Zupy

czwartek, 15 sierpnia 2013

Kochani!

Gotujecie zupy? Ja ze wstydem muszę się Wam przyznać, że goszczą one na naszym stole dość rzadko. Co prawda i tak sporo się zmieniło od czasów gdy byłam nie-jedzącą-zup, rzucającą-pomidorówką-po-ścianach rozkoszną trzylatką ;) Mam jednak nadzieję, że ta lekka zupa z kalarepy skusi Was, tak jak skusiła mnie....

CZYTAJ DALEJ...

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 sierpnia 2013

Kochani!

Kuchnia czeska potrafi zaskoczyć. Co prawda moja najzabawniejsza przygoda z nią ma więcej wspólnego z knedliczkami niż zupą, jednak to właśnie tym niespotykanym smakiem postanowiłam rozpocząć odkrywanie zakamarków czeskiej kuchni. Gdy szukając pomysłów na czeskie dania, natrafiłam na ten interesujący przepis nie mogłam się powstrzymać. Zupa z kiszonej kapusty wydała mi się czymś jednocześnie kuszącym i odpychającym. Musiałam przekonać się na własnej skórze jak ten wytwór może smakować. Co mogę Wam powiedzieć? Nie zawiodłam się :) Kwaśny, kapuściany smak zamknięty w kremowej, śmietanowej konsystencji tej lekkiej zupy. Polecam spróbować! Przepis znaleziony tutaj.

Składniki (na 3-4 porcje):

  •  2 duże ziemniaki
  • 400g kiszonej kapusty
  • 1,2 litra wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy, tniemy w kostkę i zagotowujemy razem z posiekaną kapustą w 1,2 litra wody.
W międzyczasie z miseczce mieszamy ze sobą miękkie masło, żółtko, mąkę oraz śmietanę na jednolitą masę. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie do gotującej się zupy dodajemy śmietanową masę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem oraz solą i gotujemy przez następne 5 minut na wolnym ogniu. Gotową zupę dzielimy na porcje i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 17 lipca 2013

Kochani!

Upały na Wyspie mają się dobrze. Za każdym razem otwierając rano okno i czując na twarzy powiew ciepłego powietrza zastanawiam się kiedy to się skończy. Prawdziwe lato w Irlandii wydaje mi się takie ulotne i nietrwałe, odwracam wzrok ku niebu w poszukiwaniu deszczowych chmur, lecz na mojej twarzy ląduje kolejny promień słońca.
Idealna na tą pogodę wydaje się cypryjska wersja zupy fasolowej. W odróżnieniu od dobrze nam znanej fasolówki, fasolada jest lekka, całkowicie warzywna i zupełnie bezproblemowa w przygotowaniu. Przepis znaleziony na stronie justaboutcyprus.com.

Składniki:

  • 500g białej fasoli
  • 1 duża biała cebula
  • 3 laski selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3l zimnej wody

Do sporego garnka wsypujemy fasolę i dolewamy wody, tak aby przykrywała fasolę z nadwyżką. Zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany seler, plasterki marchwi oraz pokrojone pomidory. Ponownie dolewamy wodę, aby przykryła całość warzyw i dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, liście laurowe oraz posiekaną pietruszkę. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką oraz gotujemy przez około 1godzinę 15minut na wolnym ogniu. Gotową zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy.

Smacznego!
B



Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kochani!

Poszukując inspiracji oraz przepisów na ciekawe chińskie dania od razu w oczy rzuciła mi się zupa nazywana "egg drop". Jej nazwę trudno przetłumaczyć na nasz język, tak aby brzmiała tak samo prosto - jednak możemy pokusić się o nazywanie jej zupą z jajecznymi kroplami lub z upadającym jajkiem. Jej podstawą jej wywar warzywny lub mięsny, który następnie dowolnie aromatyzujemy oraz dodajemy ulubione kolorowe warzywne dodatki w postaci pomidorów, pieczarek, szczypiorku, kukurydzy, kiełek fasoli lub też malutkich kapustek bok choy. Lub też wszystkich na raz! Na koniec zostaje nam dodanie składnika, bez którego zupa "egg drop" nie byłaby sobą - surowego jajka powolnie wlewanego do lekko gotującej się zupy i zamieniającego się w pływające po powierzchni jajeczne strzępki.
Jej smak jest mocno orzeźwiający, a dodatek jajka sprawia, że mimo wszytko zupa jest mocno treściwa i spokojnie sama w sobie może stanowić lekki obiad. Poniżej podaję przepis na moją wariację smakową, jednak ta zupa ma w sobie ogromny potencjał i każdy z powodzeniem możne przygotować wersję idealną dla swoich kubków smakowych. Przepis znaleziony na The Kitchn.

