Śniadania

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kochani!

Jajka w słodkim sosie? No tak, czego to ona nie wymyśli… Zanim jednak zamkniecie to okno, stwierdzając że to na pewno nie dla Was, dajcie mi minutkę. W tym czasie chciałabym zachęcić Was do spróbowania ugotowanych na prawie twardo jajek, z żółtkiem, które jest odpowiednio sztywne, jednak ma w sobie jeszcze odrobinę tej intensywnej, jajecznej płynnej żółci. Jajek polanych przepysznym kremowym sosem...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: śniadania
18:31, od-kuchni , Śniadania
Link
poniedziałek, 25 listopada 2013

Kochani!

Na blogach ostatnio modna zrobiła się kasza jaglana. Spoglądała na mnie z przepięknych zdjęć, zachęcała apetycznymi opisami… Raz kozie śmierć! – pomyślałam, że i ja spróbuję. Podejście numer jeden uważam za bardzo udane. Jaglanka połączona z soczystą, słodką dynią oraz chrupiącymi orzechami ma w sobie „to coś”. Dodatkowego aromatu dodawał jej 100% sok pomarańczowy w którym była gotowana. Tak przygotowaną...

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: śniadania
17:48, od-kuchni , Śniadania
Link
środa, 06 listopada 2013

Kochani!

Buraki są zdecydowanie mocno niedoceniane w naszej kuchni. Ich intensywny kolor, mocno ziemisty smak oraz piękny kształt aż proszą o to, aby z buraka wyczarowywać prawdziwe cuda. Ja po buraki sięgam najczęściej do przygotowania zup – barszczu i chłodniku, jednak lubię je też bardzo w sałatkach. Burak na śniadanie? Tego jeszcze u mnie w domu nie było…
Aż do niedawna…

CZYTAJ DALEJ...

22:54, od-kuchni , Śniadania
Link
sobota, 31 sierpnia 2013

Kochani!

Nie wiem jak to się stało, ale wieki nie jadłam omletu. Znacie jakiś lepszy dzień na zjedzenie omletu niż sobota? Po raz pierwszy od pięciu dni budzicie się rano, bez żadnych większych obowiązków, miejsc w które trzeba się udać, z czasem dla....

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: śniadania
11:24, od-kuchni , Śniadania
Link
sobota, 17 sierpnia 2013

Kochani!

Pisząc o popularnym na Wyspach farszu, wspomniałam również, że chętnie jadany jest on na kanapach. Jedną z wersji tych kanapek są plastry indyka, pozostałego po Bożym Narodzeniu położone na chleb posmarowany odrobiną majonezu lub brązowego sosu i posypany delikatnie nadzieniem. Drugą i moją ulubioną, jest właśnie pasta kanapkowa ...

CZYTAJ DALEJ...

 

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (1) »
piątek, 09 sierpnia 2013

Kochani!

Dziś coś dla fanów odrobinę bardziej słonych smaków. Bardzo Śródziemnomorskie połączenie sera feta oraz suszonych pomidorów przeniesie lato zza okna wprost na Wasze talerze. Skusicie się?

Składniki:

  • 200g kremowego serka (na przykład Philadelphia)
  • 200g sera feta
  • 100g suszonych pomidorów
  • duża szczypta cukru
  • pieprz do smaku

Ser feta kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z kremowym serkiem. Dodajemy posiekane pomidory, cukier oraz doprawiamy pieprzem. Całość ponownie dokładnie mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 lipca 2013

Kochani!

Zapach smażonego drożdżowego ciasta unoszący się po całym domu, cukier puder delikatnie oblepiający jeszcze gorące placuszki, palce lepkie od tłuszczu. Kto z nas nie kochał tych dni, gdy w domu pojawiały się racuchy. Smażone przez mamę na letni obiad, zajadane ze szklanką zimnego mleka oraz szerokim uśmiechem. Ostatnio zatęskniłam za nimi mocno, po nocach śniły mi się obrazy puchatych placuszków. Nie było innej rady - czekała mnie wizyta w kuchni! Do racuszków zdecydowałam się dodać kawałki soczystych brzoskwiń i chrupiących jabłek, które stworzyły naprawdę pyszne letnie połączenie. Przepis bazowy od niezawodnej Domi w Kuchni.

