - Kulajda z kurkami i jajem



Do napisania!
B

poniedziałek, 22 lipca 2013

Kochani!

Stworzenie każdego zdjęcia oraz tekstu na bloga wymaga ogromnej pracy oraz czasu autora. Opracowanie przepisu, gotowanie, stylizacja, robienie zdjęć, obróbka, wpis. Jest to nasza pasja, więc na co dzień nie traktujemy tego czasu jako czasu zmarnowanego. Kiedy jednak natrafiamy w Internecie stronę, która bez żadnych praw kopiuje sobie nasze zdjęcia oraz opisy bez informacji o tym, kto jest autorem mamy prawo czuć się wykorzystani.  Ostatecznie dlaczego mamy sponsorować autorowi takiej strony jej zawartość, która może przyciągnąć potencjalnych użytkowników? A nie łudźmy się – tacy użytkownicy pośrednio lub bezpośrednio przekładają się na zyski generowane przez autora strony. Ja plagiatowi mówię NIE!

W myśl artykułu 79 o prawie autorskim prawo jest po naszej stronie:

Art. 79 prawa autorskiego (w brzmieniu z 20 czerwca 2007 r., fragmenty):
1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
1)   zaniechania naruszania;
2)   usunięcia skutków naruszenia;
3)   naprawienia wyrządzonej szkody:
a)  na zasadach ogólnych albo
b)  poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione - trzykrotności stosownego wynagrodzenia, które w chwili jego dochodzenia byłoby należne tytułem udzielenia przez uprawnionego zgody na korzystanie z utworu;
4)   wydania uzyskanych korzyści.
(...)
3. Sąd może nakazać osobie, która naruszyła autorskie prawa majątkowe, na jej wniosek i za zgodą uprawnionego, w przypadku gdy naruszenie jest niezawinione, zapłatę stosownej sumy pieniężnej na rzecz uprawnionego, jeżeli zaniechanie naruszania lub usunięcie skutków naruszenia byłoby dla osoby naruszającej niewspółmiernie dotkliwe.
(...)

KROK 1
Zastanawiacie się pewnie w jaki sposób dowiedzieć się, że ktoś bezkarnie używa naszych zdjęć? Na szczęście w erze Google sprawa jest całkiem prosta. Wystarczy Wam przeglądarka FireFox z zainstalowaną wtyczką Who Stole My Pictures? Za pomocą kliknięcia prawym klawiszem myszy na obrazku uzyskamy dostęp do opcji przeszukania Yandex.ru, Tineye.com, Google.com pod kątem stron na których pojawiło się nasze zdjęcie. Wiele z nich będzie stronami na które faktycznie nasze zdjęcie dodaliśmy – w przypadku blogerów kulinarnych pojawi się tam często ich własny blog, serwisy agregujące, profil na fecebooku. Jednak czasem może zdarzyć się ta niemiła sytuacja, w której zobaczycie wśród listy stron adres, pod którym Wasze zdjęcie zdecydowanie nie powinno się znaleźć…

KROK 2

W tym momencie zapewne zaczyna w Was wrzeć, czujecie się okradzieni i nie do końca wiecie jak sobie z tym poradzić – przecież to nie tak, że możecie pójść na policję z zgłosić włamanie. Najpierw jednak należy pomyśleć o zgromadzeniu dowodów. Najlepsze jest zabezpieczenie się na kilka możliwych sposobów – printscreen ekranu, skopiowanie zdjęcia, zapisanie strony WWW jako strony kompletnej, wydruk strony jako PDF.  Warto sprawdzić także rozszerzone właściwości pobranego zdjęcia – w wielu przypadkach EXIF nadal będzie zawierał nasze dane co dodatkowo ułatwi nam sprawę.  W przypadku stron z przepisami, daty dodania są z reguły dobrze widoczne – jeśli jednak nie możecie znaleźć informacji na temat tego jak długo Wasze zdjęcie zarabia na właściciela obcej strony przyda się tu internetowe archiwum http://archive.org/web/web.php - tak jak widać, co raz wrzucone do sieci zostaje tam na zawsze.

KROK 3

Najlepszą pierwszą formą kontaktu ze złodziejem jest email – w 90% przypadków łatwo będzie go znaleźć na stronie,  na której opublikowane zostały Wasze zdjęcia. Co napisać w mailu do złodzieja? Przede wszystkim nie bać się – walczycie o swoje prawo i racja jest po Waszej stronie. Należy więc bezzwłocznie zażądać usunięcia Waszych treści z ich serwisu. Jeśli również jesteście przygotowani na dłuższą walkę macie pełne prawo żądać zadośćuczynienia za wyrządzoną Wam szkodę. Takie sprawy do sądu trafiają i są wygrywane. Jeśli boicie się sami stawić temu czoła warto może skontaktować się z innymi pokrzywdzonymi i pomyśleć nad pozwem zbiorowym? Oczywiście każdą wysłaną oraz otrzymaną korespondencję należy zachować! Nigdy nie wiecie kiedy może się ona przydać.
Na stronie http://www.ccmostwanted.com/report/report3.htm  - znajdziecie adresy stron organizacji do walki z przestępczością internetową w różnych krajach świata – warto pokusić się o dołączenie ich na kopii maila.