  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 plastry świeżego imbiru
  • 1 spory świeży pomidor
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 jajka

Na małym ogniu gotujemy przygotowany wcześniej wywar z dodatkiem posiekanej i zmiażdżonej trawy cytrynowej, plastrów imbiru, cynamonu oraz sosu sojowego oraz około 15 minut. Po tym czasie wywar odcedzamy i ponownie stawiamy na ogniu.
Do zupy dodajemy pokrojony w pół plastry pomidor oraz posiekany szczypiorek, całość gotujemy na ogniu przez następne 5 minut.
W szklance mieszamy ze sobą 1 łyżkę skrobi kukurydzianej oraz 5-6 łyżek gorącego wywaru, po czym ponownie wlewamy całość do garnka. Mieszamy, gotujemy przez 2-3 minut, tak aby zupa nie smakowała mącznie.
W małej miseczce rozkłócamy ze sobą jajka z pozostałą łyżeczką skrobi kukurydzianej. Następnie jedną ręką trzymając miseczkę z jajkami z przytrzymywanym palcami widelcem dotykającym krawędzi miski (tak aby wylewane jajko przedostawało się przez szerszą część widelca zanim trafi do gotującej się zupy), delikatnie wlewamy jajka do zupy gotującej się na wolnym ogniu, w międzyczasie mieszając ją łyżką (tą czynność wykonujemy drugą ręką). Zupę odstawiamy na chwilkę aby jajko ścięło się do końca i podajemy udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
B



Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 30 maja 2013

Kochani!

Ostatnio mamy niekończącą się fazę na koperek - sałatki, ziemniaki, sosy, zupy... Zna ktoś może przepis na ciasto z koperkiem? Z chęcią spróbuję! Wczoraj, nieoczekiwania naszła mnie ochota na zupę - lekką, bez zadęcia, z klimatem i właśnie z koperkiem. Znalezienie ideału nie było trudne - u Dorotki z bloga smakuje.blox.pl taka zupa pyszni się już od roku. Skusiłam się więc i ja - i nie żałuję - koperkowy apetyt został zaspokojony :) Serdecznie zapraszam.

Składniki:

  • 1/4 małego selera
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego pora
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 spory pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,7-1l wody
  • 150g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Do średniej wielkości garnka wkładamy obrane i pokrojone w średnią kostkę warzywa (seler, marchew, pietruszka, por, ziemniaki), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Tak przygotowany garnek stawiamy na średnim ogniu i przez 20-30 na aromatyczny wywar.
Zupę wyłączamy i wrzucamy do niej posiekany koperek a następnie dodajemy śmietanę najpierw ją zaprawiając (nalewamy wpierw odrobiny gorącego wywaru do śmietany, mieszamy a następnie ocieploną już śmietanę wlewamy do zupy). Całość mieszamy, odstawiamy na 15 minut aby smaki się "przegryzły" i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kochani!

A właściwie powinnam powiedzieć "co jest, doktorku?" :) Kto z nas nie kochał królika Bugsa i jego zwariowanych pomysłów? Z nieodłączną marchewką w dłoni rozśmieszał dzieci w czasach gdy rodzice nie musieli się bać o to, że ich pociechy wypróbują któryś z tych szalonych pomysłów w domu. Tak jak królik Bugs, ta zupa przypadnie do gustu zapewne zarówno tym starszym jak i tym młodszym miłośnikom bajek. Pełna marchewki oraz papryki, bez sztucznych dodatków, przyjemnie kremowa - aż nie sposób poprzestać na jednym talerzu. Przepis autorski.

Składniki:

  • 1l rosołu drobiowego
  • 500g marchwi
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku 

Marchewkę obieramy ze skórki i tniemy w plasterki, odkładamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i tniemy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut do momentu zmięknięcia warzyw. Po tym czasie zupę ucieramy blenderem na jednolitą masę, doprawiamy wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i ponownie zagotowujemy (jeśli zupa wyda się Wam zbyt gęsta warto dodać do niej odrobinę wody). Gotową zupę podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (8) »
sobota, 13 kwietnia 2013

Kochani!

To zdecydowanie jedna z lepszych zup dyniowych jakie jadłam. Delikatna, odrobinę rozgrzewająca ze słodką nutą. Mocno elektryzuje smakiem i pozostawia przyjemne uczucie ciepła na duszy. Przepis autorski.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 mała dynia piżmowa (butternut)
  • 4-5 ząbków wędzonego czosnku
  • 1 garść zielonej cebulki (białej części)
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i tniemy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy dynię i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy i siekamy czosnek oraz kroimy cebulkę. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek oraz cebulkę, przykrywamy całość pokrywką i gotujemy przez 15-20 minut do czasu aż dynia zmięknie, a następnie całość ucieramy blenderem na jednolitą masę. Zupę ponownie stawiamy na średnim ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kolejne 5 minut po czym dodajemy śmietankę, mieszamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (6) »
wtorek, 19 marca 2013

Kochani!