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 5g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenie
  • cukier puder do podania

W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w 4-5 łyżkach mleka, dodajemy cukier i odstawiamy na około 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy odrobinę soli, jajko, pozostałe mleko oraz zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy na jednolite ciasto.
Owoce pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do miski z ciastem i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i porcjami wlewając ciasto smażymy racuchy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!
B

Tagi: śniadania
15:07, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (5) »
piątek, 14 czerwca 2013

Kochani!

Za każdym razem przygotowując przepisy z danego kraju do akcji "Kuchnie Świata" najbardziej zastanawia mnie temat śniadań. W końcu to najważniejszy posiłek dnia. Moje pierwsze wyobrażenie o chińskim śniadaniu zakładało totalne zróżnicowanie - ostatecznie jest to kraj niewiele mniejszy od całej Europy! Jak się jednak okazało chińskie kubki smakowe są nadzwyczaj zgodne przy tym porannym posiłku. Mianowicie poza kilkoma wyjątkami podstawą śniadania w chinach jest congee - rozgotowany w dużej ilości wody ryż, konsystencją przypominający naszą owsiankę. Serwowane jest raczej na słono, z różnymi dodatkami lub też zjadane bez nich. Congee podawane jest również ludziom chorym. Medycyna chińska wierzy, że taka prosta ryżowa owsianka potrafi tonizować krew oraz pozytywnie wpływać na wewnętrzną energię człowieka. Usprawnia również działanie przewodu pokarmowego i pomaga schudnąć tym, którzy tego potrzebują lub też nabrać masy tym, którzy są zbyt szczupli.
Dlaczego więc tak zachwycam się zwykłym ryżowym kleikiem? Cały urok congee tkwi w dodatkach. Jajka, gotowane mięsa, tofu, warzywa, sosy - Wasze congee nie musi być bez smaku. Ja zdecydowałam się na dodanie do mojej ryżowej owsianki jajka gotowanego w koszulce oraz słono-ostrego sosu na bazie sosu sojowego. I przyznam Wam się szczerze - nie sądziłam, że zwykłe danie z ryżem może być takie dobre! Zachęcam Was więc gorąco do tworzenia własnych wersji i eksperymentów.
Inspiracja.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Opcjonalnie:

  • 1 jajko
  • odrobina oleju
  • woreczek
  • garnek z gotującą się wodą
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • mała garstka posiekanego szczypiorku

W sporym garnku umieszczamy ryż, wodę oraz sól. Całość gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez około 1 - 1,5h. Gotujący się ryż co jakiś czas mieszamy oraz sprawdzamy czy uzyskał on już poprawną konsystencję oraz woda prawie się wygotowała.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ostry sos, wino ryżowe oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gotowe congee zestawiamy z ognia i przykrywamy pokrywką. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Do natłuszczonego woreczka wbijamy jajko, woreczek zawiązujemy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez kilka minut, tak aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
Ciepłe congee przekładamy do miseczki, dekorujemy jajkiem oraz polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (3) »
czwartek, 06 czerwca 2013

Kochani!