KROK 4

 Co jeśli mail nie działa? Anonimowość w Internecie już dawno przestała istnieć. Znalezienie więc informacji na temat właściciela strony nie powinno być trudne – często razem z jego adresem domowym.  Możemy więc napisać mu list, znaleźć na Facebooku, poszukać jego adresu prywatnego, napisać do jego żony, mamy, ciotki… Jakiś sposób okaże się skuteczny, jednak chyba najbardziej taki, który kończy się wezwaniem do sądu!
Warto również skierować sprawę do formy, która zajmuje się hostingiem danego serwisu z informacją, że na ich serwerach znajdują się kradzione treści – są szanse, że oni sami skontaktują się z administratorem strony.

KROK 5

Wiele stron z kradzionymi zdjęciami posiada także swoje profile w różnych mediach społecznościowych. Warto je więc „zgłosić” jako niezgodne z regulaminem, a następnie również wypełnić zgłoszenie dotyczące łamania praw autorskich (FB: https://www.facebook.com/help/contact/?id=208282075858952 ). Podobne zgłoszenie możemy wypełnić także na stronie Google: http://support.google.com/bin/request.py?&product=sites&contact_type=lr_dmca  odnoście pojawiania się w wyszukiwarce strony z kradzionymi treściami. Google często taką stronę banuje i przestaje ją wyświetlać w wynikach, co bardzo często oznacza dla witryny wirtualną śmierć.

KROK 6

Jeśli  chcemy walczyć o coś więcej niż zwykłe przepraszam oraz zdjęcie naszych materiałów ze strony nielegalnie je wykorzystującej należy udać się po poradę prawną do specjalisty.

Nie dajmy się wykorzystywać i walczmy ze złodziejami naszej twórczości. Nikt nie mówił, że będzie łatwo, jednak im więcej osób zacznie tępić takie zachowania i pokaże, że kradzież w Internecie jest zjawiskiem poważnym oraz społecznie nieakceptowanym tym większe mamy szanse na unikanie tego typu sytuacji w przyszłości.

Możecie spotkać się z właścicielami stron, którzy będą powoływać się na różne zapisy w ich regulaminie mówiące o tym, że nie odpowiadają za treści znajdujące się na ich stronie lub że użytkownik takie treści wrzucając oświadcza, że jest ich autorem i z tego powodu nie możesz ich obwiniać! Jasne! A ja w regulaminie napiszę sobie, że mam prawo używać każdego zdjęcia z sieci, bo mam i już! Moi drodzy – na szczęście to tak nie działa, a cytując jeden z moich ulubionych fragmentów Wiedźmina A. Sapkowskiego „Niewiedza nie stanowi usprawiedliwienia dla nieprzemyślanych działań”. To, że autor strony nie wiedział, że ma na stronie kradzione treści nie ma dla mnie żadnego znaczenia – paser też może się tłumaczyć, że nie wiedział, że ten telewizor który tak tanio kupił od gościa spod bloku był kradziony. Powiedzmy internetowym paserom oraz złodziejom stanowcze nie!

Nie dajcie się zastraszyć, sprawić aby wydawało Wam się, że to przecież tylko zdjęcie! To jest Wasza praca, Wasz czas i Wasza pasja i każdy powinien to szanować!

Do napisania!
B

wtorek, 02 lipca 2013

Kochani!

Kilka dni temu zostałam zaproszona do blogowej zabawy "Liebster Blog Award" przez Kesthie z bloga Kalejdoskop smaków i zapachów oraz autorkę bloga ShabbyEat. Nagrodę otrzymałam za dobrze wykonaną robotę w prowadzeniu bloga, i w związku z tym zostałam poproszona przez każdą z dziewczyn o odpowiedzi na 11 zadanych przez nią pytań. Mam nadzieję, że nie zanudzę Was odpowiedziami :)
Ostatnim punktem zabawy jest nominowanie kolejnych 11 osób oraz wymyślenie 11 pytań, aby mogły na nie odpowiedzieć, pomijając oczywiście osobę która Cię nominowała.