Pozostając w zielonym klimacie postanowiłam przenieść tutaj ze starego bloga moją ulubioną zupę. Krem z brokuł z dodatkiem sera feta, delikatnie posypany migdałowymi płatkami to zdecydowanie przyciągająca wiosnę potrawa. Jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu oraz znikaniu z garnka ;) Przepis autorski.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300ml rosołu drobiowego
  • 300-350g podzielonych na koszyczki brokuł
  • 200g sera feta
  • odrobina płatków migdałowych do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka wlewamy rosół oraz dodajemy brokuły. Gotujemy całość razem przez około 15 minut, po czym zestawiamy z ognia, delikatnie przestudzamy, dodajemy ser feta i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Całość ponownie podgrzewamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy ciepłe posypane migdałowymi płatkami.

Do zupy doskonale pasują również parmezanowe grzanki. Do ich wykonania potrzebujemy kilka kromek chleba oraz starty parmezan. Chleb opiekamy lekko z obu stron w tosterze, posypujemy parmezanem, a następnie układamy na kratce i całość zapiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 19 grudnia 2012

Kochani!

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Chinka już ubrana, powoli wymiatam kurz z ostatnich kątów. Pora więc zacząć myśleć o potrawach jakie pojawią się w tym roku na stole w tą magiczną noc. Z racji iż Wigilię jak co roku spędzamy z rodzicami A., jego bratem oraz jego uroczą żoną, którą część z Was zna lepiej jako Mopsa W Kuchni, nie mam zbyt wiele gotowania. Jednak nie wyobrażam sobie Wigilijnej kolacji bez kubka czerwonego barszczu zagryzanego kapuścianym pasztecikiem. Nawet nie wiecie jakie było moje zdziwienie gdy na pierwszej takiej Wigilii daleko od domu zaskoczono mnie...zupą grzybową. Ale jak to, niema barszczu? Jak się okazało gospodarze byli tak samo zdziwieni tym iż my jemy na wigilię czerwony barszcz jak ja faktem iż podano grzybową. Jak się później okazało to nie jedyna Mazursko-Łódzka różnica w Wigilijnym menu. Przepis na ten barszcz można było znaleźć także na starym blogu, tutaj publikuję go ponownie w wersji ulepszonej, a stary przepis usuwam. Przepis autorski.

Składniki (na około 2 litry barszczu):

  • 2kg czerwonych buraków
  • 3 litry wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 suszonych śliwek
  • 6 listków laurowych
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy obrane i przekrojone na ćwiartki buraki, obrany i posiekany seler, marchew, pietruszkę oraz pora. Dorzucamy śliwki, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Pozwalamy się całości zagotować, po czym zmniejszamy moc palnika pod garnkiem i na wolnym ogniu gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier, sok z cytryny, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Całość gotujemy przez następne 1,5-2 godziny na wolnym ogniu, odcedzamy i podajemy.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
17:16, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 sierpnia 2012

Kochani!

Przepis na tą Mauretańską wersję Gazpacho, lub jak wolicie Białe Gazpacho  znalazłam w książce Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata". Osobiście nadal pozostanę fanką wersji czerwonej - lżejszej i zdecydowanie bardziej wyrazistej.

Składniki:

  • 200g dobrego, wiejskiego chleba
  • 150g blanszowanych migdałów
  • 1 duży ząbek czosnku (lub więcej do smaku)
  • 200ml dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 350-400ml lodowatej wody
  • winogrona, płatki migdałów i kostki lodu do podania

Chleb pozbawiamy skóry i namaczamy przez 2-3 minuty w wodzie, odsączamy i wkładamy do blendera. Dodajemy migdały, posiekamy czosnek, oliwę z oliwek oraz ocet winny i miksujemy na gładką masę. Przy włączonym na najniższych obrotach blenderze po woli dolewamy lodowatą wodę, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Schładzamy w lodówce i podajemy z migdałami i płatkami migdałów oraz ewentualnymi kostkami lodu.

Smacznego!
B

Tagi: zupy
00:00, od-kuchni , Zupy
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Ebook Wielkanoc 2013




Akcja Kuchnie Świata...od-kuchni informacje, instrukcje, podsumowania


Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Top Blogi Blogroll.pl - katalog blogów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...