W poszukiwaniu nowych smaków i zapachów na najbliższe dwa tygodnie kulinarnie przenoszę się do Chin. Będzie więc ciekawie, kolorowo i zdecydowanie smacznie. Na początek chciałabym pokazać Wam chińskie naleśniczki, które od tych znanych nam różnią się wszystkim! Jeśli o mnie chodzi, odrobinę bardziej przypominają mi podpłomyki, jednak smakują inaczej.
Ich wykonanie jest proste, jednak odrobinę czasochłonne. Każdy z placuszków należy bowiem najpierw rozwałkować, posypać szczypiorkiem oraz solą, następnie zwinąć w rulonik, rulonik w ślimaczka i całość ponowie rozwałkować. Jednak nie martwcie się - przy każdej kolejnej sztuce ta cała procedura wchodzi w krew.
Tak przygotowane placuszki mogą urozmaicić śniadanie, spotkanie ze znajomymi (gdy podamy je z różnymi sosami) czy też stanowić doskonały dodatek do obiadu. Przepis znaleziony na blogu aptiteforchina.com.

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 6 garstek posiekanego szczypiorku
  • 6 szczypt soli

W sporej misce mieszamy ze sobą mąkę oraz wodę, wyrabiamy ciasto. Powinno być ono elastyczne i nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki.
Gotowe ciasto z miski przekładamy na podsypany mąką blat i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut, po czym przekładamy je do czystej, wysmarowanej olejem miski, a następnie przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i dostawiamy na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na podsypany mąką blat, przez chwilę wyrabiamy po czym formujemy z niego rulon i dzielimy go na 6 części.
Każdą z części rozwałkowujemy na okrągły placek, który lekko smarujemy olejem, posypujemy szczyptą soli oraz garścią szczypiorku. Następnie bardzo delikatnie, uważając aby szczypiorek pozostał na swoim miejscu przygotowane placki ponownie zwijamy w ruloniki, a ruloniki w ślimaczki.
Tak przygotowane ślimaczki ponownie rozwałkowujemy do postaci placków.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przygotowane wcześniej naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B



poniedziałek, 27 maja 2013

Kochani!

Naszą podróż kulinarną po krajach, których nazwa zaczyna się na literę C zaczynamy od Chile. To państwo w Ameryce Południowej rozciąga się niemal na całą długość kontynentu, co czyni je też najdłuższym państwem na świecie. W związku z tym Chile jest krajem ogromnie zróżnicowanym kulinarnie, a przez to niesamowicie ciekawym. Ogromnie dług linia brzegowa sprawia, że na stołach Chilijczyków często pojawiają się owoce morza oraz ryby. Posiłki często spożywane są z lokalnym winem, które znane jest na całym świecie - Chile jest plasowane na 8 miejscu wśród krajów produkujących wina.
Jedną z ciekawszych chilijskich propozycji, które można podać na śniadanie lub lunch jest tortilla. Podobna o wiele bardziej do tej hiszpańskiej niż meksykańskiej stanowi doskonałe połączenie tartych i drobno siekanych warzyw zasmażonych z jajkiem. Idealnie smakuje podana z kleksem kwaśnej śmietany i odrobiną szczypiorku. Przepis znaleziony tutaj, delikatnie zmodyfikowany.

Składniki (na 1 osobę, patelnia 11-15cm):

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki ziemniaków startych na grubych oczkach
  • 1 marchew starta na grubych oczkach
  • 2 drobno posiekane zielone cebulki
  • 1/4 szklanki tartego sera (najlepiej kozi)
  • 4-5 posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy starte wcześniej ziemniaki. Pozwalamy im przez chwilę leżeć na dnie patelni, po czym mieszając podsmażamy je do uzyskania złotobrązowego koloru. Gotowe odsączamy z tłuszczu i odkładamy do ostygnięcia.
W większej misce mieszamy ze sobą startą marchew, zieloną cebulkę, ser oraz suszone pomidory. Dodajemy rozbite jajko oraz przygotowane wcześniej ziemniaki, po czym doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
Tak przygotowaną masę wkładamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem, po czym całość delikatnie mieszamy do momentu gdy całość nie zacznie się "ścinać". Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu do całkowitego ścięcia.
Gotową przekładamy na talerz i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Smacznego!
B



Tagi: śniadania
00:00, od-kuchni , Śniadania
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...