Pytania od Kesthii

  1. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje?
    Z blogów, książek, czasopism, zdjęć, sklepowych półek, oraz smaków i zapachów na które napotykam
  2. Bez czego nie możesz się obejść w kuchni?
    Ostrego noża oraz wyciskarki do czosnku
  3. Jaka jest Twoja ulubione potrawa?
    Nigdy nie odmówię dobrej pizzy :)
  4. Jakiej muzyki słuchasz?
    Indie rock, skandynawski/islandzki metal, polskie lata 70/80
  5. Skąd się wziął pomysł na nazwę Twojego bloga
    Pojawił się zaraz po myśli o założeniu bloga i wydał się odpowiedni
  6. Słodko, słono a może na kwaśno?
    Słodko z domieszką różnych smaków
  7. Co daje Ci motywację do dalszego działania?
    Ludzie i fakt, że to co robię może się komuś przydać
  8. Co robisz aby się wyciszyć, zrelaksować?
    Idę na spacer, czytam ulubioną książkę lub zakładam słuchawki i zanurzam się w dźwiękach muzyki
  9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce?
    Dom, a poza nim to każde miejsce na Ziemi w którym nie widać śladów cywilizacji
  10. Gdzie chciałbyś/chciałabyś pojechać na wakacje (wymarzone miejsce lub sposób spędzenia czasu)?
    Moje wakacyjne marzenie spełnię za dwa miesiące jadąc na miesiąc do Indii, a po powrocie pozostanie mi snucie nowych marzeń :)
  11. Lubisz próbować nowych rzeczy np. nowych smaków?
    Uwielbiam :)

oraz pytania od ShabbyEat

1. Skąd pomysł na bloga/stronę z przepisami?
Chciałam gdzieś zapisywać ciekawe przepisy oraz moje kulinarne eksperymenty
2. Jak długo gotujesz?
Gotować zaczęłam około roku 2007, tak mam imponującego doświadczenia w kuchni, wcześniej w moim repertuarze były głównie kanapki oraz ciasta :)
3. Restauracja, którą możesz polecić (w jakim mieście?).
restauracja węgierska Varoska w Łodzi - najlepszy gulasz w mieście
4. Twoje popisowe danie.
pieczony kurczak nadziewany jabłkami
5. Ulubiony rodzaj mięsa.
Pierś z kaczki
6. Recepta na udane przyjęcie z przyjaciółmi.
Dobre jedzenie oraz muzyka
7. Co lubisz robić poza gotowaniem?
Fotografować oraz odwiedzać nowe miejsca
8. Najbardziej przydatny przyrząd w kuchni.
Ostry nóż oraz wyciskarka do czosnku
9. Ulubiona kuchnia świata.
Włoska
10. Imbir czy cynamon?
Połączenie obu
11. Wino białe czy czerwone?
Słodkie białe i wytrawne czerwone

Do zabawy chciałabym zaprosić autorów oraz autorki blogów:

Pytania jakie chciałabym Wam zadać to:

  1. Jeśli na 24 godziny mógłbyś stać się ulubioną postacią z książki, kogo byś wybrał?
  2. Dla jakiej znanej osoby chciałbyś ugotować obiad (żywej lub martwej)?
  3. Jaka jest Twoja ulubiona herbata?
  4. Jaki zapach sprawia, że czujesz się jak w domu?
  5. Ulubiony owoc?
  6. Gdy masz ochotę na "coś słodkiego", po co najczęściej sięgasz?
  7. Lato czy zima?
  8. Jeśli mógłbyś posiadać jakąś moc nadprzyrodzoną, co byś wybrał?
  9. Film czy serial?
  10. Jaki kolor ubrań przeważa w Twojej szafie?
  11. Jaka jest Twoja ulubiona gra planszowa?

 

Do napisania!
B

niedziela, 26 maja 2013

Kochani!

Akcja Kuchnie Świata.. od kuchni, mająca na celu zebranie atlasu przepisów z różnych zakątków Świata doczekała się kolejnej edycji.

W tej odsłonie akcji zachęcam Was do dodawania przepisów z krajów, których nazwa rozpoczyna się na literę C. Proszę też aby przepisy były poparte faktycznymi danymi źródłowymi (oraz zawarcie takiej informacji w blogowej notce) - książką, przepisem znalezionym w Internecie, podróżą czy też informacją od znajomego/rodziny mieszkających w danym kraju.

Czeka nas więc niezapomniana kulinarna podróż przez: Chile, Chiny, Chorwację, Cypr, Czad, Czarnogórę oraz Czechy. Tak więc garnki i patelnie w dłoń i ruszajmy na podbój Świata!

Już jutro - 27.05.2013 rozpoczynamy naszą kulinarną podróż po Chile. Mam dla Was w zanadrzu kilka ciekawych i smacznych przepisów. Akcję zakończymy 21.07.2013 roku zajadając się smakami prosto od naszego sąsiada - Czech. Zachęcam także do wspólnego gotowania i odkrywania nowych potraw.

O przygotowanych przez Was przepisach możecie informować mnie na kilka sposobów:

  • na mój adres email: ryba022@o2.pl
  • profil bloga na facebooku
  • na stronie akcji na Durszlaku
  • w komentarzu na blogu 

Mam nadzieję, że wspólne gotowanie będzie wielką zabawą :)



 

Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
kuchnie świata...od kuchni - litera C

Do napisania!
B

00:00, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
piątek, 24 maja 2013

Kochani!

Co prawda minęła całkiem długa chwila od ostatniego podsumowania akcji (litera A) oraz mojego ostatniego wpisu jaki do niej dodałam. Jednak znów jesteśmy w grze! Dziś mam dla Was podsumowanie przepisów z krajów zaczynających się na literę B. Pozostałe kraje, oraz całość podsumowania można znaleźć na głównej stronie akcji - tutaj.

Wspólnymi siłami udało nam się przygotować 63 przepisy z 18 krajów, których nazwy zaczynają się na literę B. Łączna liczba przepisów dodanych do akcji to już ponad 300. Dziękuję Wam serdecznie za liczny udział w akcji - jeśli dodaliście do niej jakiś przepis, który nie pojawił się w podsumowaniu dajcie mi znać! Bardzo chętnie go dołączę :)

Już w poniedziałek zaczynamy nową edycję akcji - tym razem sponsoruje ją literka C.

Bahamy


Bahrajn


Bangladesz


Barbados


Belgia


Belize


Benin


Białoruś


Birma


Thiessa - Tilapia z pomidorami i czarną fermentowaną fasolą
Boliwia


Bośnia i Hercegowina


Botswana


Brazylia


Panna Malwina - Klopsiki w sosie pomidorowym
Brunei


Bułgaria


Thiessa - Bułgarska zupa z dyni
Thiessa - Sirene po Szopsku
Burkina Faso


Burundi


wtorek, 21 maja 2013

Kochani!

Dziękuję wszystkim serdecznie za udział w konkursie! Wybór nie był łatwy, ponieważ wszystkie Wasze pomysły były niezwykle zaskakujące i ciekawe. Jednak po długim zastanowieniu udało mi się wyłonić dwie zwyciężczynie. Są to:

Luka Li z bloga szalonapatelnia, która zmodyfikowała przepis na kotleciki ziemniaczano-porowe dodając do kotlecików starty parmezan. "2 łyżki parmezanu dodałam do środka. Kolejne 2 łyżki pomieszałam z bułką tartą i łyżeczką sezamu. Kotleciki maczałam najpierw w jajku, a potem w tak przygotowanej panierce. Nadałam im też nietypowy kształt. Można powiedzieć, że to takie mini-kotleciki:)"

Drugą nagrodę otrzymuje Aleksandra F za przepis na Apple Crumble pisany wierszem

Apple crumble – typowo angielskie, w smaku anielskie!
Składników do ciasta niewiele potrzeba – 300g mąki , 175g cukru , 200g masła – tylko tyle trzeba.
Nadzienie z 450g jabłek robimy – obieramy je, wydrążamy, na centymetrowe kawałki kroimy. 50g cukru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cynamonu - to nie są składniki na cisto od wielkiego dzwonu. Nadzienie całe lekko mieszamy, owoców przy tym nie uszkadzamy.
Piekarnik włączamy i do 180 stopni nagrzewamy.
W tym czasie ręką w misce mąkę i cukier mieszamy, małe kosteczki masła dorzucamy. Całą masę w palcach ucierać jakby trzeba, by wyglądały jak okruchy chleba.
Masłem blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie, na samym spodzie nadzienie układamy ładnie. Na wierzch ciasto wysypujemy i ręką wyrównujemy.
Ciasto tylko przez 40-45 minut piec należy, kto nie wierzy niech uwierzy! Gdy od góry lekki brąz zacznie łapać, to już znak, że ślinka może zacząć nam kapać

O tym, że ciasto jest bardzo słodkie pamiętajmy i z niesłodzoną bitą śmietaną lub jogurtem najlepiej podajmy! Smacznego

Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie oraz gratuluję nagrodzonym!
Do napisania!
B
14:08, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
środa, 15 maja 2013

Kochani!

Już w piątek kończy się blogowy konkurs w którym do wygrania są 2 zestawy w skład których wchodzą: 

  • bawełniana torba A4 z logo odkuchnii.blox.pl (biała lub jasno beżowa)
  • herbata truskawkowo-malinowa firmy Twinings
  • batoniki Daim
  • gwiazdki Milky Way

Aby stać się posiadaczem jednego z zestawów wystarczy przygotować jedną z propozycji jaka znalazła się na blogu i mnie nią zaskoczyć.

Galerię zgłoszeń możecie znaleźć na Facebooku
Szczegóły konkursu są dostępne w tym wpisie na blogu.

Zapraszam do zabawy!
B

12:20, od-kuchni , Informacje ogólne
Link
 
1 , 2 , 3 , 4




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...